Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jacematy Wysłany: Wto, 28 Kwiecień 2009 08:59 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

590 m2 tynków, bez sufitu w garażu po 24 PLN z materiałem - dom mam wydłużony o 0,5 m.

Oczywiście to powierzchnia bez odliczania okien i drzwi

U nas wyszło 350m2 bez okien i drzwi, bez sufitów w garażu i kotłowni. Tynkarze zaczynają za 2tyg. :lol:

Pozdrawiam,

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciekawe :) - ten sam dom a taka rozbieżność

O ile na poddaszu m2 ma obliczone raczej "z grubsza" +/- 15 m2, bo trudno dojść ze skosami, to parter liczyłem co do cm.

wszystkie otwory drzwi/okna zewnętrzne zajmują ok 30 m2, wewnętrznych 16 m2 - to i tak wychodzi duża różnica.

Ścianki kolankowe tynkujesz? Bo u mnie to też trochę m2 - tynkarze wymyślili patent z przybiciem styropianu do murłat, zasiatkowaniu i otynkowaniu - żeby nie bawić się w płyty GK.

Na dole wyszło mi 200m2 bez okien, drzwi i sufitów w garażu i kotłowni,

ale już z oknami, drzwiami i wszelakimi otworami wyszło 328m2 (bez sufitów w garażu i kotłowni). To też dziwne bo różnica jest spora.

Góra jest liczona prawidłowo ze skosami (pole trójkąta :lol: )bez drzwi i wyszło 143,54m2. Po dodaniu 328+143=471+drzwi na górze to daje na oko powyżej 500m2.

U mnie ścianka ma 0.67m wysokości. Dzisiaj dzwoniłem po hurtowniach za cementem, wapnem, listwami podtynkowymi i pytam gdzie ten KRYZYS i spadek cen :evil: Ceny Wapna za paletę spadły - 388zł, cement 616zł za paletę,tyle samo co w zeszłym roku, listwy 2,5zł/szt. znalazłem tylko w jednej hurtowni, wszędzie indziej dużo drożej. Spadek cen to tylko na allegro można zobaczyć ale nie w elbląskich hurtowniach.

Pozdrawiam,

cement, zarówno w zeszłym roku jak i na początku tego płaciłem po 560 PLN za paletę (400 PLN - 1 t) na jesień można było kupić 1 t za 360 PLN.

Oczywiście kupowałem też po 460 za t ale po kilka worków - jak potrzebne mi było na już.

Ale np. styro w zeszłym roku ok 150 PLN za m3 to była promocja, teraz można kupić poniżej 90 PLN

U mnie ścianka ma 0.67m wysokości. Dzisiaj dzwoniłem po hurtowniach za cementem, wapnem, listwami podtynkowymi i pytam gdzie ten KRYZYS i spadek cen :evil: Ceny Wapna za paletę spadły - 388zł, cement 616zł za paletę,tyle samo co w zeszłym roku, listwy 2,5zł/szt. znalazłem tylko w jednej hurtowni, wszędzie indziej dużo drożej. Spadek cen to tylko na allegro można zobaczyć ale nie w elbląskich hurtowniach.

Pozdrawiam,

U nas tona cementu 530zł

I tego na prostym przykładzie cementu nie mogę zrozumieć...

Materiał mam taniej niż większość.

Robocizna tańsza - momentami o 50% niż znajomy budujący 25 km ode mnie

Tylko czemu to wszystko tyle kosztowało?

I jak można wybudować ten dom w stanie surowym zamkniętym poniżej 150.000?

Przyznam, kilka - kilkanaście tysięcy więcej będzie z powodu dachu nad tarasem (więźba, folia, dachówki, robocizna, podbitka) - ale w sezonie letnim to dodatkowe 36 m2 domu :)

Kumpel ma przed szeregowcem 50 m 2 działki...na grila

pati25 takiej ceny za cement tylko po gratulować, zawsze tak było że ceny na południu dużo niższe niż na północy. Może większa konkuręcja, więcej cementowni, konkurencja z krajów ościennych???????????

Co do ceny za 150 tysi w stanie surowym zamkniętym podtrzymuję że można wybudować :lol: :lol: :lol:

U nas jest 1500m2 działka, optymalna wielkość jak na domek jednorodzinny. Nie trzeba całego dnia trawy kocić jak kiedyś u rodziców. :lol:

pati25 takiej ceny za cement tylko po gratulować, zawsze tak było że ceny na południu dużo niższe niż na północy. Może większa konkuręcja, więcej cementowni, konkurencja z krajów ościennych???????????

Co do ceny za 150 tysi w stanie surowym zamkniętym podtrzymuję że można wybudować :lol: :lol: :lol:

U nas jest 1500m2 działka, optymalna wielkość jak na domek jednorodzinny. Nie trzeba całego dnia trawy kocić jak kiedyś u rodziców. :lol:

Super mieć dużą działkę .Ja mam jedyne 9 ar :(I teraz widze ze drugie tyle przydało by sie na sad jakieś warzywka :)

U nas tynki mamy juz(dopiero) 2 pokoje wytynowane ,dziś łazienka :)

Postaram sie wklaić zdjecia Maryski :)Brązowa dachówka i białe okna :evil: :-? :-? Córka mi mówi ma 7 lat "Mamo co ty zwariowałaś?Brązowy dach i białe okna!Przeciesz to nie pasuje " ha ha ha ...No tak przy wyborze dachówki miała w planach brązowe okna no ale jak to w zyciu bywa 4 tys więcej za kolorek na oknach to dla nas luksusik na który nas nie stac :(Stwierdziłam ze drzwi zewnetrzna i brama garazowa bedzie brąz jak dachówka .Okna białe i jakas jasna elewacja :)Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Pati25 zrobisz zielonkawą elewację i wszystkie kolory domku sie połączą. My brązowe okna mamy tylko na zewnątrz a elewację - tradycyjnie - żółtą (kiedyś tam zrobimy). Do czerwonego dachu żaden inny kolor nie pasuje :D A zresztą nie pomalowany dom też jakoś wygląda i pełno takich stoi. A tak serio to nie ważne jak dom na zewnątrz wygląda, ważne jak w środku. Czy lepiej mieć malutki domek na maxa wypasiony czy ogromną willę z jednym krzesłem na środku...[/b]

Pytanie do tych co w Maryśce mają wylewany strop monolit. Czy macie jakieś belki wzmacniające? Moja ekipa budowlana upiera się, że salon ma ponad 4,5 metra więc trzeba dać 2 belki wzmacniające. Wszystko byłoby o.k. tylko strop ma 10 cm grubości a taka belka 30 cm. I tu jest kłopot. A jak to jest u Was?

Muszę zrobić jakieś nowe fotki z zewnątrz, bo choć wygląd domu się nie zmienił to jesteśmy po pracach ziemnych.

Po raz pierwszy od rozpoczęcia budowy da się podjechać pod garaż i... zdziwienie jak się zmieścić w bramie do garażu ?

Trochę śmiesznie to wyglądało ale mierzyliśmy szerokość samochodu i bramy i jest luz - całe 30 cm :)

Wobec powyższego pytanie, czy robiliście tak jak w projekcie 240 cm, czy poszerzaliście?

Pytanie do tych co w Maryśce mają wylewany strop monolit. Czy macie jakieś belki wzmacniające? Moja ekipa budowlana upiera się, że salon ma ponad 4,5 metra więc trzeba dać 2 belki wzmacniające. Wszystko byłoby o.k. tylko strop ma 10 cm grubości a taka belka 30 cm. I tu jest kłopot. A jak to jest u Was?

U nas nie ma belek .Ale strop mam grubszy ,dokładnie o ile juz nie pamietam :( ,zmierze jak bede .

gospodarz Wysłany: Nie, 3 Maj 2009 21:23 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Gdzieś na formu wiziałem taki strop i belkę między salonem i jadalnią, chyba u Tinek'a ale nie jestem pewien. Może nie wygląda to zbyt okazale ale z drugiej stropny po wykończeniu mieszkania jest wizualne oddzielenie tych dwóch pomieszczeń :-?

Do garażu wiechałem zaraz po ściągnięciu stępli, nie zapomniane wrażenie :lol: Brama ma 2,5m szerokości, garaż powiększony o 90cm. Nie wyobrażam sobie garażu w orginalnych wymiarach. Niestety nie jest łatwo wjechać bo mam wielki zakręt przed wjazdem i trzeba kombinować ale to kwestia wprawy. :lol:

Muszę zrobić jakieś nowe fotki z zewnątrz, bo choć wygląd domu się nie zmienił to jesteśmy po pracach ziemnych.

Po raz pierwszy od rozpoczęcia budowy da się podjechać pod garaż i... zdziwienie jak się zmieścić w bramie do garażu ?

Trochę śmiesznie to wyglądało ale mierzyliśmy szerokość samochodu i bramy i jest luz - całe 30 cm :)

Wobec powyższego pytanie, czy robiliście tak jak w projekcie 240 cm, czy poszerzaliście?

Ja mam jak w projekcie i sama sie zastanawiam jak tam samochód wlezie ..marny kierowca jestem (jesli chodzi o parkowanie )