ave 23.02.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 [quote="pati25]Ale czy ciepła woda z bojlera z kotłowni była wypychana przez pompe do małej łazienki i kuchni?Czy moze w małej łazience i kuchni stoi osobny bojler? nie wiem dlaczego Pati przeraża Cię ta pompka. Niech hydraulik robi i nie plumka Jeden zasobnik wystarcza! Prawdopodobnie mamy tak samo - tzn z taką opcją ciepła z pieca i z prądu woda jak u Szynszyla Zresztą u Czarka - też nie zgubiłabym się - mamy tylko piec bardziej pomarańczowy a ten zasobnik to chyba 120 l? - ale nas jest 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1 23.02.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Zresztą u Czarka - też nie zgubiłabym się - mamy tylko piec bardziej pomarańczowy Ave macie kocioł Ekokomfort Lazara? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 24.02.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 [quote="pati25]Ale czy ciepła woda z bojlera z kotłowni była wypychana przez pompe do małej łazienki i kuchni?Czy moze w małej łazience i kuchni stoi osobny bojler? nie wiem dlaczego Pati przeraża Cię ta pompka. Niech hydraulik robi i nie plumka Jeden zasobnik wystarcza! Prawdopodobnie mamy tak samo - tzn z taką opcją ciepła z pieca i z prądu woda jak u Szynszyla Zresztą u Czarka - też nie zgubiłabym się - mamy tylko piec bardziej pomarańczowy a ten zasobnik to chyba 120 l? - ale nas jest 3 czesc przerażają mnie 2 bojlery ...pompka nie .Zreszta hydraulik będzie inny :)Bo głupoty wymysla...Zaczoł mi wciskać wiecej bojlerów Kotłownia-140 ,mała łazinka -80,kuchnia 15 l Mówie do niego ze tak nie moze być i ja sie na forum zapytam osób które budują ten projekt jak oni maja wykonane ...On jak to usłyszał to zagotował Dziekuję za pomoc wszystkim A przy okazji jakiej mocy macie piece?Ja chciałam dołozyć kaloryfer w hollu i garderobie i mam jeszcze piwnice 60 m2 do podtrzymania w niej temperatury 15stopni Bardzo dziekuję za pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacematy 24.02.2009 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 A przy okazji jakiej mocy macie piece?Ja chciałam dołozyć kaloryfer w hollu i garderobie i mam jeszcze piwnice 60 m2 do podtrzymania w niej temperatury 15stopni My mamy mieć 18 kw "bio wulkan" - według różnych wyliczeń, wystarczy.Na razie borykamy się z podłączeniem do komina, bo kocioł ma wylot na wys 88 cm, a wlot do komina jest na 150 cm i zastanawiamy się jaką opcję modyfikacji wybrać. Przebudowa komina odpada - mamy prefabrykowanego leiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1 24.02.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 jakiej mocy macie piece?Ja chciałam dołozyć kaloryfer w hollu i garderobie i mam jeszcze piwnice 60 m2 do podtrzymania w niej temperatury 15stopni Witam. Mój kociołek ma 18 Kw i w zupełności wystarcza ,zamontowałem dodatkowy grzejnik w holu mimo ,że jest podłogówka i jest super .W garażu tez jest grzejnik ale zakręcony poniewaz otwarte sa drzwi od kotłowni i w ten sposób mam około 15 stopni. Myśle Pati ,że 18 kw na spoko wystarczy , słyszałem tez że nie ma co przesadzac z mocą kotła poniewaz nie bedzie ekonomiczny czyli duzo bedzie spalał a nie dawał mocy. Od lipca 2008 kociołek pracuje non stop i spaliłem 2,5 tony groszku, nie wiem czy to duzo czy mało/ Pozdrawiam Czarek http://images36.fotosik.pl/66/26297bfede9c4b86.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 24.02.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Od lipca 2008 kociołek pracuje non stop i spaliłem 2,5 tony groszku, nie wiem czy to duzo czy mało Według mnie to bardzo dobry wynik (palę obecnie węglem to mam punkt odniesienia) pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 24.02.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 jakiej mocy macie piece?Ja chciałam dołozyć kaloryfer w hollu i garderobie i mam jeszcze piwnice 60 m2 do podtrzymania w niej temperatury 15stopni Witam. Mój kociołek ma 18 Kw i w zupełności wystarcza ,zamontowałem dodatkowy grzejnik w holu mimo ,że jest podłogówka i jest super .W garażu tez jest grzejnik ale zakręcony poniewaz otwarte sa drzwi od kotłowni i w ten sposób mam około 15 stopni. Myśle Pati ,że 18 kw na spoko wystarczy , słyszałem tez że nie ma co przesadzac z mocą kotła poniewaz nie bedzie ekonomiczny czyli duzo bedzie spalał a nie dawał mocy. Od lipca 2008 kociołek pracuje non stop i spaliłem 2,5 tony groszku, nie wiem czy to duzo czy mało/ Pozdrawiam Czarek http://images36.fotosik.pl/66/26297bfede9c4b86.jpg Czarek !To świetny wynik .Napisz prosze jaki masz piec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1 24.02.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Napisz prosze jaki masz piec http://images45.fotosik.pl/70/46e3cfd7786f2237.jpg Kociołek jest firmy Lazar- Ekokomort 18 kw, pełna pogodówka tzn.czujnik temperatury wewnętrzny oraz zewnetrzny,oraz zawór czterodrożny plus siłownik,sterownik sam dobiera temperature na kotle potrzebna do podtrzymania temperatury wewnątrz a temperatura w domku 24-25 stopni. Jak na razie kociołek spisuje sie świetnie ,żadnych problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 24.02.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 mikolaj1Dzieki za odpowiedź odnośnie parapetów.b. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 24.02.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 mój kocioł co prawda pomarańczowy ale zwykły, nie taki wypasiony jak Czarka - stąporków 17 kw oczywiście z podajnikiem i także myślę, że wystarczający - mógłby być nawet i mniejszy . We wiatrołapie też mam kaloryferek i na dole tylko w salonie pod oknem bliżej kominka (oba najczęściej zakręcone - bo ciepło - mam sporo podłogówki na dole.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 24.02.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Te piece to widzę, że teraz robią nie tylko na dobrość, ale i na ładność pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1 24.02.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 Te piece to widzę, że teraz robią nie tylko na dobrość, ale i na ładność pozdrawiam Rzeczywiście, porównac kotły z przed kilku lat a teraz to dzieli ich wielka przepaść , kto kiedys pomyslałby ,że będą takie kotły na węgiel które po wprowadzeniu odpowiednich ustawień potrzebuja tylko dosypywania wegla raz na kilkanascie dni ,oczywiście przy takiej temperaturze jaka jest teraz. Życze ciepełka w Maryśkach. Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1 24.02.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 mój kocioł co prawda pomarańczowy ale zwykły, nie taki wypasiony jak Czarka - stąporków 17 kw oczywiście z podajnikiem i także myślę, że wystarczający - mógłby być nawet i mniejszy . We wiatrołapie też mam kaloryferek i na dole tylko w salonie pod oknem bliżej kominka (oba najczęściej zakręcone - bo ciepło - mam sporo podłogówki na dole. pozdrawiam A moze tak wkleisz kilka swoich fotek Ave? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 24.02.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2009 A moze tak wkleisz kilka swoich fotek Ave? chyba muszę coś zrobić na fotosiku - bo tam miałam konto - ale nie dość , że hasła zapomniałam... to.... jeśli jest zapotrzebowanie na coś, to wysyłam na zwykłego e-maila - do Pati tak wysyłałam spróbuję coś zrobić w tem względzie co do domku... jest jeszcze nie do końca wszystko tak jak ma być docelowo- ale bardzo lubię w nim mieszkać a co do wyglądu pieca czyli kotła... niby zwykła kotłownia, ale w zasadzie teraźniejsze sprzęty obsługowe są rzeczywiście . po prostu ładniejsze i dobrze pozdrawiam : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 03.03.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 witam, dawno mnie tu nie było, a domy rosną jak grzyby po deszczu. My wybudowaliśmy do stanu surowego zamkniętego i teraz czekamy na ładną pogode aby z tynkami ruszyć. A to nasza marysia Oby zdjęcia dobrze pasowały http://images39.fotosik.pl/72/edf424ea71f9a1b3.jpg http://images42.fotosik.pl/71/0c3bce32b4d85cb2med.jpg Może nie są zbyt interesuące bo część z Was już mieszka ( Gratulacje!!! )ale to w końcu ten jeden jedyny domek. A tak apropo pieców to rozglądałem się za piecami, aż mi głupio jest powiedzieć, które miały 24kw, bo tak w projekcie jest, albo mi się już coś poplątało. Jakąś obliczarkę muszę znaleść do mocy pieca. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiebod 04.03.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Oto obiecane zdjęcia: http://images41.fotosik.pl/62/b6888fd211094b53med.jpg http://images35.fotosik.pl/62/ffa7af13916f0d44med.jpg Witam, Jakiej wielkości jest okno w kuchni? i na jakiej wysokosci? Wolalabym aby to kuchenne okno bylo na tej samej wysokosci co reszta, aczkolwiek jest to kosztem umywalki z boku. Jestesmy na etapie 0, od kwietnia ciagniemy dalej, pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania26 05.03.2009 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Witaj SwiebodNie bardzo jestem pewna wysokości okien ale chyba 1,5x1,5 a drugiego okna 90x1,5. Wszystkie okna na dole są na tej samej wysokości. I niestety nie jestem z tego zadowolona. tzn. meble w kuchni robiłam pod wymiar (blat jest też parapetem) i niestety meble są o jakieś 3-4 cm wyższe od standardowych. Dobrze, że nie należę do najniższych osób, bo było by to niezbyt wygodne. Gdybym mogła teraz coś zmienić to pewnie bym obnizyła o te kilka cm okna. Bo to że parapet jest zarazem blatem jest super sprawą. A jeśli chodzi o zlew, u mnie jest jedna komora i w zupełności wystarcza. Po jedzeniu od razu pakuje gary do zmywarki. Pozdrawaim serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 05.03.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Mam prośbę , do wszystkich maryśkowiczów, którzy już mieszkają i opalają swój domek węglem lub drewnem napiszcie proszę ile spalacie, jaki macie piec, zawór trój lub czwórdrożny, zasobnik, kaloryfery, podłogówka, ocieplenie ścian i poddasza itp. Zobaczymy wówczas, która z opcji jest najbardziej wydajna, przy porównywalnej powierzchni budynku. Czarek 2,5 tony węgla na prawie 8 miechów to świetny wynik!!! A i zapomniałem o najważniejszym jaką macie temperatę w domu??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiebod 05.03.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Witaj Swiebod Nie bardzo jestem pewna wysokości okien ale chyba 1,5x1,5 a drugiego okna 90x1,5. Wszystkie okna na dole są na tej samej wysokości. I niestety nie jestem z tego zadowolona. tzn. meble w kuchni robiłam pod wymiar (blat jest też parapetem) i niestety meble są o jakieś 3-4 cm wyższe od standardowych. Dobrze, że nie należę do najniższych osób, bo było by to niezbyt wygodne. Gdybym mogła teraz coś zmienić to pewnie bym obnizyła o te kilka cm okna. Bo to że parapet jest zarazem blatem jest super sprawą. A jeśli chodzi o zlew, u mnie jest jedna komora i w zupełności wystarcza. Po jedzeniu od razu pakuje gary do zmywarki. Pozdrawaim serdecznie Dziekuje za odpowiedz, a wysokosc okna macie tak jak w projekcie 84 cm? dzisiaj specjalnie mierzylam okno w mieszkaniu - 85 cm przy parapecie, na takiej samej wysokosci mam takze blaty w kuchni. Mam teraz o czym myslec... jezeli chodzi o zlew, to tez nie widze w tym problemu tymbardziej, ze nie wyobrazam sobie zycia bez zmywarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1 06.03.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 napiszcie proszę ile spalacie, jaki macie piec, zawór trój lub czwórdrożny, zasobnik, kaloryfery, podłogówka, ocieplenie ścian i poddasza A i zapomniałem o najważniejszym jaką macie temperatę w domu??? Witam , widzę że nie ma komu zacząc wiec zaczynam ja Ściana :porotherm 30 P i W ocieplona 12 cm styropianu , poddasze : wełna 150 w krokwie plus 60 w w poprzek, strop :gary keramzytowe plus 5cm styropianu. Grzejniki parter : trzy w salonie jeden w holu , łazience i garażu (zakręcony), podłogówka w holu , wiatrołapie , łazienka i kuchnia. Grzejniki góra: łazienka, sypialnia, garderoba plus dwa pokoje, podłogówka w górnej lazience. Piec lazar ekokomfort 18 kw ,zawór czterodrożny plus siłownik, wymiennik 120l , temperatura w domu średnio 24-25 stopni , spalanie, ekogroszek około 2,5 tony od lipca 2008 Pozdrawiam Czarek http://images48.fotosik.pl/77/36513a31610a2df9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts