chef 29.04.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 jacematy Wysłany: Wto, 28 Kwiecień 2009 08:59 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- 590 m2 tynków, bez sufitu w garażu po 24 PLN z materiałem - dom mam wydłużony o 0,5 m. Oczywiście to powierzchnia bez odliczania okien i drzwi U nas wyszło 350m2 bez okien i drzwi, bez sufitów w garażu i kotłowni. Tynkarze zaczynają za 2tyg. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacematy 29.04.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Ciekawe - ten sam dom a taka rozbieżność O ile na poddaszu m2 ma obliczone raczej "z grubsza" +/- 15 m2, bo trudno dojść ze skosami, to parter liczyłem co do cm. wszystkie otwory drzwi/okna zewnętrzne zajmują ok 30 m2, wewnętrznych 16 m2 - to i tak wychodzi duża różnica. Ścianki kolankowe tynkujesz? Bo u mnie to też trochę m2 - tynkarze wymyślili patent z przybiciem styropianu do murłat, zasiatkowaniu i otynkowaniu - żeby nie bawić się w płyty GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 29.04.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Na dole wyszło mi 200m2 bez okien, drzwi i sufitów w garażu i kotłowni, ale już z oknami, drzwiami i wszelakimi otworami wyszło 328m2 (bez sufitów w garażu i kotłowni). To też dziwne bo różnica jest spora. Góra jest liczona prawidłowo ze skosami (pole trójkąta )bez drzwi i wyszło 143,54m2. Po dodaniu 328+143=471+drzwi na górze to daje na oko powyżej 500m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 29.04.2009 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Ścianki kolankowe tynkuję, z tym patentem dobry pomysł . U mnie płyty k-g ze skosów powinny zasłonić murłatę - chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacematy 30.04.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 U mnie dół - 326 m2 góra - 270 m2 przy czym na poddaszu mam ściankę kolankową 1,3 m i szerszy dom ogólnie. W sumie to wychodzi podobnie, bo klatkę schodową w całości miałem zaliczoną do metrażu poddasza. I tak najważniejsze za ile m2 płacisz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 30.04.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 U mnie ścianka ma 0.67m wysokości. Dzisiaj dzwoniłem po hurtowniach za cementem, wapnem, listwami podtynkowymi i pytam gdzie ten KRYZYS i spadek cen Ceny Wapna za paletę spadły - 388zł, cement 616zł za paletę,tyle samo co w zeszłym roku, listwy 2,5zł/szt. znalazłem tylko w jednej hurtowni, wszędzie indziej dużo drożej. Spadek cen to tylko na allegro można zobaczyć ale nie w elbląskich hurtowniach. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacematy 30.04.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 cement, zarówno w zeszłym roku jak i na początku tego płaciłem po 560 PLN za paletę (400 PLN - 1 t) na jesień można było kupić 1 t za 360 PLN.Oczywiście kupowałem też po 460 za t ale po kilka worków - jak potrzebne mi było na już.Ale np. styro w zeszłym roku ok 150 PLN za m3 to była promocja, teraz można kupić poniżej 90 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 01.05.2009 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 U mnie ścianka ma 0.67m wysokości. Dzisiaj dzwoniłem po hurtowniach za cementem, wapnem, listwami podtynkowymi i pytam gdzie ten KRYZYS i spadek cen Ceny Wapna za paletę spadły - 388zł, cement 616zł za paletę,tyle samo co w zeszłym roku, listwy 2,5zł/szt. znalazłem tylko w jednej hurtowni, wszędzie indziej dużo drożej. Spadek cen to tylko na allegro można zobaczyć ale nie w elbląskich hurtowniach. Pozdrawiam, U nas tona cementu 530zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacematy 01.05.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 I tego na prostym przykładzie cementu nie mogę zrozumieć... Materiał mam taniej niż większość. Robocizna tańsza - momentami o 50% niż znajomy budujący 25 km ode mnie Tylko czemu to wszystko tyle kosztowało? I jak można wybudować ten dom w stanie surowym zamkniętym poniżej 150.000? Przyznam, kilka - kilkanaście tysięcy więcej będzie z powodu dachu nad tarasem (więźba, folia, dachówki, robocizna, podbitka) - ale w sezonie letnim to dodatkowe 36 m2 domu Kumpel ma przed szeregowcem 50 m 2 działki...na grila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 02.05.2009 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 pati25 takiej ceny za cement tylko po gratulować, zawsze tak było że ceny na południu dużo niższe niż na północy. Może większa konkuręcja, więcej cementowni, konkurencja z krajów ościennych??????????? Co do ceny za 150 tysi w stanie surowym zamkniętym podtrzymuję że można wybudować U nas jest 1500m2 działka, optymalna wielkość jak na domek jednorodzinny. Nie trzeba całego dnia trawy kocić jak kiedyś u rodziców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 02.05.2009 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 pati25 takiej ceny za cement tylko po gratulować, zawsze tak było że ceny na południu dużo niższe niż na północy. Może większa konkuręcja, więcej cementowni, konkurencja z krajów ościennych??????????? Co do ceny za 150 tysi w stanie surowym zamkniętym podtrzymuję że można wybudować U nas jest 1500m2 działka, optymalna wielkość jak na domek jednorodzinny. Nie trzeba całego dnia trawy kocić jak kiedyś u rodziców. Super mieć dużą działkę .Ja mam jedyne 9 ar :(I teraz widze ze drugie tyle przydało by sie na sad jakieś warzywka U nas tynki mamy juz(dopiero) 2 pokoje wytynowane ,dziś łazienka Postaram sie wklaić zdjecia Maryski :)Brązowa dachówka i białe okna Córka mi mówi ma 7 lat "Mamo co ty zwariowałaś?Brązowy dach i białe okna!Przeciesz to nie pasuje " ha ha ha ...No tak przy wyborze dachówki miała w planach brązowe okna no ale jak to w zyciu bywa 4 tys więcej za kolorek na oknach to dla nas luksusik na który nas nie stac :(Stwierdziłam ze drzwi zewnetrzna i brama garazowa bedzie brąz jak dachówka .Okna białe i jakas jasna elewacja :)Zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 02.05.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Wiosna rószyła pełna parą więc wkleje kilka ciepłych, pełnych zieleni i błękitu zdjęć, http://images48.fotosik.pl/116/19e7dead16305bd9med.jpg http://images37.fotosik.pl/112/a1e3944c4bed8aafmed.jpg Pozderawiam i czekam na Wasze fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 02.05.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Pati25 zrobisz zielonkawą elewację i wszystkie kolory domku sie połączą. My brązowe okna mamy tylko na zewnątrz a elewację - tradycyjnie - żółtą (kiedyś tam zrobimy). Do czerwonego dachu żaden inny kolor nie pasuje A zresztą nie pomalowany dom też jakoś wygląda i pełno takich stoi. A tak serio to nie ważne jak dom na zewnątrz wygląda, ważne jak w środku. Czy lepiej mieć malutki domek na maxa wypasiony czy ogromną willę z jednym krzesłem na środku...[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 03.05.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 chef bardzo ładnie ! ładnie tam u Ciebie ! Dziekuję za słowa otuchy z tymi białymi oknami i brązowym dachem .Na forum znalazłam taki dom tylko nie wiem czyj on jest .Moze tak zle nie bedzie z tymi białymi oknami:( http://images47.fotosik.pl/116/f690942033a68294.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gospodarz 03.05.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Pytanie do tych co w Maryśce mają wylewany strop monolit. Czy macie jakieś belki wzmacniające? Moja ekipa budowlana upiera się, że salon ma ponad 4,5 metra więc trzeba dać 2 belki wzmacniające. Wszystko byłoby o.k. tylko strop ma 10 cm grubości a taka belka 30 cm. I tu jest kłopot. A jak to jest u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacematy 03.05.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Muszę zrobić jakieś nowe fotki z zewnątrz, bo choć wygląd domu się nie zmienił to jesteśmy po pracach ziemnych. Po raz pierwszy od rozpoczęcia budowy da się podjechać pod garaż i... zdziwienie jak się zmieścić w bramie do garażu ? Trochę śmiesznie to wyglądało ale mierzyliśmy szerokość samochodu i bramy i jest luz - całe 30 cm Wobec powyższego pytanie, czy robiliście tak jak w projekcie 240 cm, czy poszerzaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 04.05.2009 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Pytanie do tych co w Maryśce mają wylewany strop monolit. Czy macie jakieś belki wzmacniające? Moja ekipa budowlana upiera się, że salon ma ponad 4,5 metra więc trzeba dać 2 belki wzmacniające. Wszystko byłoby o.k. tylko strop ma 10 cm grubości a taka belka 30 cm. I tu jest kłopot. A jak to jest u Was? U nas nie ma belek .Ale strop mam grubszy ,dokładnie o ile juz nie pamietam ,zmierze jak bede . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chef 04.05.2009 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 gospodarz Wysłany: Nie, 3 Maj 2009 21:23 Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- Pytanie do tych co w Maryśce mają wylewany strop monolit. Czy macie jakieś belki wzmacniające? Moja ekipa budowlana upiera się, że salon ma ponad 4,5 metra więc trzeba dać 2 belki wzmacniające. Wszystko byłoby o.k. tylko strop ma 10 cm grubości a taka belka 30 cm. I tu jest kłopot. A jak to jest u Was? Gdzieś na formu wiziałem taki strop i belkę między salonem i jadalnią, chyba u Tinek'a ale nie jestem pewien. Może nie wygląda to zbyt okazale ale z drugiej stropny po wykończeniu mieszkania jest wizualne oddzielenie tych dwóch pomieszczeń Do garażu wiechałem zaraz po ściągnięciu stępli, nie zapomniane wrażenie Brama ma 2,5m szerokości, garaż powiększony o 90cm. Nie wyobrażam sobie garażu w orginalnych wymiarach. Niestety nie jest łatwo wjechać bo mam wielki zakręt przed wjazdem i trzeba kombinować ale to kwestia wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 04.05.2009 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Muszę zrobić jakieś nowe fotki z zewnątrz, bo choć wygląd domu się nie zmienił to jesteśmy po pracach ziemnych. Po raz pierwszy od rozpoczęcia budowy da się podjechać pod garaż i... zdziwienie jak się zmieścić w bramie do garażu ? Trochę śmiesznie to wyglądało ale mierzyliśmy szerokość samochodu i bramy i jest luz - całe 30 cm Wobec powyższego pytanie, czy robiliście tak jak w projekcie 240 cm, czy poszerzaliście? Ja mam jak w projekcie i sama sie zastanawiam jak tam samochód wlezie ..marny kierowca jestem (jesli chodzi o parkowanie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 04.05.2009 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 (edytowane) xx Edytowane 4 Marca 2011 przez pati25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts