Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

[

quote="pati25]Ale czy ciepła woda z bojlera z kotłowni była wypychana przez pompe do małej łazienki i kuchni?Czy moze w małej łazience i kuchni stoi osobny bojler?

nie wiem dlaczego Pati przeraża Cię ta pompka.

Niech hydraulik robi i nie plumka

Jeden zasobnik wystarcza!

Prawdopodobnie mamy tak samo - tzn z taką opcją ciepła z pieca i z prądu :oops: woda jak u Szynszyla

Zresztą u Czarka - też nie zgubiłabym się :wink: - mamy tylko piec bardziej pomarańczowy :wink: a ten zasobnik to chyba 120 l? - ale nas jest 3 :D

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[
quote="pati25]Ale czy ciepła woda z bojlera z kotłowni była wypychana przez pompe do małej łazienki i kuchni?Czy moze w małej łazience i kuchni stoi osobny bojler?

nie wiem dlaczego Pati przeraża Cię ta pompka.

Niech hydraulik robi i nie plumka

Jeden zasobnik wystarcza!

Prawdopodobnie mamy tak samo - tzn z taką opcją ciepła z pieca i z prądu :oops: woda jak u Szynszyla

Zresztą u Czarka - też nie zgubiłabym się :wink: - mamy tylko piec bardziej pomarańczowy :wink: a ten zasobnik to chyba 120 l? - ale nas jest 3 :D

czesc

przerażają mnie 2 bojlery ...pompka nie .Zreszta hydraulik będzie inny :)Bo głupoty wymysla...Zaczoł mi wciskać wiecej bojlerów Kotłownia-140 ,mała łazinka -80,kuchnia 15 l :o Mówie do niego ze tak nie moze być i ja sie na forum zapytam osób które budują ten projekt jak oni maja wykonane ...On jak to usłyszał to zagotował

:D :lol: :lol: :lol:

Dziekuję za pomoc wszystkim :)

A przy okazji jakiej mocy macie piece?Ja chciałam dołozyć kaloryfer w hollu i garderobie i mam jeszcze piwnice 60 m2 do podtrzymania w niej temperatury 15stopni

Bardzo dziekuję za pomoc :D

Pozdrawiam

A przy okazji jakiej mocy macie piece?Ja chciałam dołozyć kaloryfer w hollu i garderobie i mam jeszcze piwnice 60 m2 do podtrzymania w niej temperatury 15stopni

My mamy mieć 18 kw "bio wulkan" - według różnych wyliczeń, wystarczy.

Na razie borykamy się z podłączeniem do komina, bo kocioł ma wylot na wys 88 cm, a wlot do komina jest na 150 cm i zastanawiamy się jaką opcję modyfikacji wybrać. Przebudowa komina odpada - mamy prefabrykowanego leiera.

jakiej mocy macie piece?Ja chciałam dołozyć kaloryfer w hollu i garderobie i mam jeszcze piwnice 60 m2 do podtrzymania w niej temperatury 15stopni

Witam.

Mój kociołek ma 18 Kw i w zupełności wystarcza ,zamontowałem dodatkowy grzejnik w holu mimo ,że jest podłogówka i jest super .W garażu tez jest grzejnik ale zakręcony poniewaz otwarte sa drzwi od kotłowni i w ten sposób mam około 15 stopni.

Myśle Pati ,że 18 kw na spoko wystarczy , słyszałem tez że nie ma co przesadzac z mocą kotła poniewaz nie bedzie ekonomiczny czyli duzo bedzie spalał a nie dawał mocy.

Od lipca 2008 kociołek pracuje non stop i spaliłem 2,5 tony groszku, nie wiem czy to duzo czy mało/

Pozdrawiam

Czarek

http://images36.fotosik.pl/66/26297bfede9c4b86.jpg

jakiej mocy macie piece?Ja chciałam dołozyć kaloryfer w hollu i garderobie i mam jeszcze piwnice 60 m2 do podtrzymania w niej temperatury 15stopni

Witam.

Mój kociołek ma 18 Kw i w zupełności wystarcza ,zamontowałem dodatkowy grzejnik w holu mimo ,że jest podłogówka i jest super .W garażu tez jest grzejnik ale zakręcony poniewaz otwarte sa drzwi od kotłowni i w ten sposób mam około 15 stopni.

Myśle Pati ,że 18 kw na spoko wystarczy , słyszałem tez że nie ma co przesadzac z mocą kotła poniewaz nie bedzie ekonomiczny czyli duzo bedzie spalał a nie dawał mocy.

Od lipca 2008 kociołek pracuje non stop i spaliłem 2,5 tony groszku, nie wiem czy to duzo czy mało/

Pozdrawiam

Czarek

http://images36.fotosik.pl/66/26297bfede9c4b86.jpg

Czarek !To świetny wynik .Napisz prosze jaki masz piec :o

Napisz prosze jaki masz piec

http://images45.fotosik.pl/70/46e3cfd7786f2237.jpg

Kociołek jest firmy Lazar- Ekokomort 18 kw, pełna pogodówka tzn.czujnik temperatury wewnętrzny oraz zewnetrzny,oraz zawór czterodrożny plus siłownik,sterownik sam dobiera temperature na kotle potrzebna do podtrzymania temperatury wewnątrz a temperatura w domku 24-25 stopni.

Jak na razie kociołek spisuje sie świetnie ,żadnych problemów :D

mój kocioł co prawda pomarańczowy ale zwykły, nie taki wypasiony jak Czarka - stąporków 17 kw oczywiście z podajnikiem i także myślę, że wystarczający - mógłby być nawet i mniejszy . We wiatrołapie też mam kaloryferek i na dole tylko w salonie pod oknem bliżej kominka (oba najczęściej zakręcone - bo ciepło - mam sporo podłogówki na dole.

pozdrawiam

Te piece to widzę, że teraz robią nie tylko na dobrość, ale i na ładność :D

pozdrawiam

Rzeczywiście, porównac kotły z przed kilku lat a teraz to dzieli ich wielka przepaść , kto kiedys pomyslałby ,że będą takie kotły na węgiel które po wprowadzeniu odpowiednich ustawień potrzebuja tylko dosypywania wegla raz na kilkanascie dni ,oczywiście przy takiej temperaturze jaka jest teraz.

Życze ciepełka w Maryśkach.

Czarek

mój kocioł co prawda pomarańczowy ale zwykły, nie taki wypasiony jak Czarka - stąporków 17 kw oczywiście z podajnikiem i także myślę, że wystarczający - mógłby być nawet i mniejszy . We wiatrołapie też mam kaloryferek i na dole tylko w salonie pod oknem bliżej kominka (oba najczęściej zakręcone - bo ciepło - mam sporo podłogówki na dole.

pozdrawiam

A moze tak wkleisz kilka swoich fotek Ave?

Pozdrawiam

A moze tak wkleisz kilka swoich fotek Ave?

chyba muszę coś zrobić na fotosiku - bo tam miałam konto - ale nie dość , że hasła zapomniałam... :oops: :oops: to....

jeśli jest zapotrzebowanie na coś, to wysyłam na zwykłego e-maila - do Pati tak wysyłałam :D spróbuję coś zrobić w tem względzie 8)

co do domku... jest jeszcze nie do końca wszystko tak jak ma być docelowo- ale bardzo lubię w nim mieszkać

a co do wyglądu pieca czyli kotła... niby zwykła kotłownia, ale w zasadzie teraźniejsze sprzęty obsługowe są rzeczywiście . po prostu ładniejsze i dobrze :D

pozdrawiam :

witam,

dawno mnie tu nie było, a domy rosną jak grzyby po deszczu. My wybudowaliśmy do stanu surowego zamkniętego i teraz czekamy na ładną pogode aby z tynkami ruszyć. A to nasza marysia :D Oby zdjęcia dobrze pasowały :-?

http://images39.fotosik.pl/72/edf424ea71f9a1b3.jpg

http://images42.fotosik.pl/71/0c3bce32b4d85cb2med.jpg

Może nie są zbyt interesuące bo część z Was już mieszka ( Gratulacje!!! )ale to w końcu ten jeden jedyny domek.

A tak apropo pieców to rozglądałem się za piecami, aż mi głupio jest powiedzieć, które miały 24kw, bo tak w projekcie jest, albo mi się już coś poplątało. Jakąś obliczarkę muszę znaleść do mocy pieca.

