Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiosna rószyła pełna parą więc wkleje kilka ciepłych, pełnych zieleni i błękitu zdjęć,

http://images48.fotosik.pl/116/19e7dead16305bd9med.jpg

Pozderawiam i czekam na Wasze fotki :lol:

Chef czy możesz podać mi wymiary daszku nad wejściem - jaka jest jego długość, szerokość oraz wysokość - będę bardzo wdzięczny !

Chrobry Daszek na "oko" był robiony, byle zmieścił się między dwoma okienkami. Kąt taki sam jak dachu około 40 stopni, głębokość to około 2m, długość boku około 1.6m, "nogi daszku około 1.5m od ściany. Do tego jeszczem jakąś podbitkę zrobię i będzie git.

Pati25 trochę wykosztujecie się na ziemię przed front domu? Moi znajomi mieli podobny problem. Od strony tarasu Twoja marysia ciut niższa od pałacu kultury :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam,

Chrobry Daszek na "oko" był robiony, byle zmieścił się między dwoma okienkami. Kąt taki sam jak dachu około 40 stopni, głębokość to około 2m, długość boku około 1.6m, "nogi daszku około 1.5m od ściany. Do tego jeszczem jakąś podbitkę zrobię i będzie git.

Pati25 trochę wykosztujecie się na ziemię przed front domu? Moi znajomi mieli podobny problem. Od strony tarasu Twoja marysia ciut niższa od pałacu kultury :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam,

Od frontu musimy podrównac i nawieść ziemi .Wjazd do garazu podnieść :-? A Marysia w tyle faktycznie wysoko..taras jest 220cm nad ziemia .. :x Pod salonem i kotłownia oraz połową garażu mam piwnice :roll: Tak to bywa jak sie ma krzywą działkę ...

A tu jeszcze kilka fotek:

http://images39.fotosik.pl/113/0994c4b3a2ca73eemed.jpg

http://images49.fotosik.pl/117/de751e357c904c92med.jpg

I niespodzianka, pękło!!!

http://images37.fotosik.pl/113/63dd5d55bf1168f9med.jpg

Zauważyłem to po położeniu dachówek. Naszczęście pękło i więcej juz nic się nie dzieje. Tylko zastanawiam sie dlaczego tak potrzaskało tę belkę w kotłowni (środek) przy zewnetrznej ścianie. Jest też rysa wpoprzek na kolejnej belce i kolejna rysa w salonie też w podobnej odległości od ściany, tylko taka drobna delikatna prawie nie widoczna. Czyli w sumie trzy belki :evil:

http://images38.fotosik.pl/113/72dc874e9606d392med.jpg

Wiecie od czego to sie stało???

Gdzieś na formu wiziałem taki strop i belkę między salonem i jadalnią, chyba u Tinek'a ale nie jestem pewien. Może nie wygląda to zbyt okazale ale z drugiej stropny po wykończeniu mieszkania jest wizualne oddzielenie tych dwóch pomieszczeń :-?

Jest u mnie podciąg, ale nie oddziela jadalni od salonu. jest on w jadalni 1,5 m od krótszego boku ponieważ salon z jadalnią jest o tyle wysunięty w stosunku do reszty domu. Na tym podciągu stoi ściana szczytowa. Strop teriva, podciąg własnie ze względu na ścianę szczytową

pozdrawiam

TINEK

My mamy strop monolityczny

Witam.

Zastanawiam się dlaczego dajecie strop monolityczny :roll: W końcu to beton i zbrojenie , więc obciążenie na ściany jest o wiele większe niż przy stropach lekkich typu terriva.

Pozdrawiam

Czarek

U nas monolit polecił kierownik budowy i brygada .Chodz miała wiecej roboty przy tym .Twierdząc ze taniej ,nic nie pęka (podobno te terivie lubia pękać )jest cichszy …wiec wylali monolit i po sprawie .Nie będę się zastanawiać nad wyższością jednego stropu nad drugim obydwa dobre wiec wybrałam co tańsze .

U mnie było kilka przesłanek - niekoniecznie finansowych.

Ekipa budowlana nie miała doświadczenia i chęci wykonania terivy.

Szukanie nowej odsunęłoby budowę w czasie..

Osobiście uważam, ze jak coś jest MONOLITYCZNE to jest trwalsze - mniej połączeń różnych materiałów - mniej miejsca na spartolenie.

A konstrukcja stropu nie była widzimisię wykonawców tylko została zaprojektowana przez architekta i sprawdzona przez kierbuda.

Poza tym na stropie monolitycznym można dowolnie stawiać ścianki działowe - na terivie nie za bardzo - kilka ścianek zostało dostawione dodatkowo

My mamy strop monolityczny

Witam.

Zastanawiam się dlaczego dajecie strop monolityczny :roll: W końcu to beton i zbrojenie , więc obciążenie na ściany jest o wiele większe niż przy stropach lekkich typu terriva.

Pozdrawiam

Czarek

\\

Ja też mam monolit bez belki w salonie i uwazam, ze nie jest to dobre rozwiąznie :-? :-?

Przy takiej rozpiętosci chyba jakies wzmocninie by się przydało przy monolicie :-? Chociarz podciag :-? :roll: Ale to tylko i wyłacznie moja prywatna opinia :-?

Jezu Andrzejka się pokazała

pierwszy dziennik, który czytałem,

daj jakieś fotki jak teraz wygląda otoczenie domu - ostatni wpis w dzienniku lipiec 2007 - coś dorzuć aktualnego

pozdrawiam

TINEK

:lol: :lol: :lol:

Otoczenie :roll: Może w sobotę coś wrzucę choć z zewnatrz mało sie zmieniło raczej na wnetrzu sie skoncentrowaliśmy :)