Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Afera schodowa się rozpętała :)

Widzę, że "psia buda" pod schodami jest popularna.

Podjadę dziś na budowę i pomierzę stopnie, bo nie pamiętam ich wymiarów.

Pati 25 - wszystko zależy od tego na czym Ci zależy.

Czy większy hall czy wiatrołap.

Wiatrołap w projekcie był mikroskopijny - ciężko byłoby zamknąć drzwi wejściowe bez otwierania następnych - więc powiększyliśmy wiatrołap - w hallu i tak jest dostatecznie miejsca.

Jesteś przed tynkami - więc przesunięcie ścianki to nie problem

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tego widać, że wariantów schodów jest naprawde sporo. Mozna sie pogubić. Ja osobiście juz zadecydowałem, bede miał takie jak u kolegi "1" Wiatrołąpu raczej nie powiekszam, wole mieć duży łady hol.

Wiatrołap może się zmniejszyć (a w zasadzie jego przestrzeń użytkowa) po wstawieniu drzwi, otynkowaniu itp.

Konieczność otwierania drzwi do hallu, przed zamknięciem drzwi wejściowych zabija trochę jego funkcję bariery termicznej (śluzy) - ale nudzę :)

Afera schodowa się rozpętała :)

Widzę, że "psia buda" pod schodami jest popularna.

Podjadę dziś na budowę i pomierzę stopnie, bo nie pamiętam ich wymiarów.

Pati 25 - wszystko zależy od tego na czym Ci zależy.

Czy większy hall czy wiatrołap.

Wiatrołap w projekcie był mikroskopijny - ciężko byłoby zamknąć drzwi wejściowe bez otwierania następnych - więc powiększyliśmy wiatrołap - w hallu i tak jest dostatecznie miejsca.

Jesteś przed tynkami - więc przesunięcie ścianki to nie problem

Też jutro bedę i sprawdzę wysokość stopni

Psia budę od gapiłam od kogoś z was już nie pamiętam kogo.Zamontuję tylko w budzie drzwi i bedzie szafka na pantofle jak złoto :)Osobiście wkur...mnie buty na wierzchu .

Właściwie Jacenty właściwe pytanie mi zadałeś ..na czym mi bardziej zależy ?Najchętniej to wszelkie buty i kurtki zamknęła bym w wiatrołapie .

Jacenty a czy mógł byś mi zmierzyć twój wiatrołap ?jaki jest długi ?Cos mi się wydaje ze jest większy od mojego .

Pozdrawiam

powiem szczerze, że trochę mam zastrzeżeń co do wygody, nie pamiętam wymiarów stopni, ale o ile wysokość jest Ok to stopnie są za krótkie, nie jest tragicznie, ale gdyby był z 2- 3 cm dłuższy stopień na pewno byłyby wygodniejsze.

Witam .

Mnie też tak sie wydawało ,że stopnie sa za krótkie ale kiedy położyłem trepy okazało się, że sa w sam raz :)

Pozdrawiam

To jest dobra wiadomość :D

i na pewno takie trepy optycznie "poprawiają" schody - staja się szersze

pozdrawiam

TINEK

witam my również zamierzamy być w najbliższym czasie "bobami budowniczymi"maryski mamy już wszystkie pozwolenia prąd i wodę w trakcie podłączenia ,ekipa też umówiona czekamy tylko na pieniążki i mam nadzeje że za tydzień lub dwa zaczniemy zabawę

jak wszyscy wprowadziliśmy kilka zmian główna to przeniesienie łazienki dolnej do garażu na rzecz powiększenia kuchni ,z pozostałej części garażu planujemy zrobić pomieszczenie gospodarcze na ewentualną spiżarnie lub pralnie co bedzie czas pokaze bo jest jeszcze pomysł by pod tą cześcią zrobić ewentualnie piwnice pozdrawiam i zyczę wszystkim budowniczym pogody bo jest koszmarna i u nas nie dało się nawet zdjąc humusu bo mokro

Witam

Ponieważ nad poddaszem zrobiło się dość dużo miejsca na różne niepotrzebne rzeczy (45m2, 1,8 m wysokości w szczycie) mam pytanie, jak zrobiliście podłogę na strychu?

Na razie mam przybite deski do krokwi, ale planuję jeszcze dać płyty OSB żeby było równiej.

Rozważam jeszcze ze 2 cm styropianu pomiędzy deski a OSB - ale nie wiem czy nie będzie to niepotrzebna bariera i miejsce zbierania wilgoci ?

powiem szczerze, że trochę mam zastrzeżeń co do wygody, nie pamiętam wymiarów stopni, ale o ile wysokość jest Ok to stopnie są za krótkie, nie jest tragicznie, ale gdyby był z 2- 3 cm dłuższy stopień na pewno byłyby wygodniejsze.

Witam .

Mnie też tak sie wydawało ,że stopnie sa za krótkie ale kiedy położyłem trepy okazało się, że sa w sam raz :)

Pozdrawiam

To jest dobra wiadomość :D

i na pewno takie trepy optycznie "poprawiają" schody - staja się szersze

pozdrawiam

TINEK

Jeszcze powrócę do tematów schodów, dziś byłem na budowie i dokonałem pomiarów i wyszło 248 x 185 i zły jestem :evil: nie są wygodne i już nie będą.

Wiatrołap 1300x1500

pozdrawiam

TINEK

U nas schody wysokie na 18 cm ,szerokie na 24 cm .Moje sa wygodne ..juz teraz ..ale ja mam małe stopy :)

Może będzie dobrze, i nie ma co się martwic na zapas :wink:

pozdrawiam

TINEK

Pytałam męża jak mu sie chodzi po schodach .Ma stope 42 :)Powiedził ze super .Jeszcze pewnie dojdzie z 2 cm trep .

Pozdrawiam

Odnośnie suszenia prania podczas zimy. U nas wygląda to tak, że mamy garderobę obok łazienki (wielkości kuchni). Pranie suszymy na rozkładanej suszarce. Dodatkowo nasza garderoba ma bezpośrednie wyjście na balkon, więc jak jest pogoda, suszarkę możemy bez problemu wystawić na zewnątrz. W garderobie jest również miejsce na deskę do prasowania. Naprawdę super to sprawa:-)))

Wyczytałam gdzieś na forum, że niektórzy mają taki pomysł na pranie: rozwieszają je na strychu, jednakże moim zdaniem jest to bardzo niewygodne i niepraktyczne.

• 2 weeks później...