Pozdrawiam

Witam,

Jakiej wielkości jest okno w kuchni? i na jakiej wysokosci? Wolalabym aby to kuchenne okno bylo na tej samej wysokosci co reszta, aczkolwiek jest to kosztem umywalki z boku.

Jestesmy na etapie 0, od kwietnia ciagniemy dalej, pozdrawiamy :)

Witaj Swiebod

Nie bardzo jestem pewna wysokości okien ale chyba 1,5x1,5 a drugiego okna 90x1,5. Wszystkie okna na dole są na tej samej wysokości. I niestety nie jestem z tego zadowolona. tzn. meble w kuchni robiłam pod wymiar (blat jest też parapetem) i niestety meble są o jakieś 3-4 cm wyższe od standardowych. Dobrze, że nie należę do najniższych osób, bo było by to niezbyt wygodne. Gdybym mogła teraz coś zmienić to pewnie bym obnizyła o te kilka cm okna. Bo to że parapet jest zarazem blatem jest super sprawą.

A jeśli chodzi o zlew, u mnie jest jedna komora i w zupełności wystarcza. Po jedzeniu od razu pakuje gary do zmywarki.

Pozdrawaim serdecznie

Mam prośbę :D ,

do wszystkich maryśkowiczów, którzy już mieszkają i opalają swój domek węglem lub drewnem napiszcie proszę ile spalacie, jaki macie piec, zawór trój lub czwórdrożny, zasobnik, kaloryfery, podłogówka, ocieplenie ścian i poddasza itp. Zobaczymy wówczas, która z opcji jest najbardziej wydajna, przy porównywalnej powierzchni budynku.

Czarek 2,5 tony węgla na prawie 8 miechów to świetny wynik!!!

A i zapomniałem o najważniejszym jaką macie temperatę w domu??? :D

Pozdrawiam :D

Witaj Swiebod

Nie bardzo jestem pewna wysokości okien ale chyba 1,5x1,5 a drugiego okna 90x1,5. Wszystkie okna na dole są na tej samej wysokości. I niestety nie jestem z tego zadowolona. tzn. meble w kuchni robiłam pod wymiar (blat jest też parapetem) i niestety meble są o jakieś 3-4 cm wyższe od standardowych. Dobrze, że nie należę do najniższych osób, bo było by to niezbyt wygodne. Gdybym mogła teraz coś zmienić to pewnie bym obnizyła o te kilka cm okna. Bo to że parapet jest zarazem blatem jest super sprawą.

A jeśli chodzi o zlew, u mnie jest jedna komora i w zupełności wystarcza. Po jedzeniu od razu pakuje gary do zmywarki.

Pozdrawaim serdecznie

Dziekuje za odpowiedz, a wysokosc okna macie tak jak w projekcie 84 cm?

dzisiaj specjalnie mierzylam okno w mieszkaniu - 85 cm przy parapecie, na takiej samej wysokosci mam takze blaty w kuchni.

Mam teraz o czym myslec... :roll: jezeli chodzi o zlew, to tez nie widze w tym problemu tymbardziej, ze nie wyobrazam sobie zycia bez zmywarki :wink:

napiszcie proszę ile spalacie, jaki macie piec, zawór trój lub czwórdrożny, zasobnik, kaloryfery, podłogówka, ocieplenie ścian i poddasza

A i zapomniałem o najważniejszym jaką macie temperatę w domu??? :D

Witam , widzę że nie ma komu zacząc wiec zaczynam ja 8) Ściana :porotherm 30 P i W ocieplona 12 cm styropianu , poddasze : wełna 150 w krokwie plus 60 w w poprzek, strop :gary keramzytowe plus 5cm styropianu.

Grzejniki parter : trzy w salonie jeden w holu , łazience i garażu (zakręcony), podłogówka w holu , wiatrołapie , łazienka i kuchnia.

Grzejniki góra: łazienka, sypialnia, garderoba plus dwa pokoje, podłogówka w górnej lazience.

Piec lazar ekokomfort 18 kw ,zawór czterodrożny plus siłownik, wymiennik 120l , temperatura w domu średnio 24-25 stopni , spalanie, ekogroszek około 2,5 tony od lipca 2008

Pozdrawiam

Czarek

http://images48.fotosik.pl/77/36513a31610a2df9.jpg