Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jacematy a czym mnie się chwalić przy TWOJEJ maryśce, zasuwasz jak struś pędziwiatr , wielki szacun dla Ciebie :lol: Jak zrobię tynki to coś wkleję. wrzuć coś więcej, np. samą izolacje poddasza, stelaże,itp. My kołkować też nie zamierzamy, zastanawiam się tylko czy ten 5cm styropianu ocieplającego ścianę fundamentową wystarczy jako baza dla styropianu ocieplającego ścianę, czy dać tradycyjną listwę startową. Styropian i tak trzyma się ściany a nie listwy startowe. Jak Ty zamierzasz robić??

Wymyśliłem sobie jeszcze że przy oknach, drzwiach i na rogach będę dawał piankę do styropianu zamiast zaprawy.

Co do kosztów stanu surowego zamkniętego to przy obecnych super niskich cenach za 100 tysi powinnaś postawić plus robocizna.

Pozdrawiam,

pati25 my też tradycyjne tynki robimy, maszynowe za drogie, dajesz listwy poddynkowe?? My mamy taki zamiar pomijając garaż i kotłowenię. Ile to będzie trwało to nie wiem ale z 2 tygodnie pewnie im zejdzie.

Pozdrawiam,

Listwy podtynkowe ?A co to? Nie zauwazyłam zadnych listew :-?

Teściu nadrzuca jakies pionowe pasy co 1,5-2 m i tam mu wychodzi jakiej grubości tynk ..jakos tak to wygląda ..a przy oknach i futrynach ma deskami poznaczone by prosto było ...w zasadzie nie wiem co ona tam robi bo ufam mu w 100% w koncu na codzien tym sie zajmuje i wiem ze bedzie ok ..

Najważniejsze że jest równo! :D Pamiętam jak u rodziców w domu robili bez listew i poprawiali kilka razy bo krzywo było. Wzbogacony doświadczeniem dam te listwy, tak na wszelki wypadek. Chyba że źle wypoziomują :lol:

No chyba ze maja wprawe to szkoda kasy na listwy ale chyba one tez nie sa jakieś drogie...

Pozdrawiam

jacematy zasuwasz jak struś pędziwiatr (...) , wielki szacun dla Ciebie wrzuć coś więcej, np. samą izolacje poddasza, stelaże,itp.

Dzięki :)

Jak napisałeś - zasuwam....tak szybko, że nie zdążyłem zrobić fotek - nie miałem czasu :).

Ze znajomym zrobiliśmy to w tydzień, tzn on robił ja pomagałem.

A kolejność standard (prawie) Rigipsa:

wełna między krokwie na sznurku do snopowiązałek 22 zł za km przyczepiane zszywkami.

wieszaki, profile.

potem wełna na krokwie

taśma dwustronna na profile

folia na taśmę

i płyty.

Od góry daliśmy wieszaki 12 cm żeby obniżyć sufit, na skosach maksymalnie przyklejone do krokwi.

a czy ktoś może mi podac ile wydal na budowe marysi w stanie surowym zamkniętym

Wydaje mi się, że obecnie ciężko będzie zejść poniżej 150.000 zł (mat+robo) przy 100% najmie fachowców. Oczywiście jak ma się w rodzinie fachowców to można oszczędzić na robociźnie, ale pozostaje ok 100.000 zł na materiały jak wspomniał chef

Wydaliśmy trochę więcej, choć pewną małą część robiłem sam, ale ceny materiałów w zeszłym roku trochę szalały - dopiero na jesień wróciły do normy.

jacematy faktycznie lecisz z robota !U nas budowa ruszyła w lutym 2008 r i tak sie ciągnie do dzisiaj .Ja notuje wszelkie wydatki co do grosza!I tak mi wychodzi ze do tej pory 190tys poszło :evil: Ale na sama wode i kanalizację i podpięcie prądu poszło 19 tys ..Narazie bez kredytu i już ledwo ciągniemy :(

co do cen, to my ciągle zastanawiamy się czy kupić materiały, bo są tańsze i niech one sobie leżą i czekają, czy może do przyszłej wiosny nic się nie zmieni i nie warto... takie mamy dylematy :) bo szybciej niż za rok nie ruszymy z budową, ale boimy się, że ceny znowu skoczą i dopiero nam się przesunie start budowy :-?

katarzynapitlok Wysłany: Wto, 28 Kwiecień 2009 17:41 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

a czy ktoś z maryśkowiczów buduje na śląsku(Pszczyna,Ćwiklice,Jankowice,Studzienice,Wola,Tychy,albo gdzieś w pobliżu)bardzo chętnie poznalibyśmy fana tego cudownego domku osobiście.

My z północy - elbląg wita!

prazynka84 Wysłany: Wto, 28 Kwiecień 2009 11:35 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

co do cen, to my ciągle zastanawiamy się czy kupić materiały, bo są tańsze i niech one sobie leżą i czekają, czy może do przyszłej wiosny nic się nie zmieni i nie warto... takie mamy dylematy bo szybciej niż za rok nie ruszymy z budową, ale boimy się, że ceny znowu skoczą i dopiero nam się przesunie start budowy

Bym nie kupował, jest kryzys ceny spadają i nie powinny rosnąc (tylko sezonowo). My kupiliśmy materiały z wyprzedzeniem dwa lata temu, na rok przed budową (pamiętacie wysokie ceny), to nie była dobra decyzja. Do tego wszystkiego materiały składowaliśmy u rodziców, później płaciliśmy za przetransportowanie materiałów na budowę, a żeby było tanio to ręcznie (także wszystkie są mi bliskie) betonki i porotermy ładowaliśmy i rozładowywaliśmy. Z dachówkami nam się udało bo 3 palety przewiozłem vectrą :lol: a resztę pan z hds'em przy okazji zabrał na budowę.

Jeśli mogę coś podpowiedzeć to zakupy zacząłbym w styczniu, kiedy hurtownie aż sie proszą o klientów. W tym roku odwiedziło moją budowę kilku panów z hurtowni, proponując różne promocje.

Pozdrawiam,