Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy możecie napisac ile kosztuja wszelkie dokumenty(pozwolenia na podłaczenie prądu,wody wogól wszystkich papierów zanim wsadzi sie łopate do ziemi,wielkie dzięki za wszelkie informacje

Witam,

sama dokumentacja wyniosła nas tak:

mapka 400,00 zł

projekt 1 700,00 zł

adaptacja 2 600,00 zł

przyłącze prąd (umowa na razie tylko na plac budowy, później jeszcze + 2000zł) 90,00 zł

przyłącze woda 36,00 zł

wypis, wyrys 120,00 zł

odpis księgi 6,00 zł

kierownik budowy 1500,00 zł

dziennik budowy 7,00 zł

ubezpieczenie 162,00 zł

wpis do hipoteki 200,00 zł

razem 6 821,00 zł

jeśli chodzi o podłączenie mediów, to wszystko zależy jak daleko masz je od działki, nas kosztowało to 8100zł (prąd 125m, woda 300m)

wielkie dzięki bardzo nas to podnosi na duchu bo moja teściowa stwierdziła ze potrzebujemy 20000zł a to sporo kasy.jeszcze raz dziękuje

Jeśli potraktujesz przyłącza jedynie jako papierologię, to pewnie będzie mniej...

Ale jeśli policzysz rzeczywiste koszty okołobudowlane to może być taka kwota.

W naszym przypadku

prąd - łącze tymczasowe ok 1600, docelowe enion 2300, wykonawca - nie wiadomo bo płaciłem kompleksowo za całą instalację w domu + przyłączenie - koszty z materiałami

woda - projekt z uzgodnieniami - 1100 (ździerstwo) , przyłącze tymczasowe ok 3000-4000 - nie zrobiliśmy, wzięliśmy wodę od sąsiada, podłączenie docelowe po znajomości 1200 zł (45 metrów) + wodociągom za montaż zasuwy, nie pamiętam dokładnie 600 - 700 zł + rura pcv

projekt 1600

adaptacja 2500

projekt stropu 300

kier bud 2000 + dojazdy

i inne koszty

jak możesz się przyłączyć do kanalizacji to luzik, jak nie to koszt szamba / oczyszczalni od 4000 pln

łącze gazowe / zbiornik kilka tysięcy

Poza tym nie myśl, że są to koszty przed budową, bo pewne formalności mogą trwać i trwać.... a budynek może już stać, a niektórzy mogą mieszkać

Jak budujesz przy drodze krajowej lub o ograniczonym tonarzu - to dochodzą jeszcze koszty pozwoleń na przejazd, zajęcie chodnika, pasa jezdni, przekopu pod drogą, projektu ruchu tymczasowego itp. itd. + podania, czekanie, rozpatrywanie

Masz drzewka tam gdzie sobie uwidzaiłaś dom i nie daj boże nie są to drzewa owocowe - pozwolenia, komisje, opłaty....

Można te koszty ominąć ale ... "życzliwy sąsiad" czuwa :)

Sorry, że sprowadzam na ziemię - ale jak policzy się wszystko...

Sami popełniliśmy mnóstwo błędów, ale jak to mówią: "Pierwszy dom buduje się dla wroga, drugi...."

Nie mam żadnych fotek, które by oddawały wielkości pokoi ale ten pokoik nad jadalnią jest najmniejszy i najprzytulniejszy, wszystkie pokoje mogłyby być takiej wielkości, drugi w wielkości jest ten nad kuchnią i można śmiało powiedzieć że jest duuży, a ten nad garażem jest OGROMNY :o, szerszy o 90cm od standardowego :D

P.S Tynki skończone, przechodzimy do kolejnego etapu - ocieplenie :D

Chef prosze rób fotki jak bedziesz ocieplac poddasze ,jak obwijasz murłate itd itd :)Bedziemy sami to robić wieć bede bardzo wdzieczna :oops:

A ja miałam zrobić fotki pokoji ale to co tam jest nie nadaje sie do publikacji mam na mysli bałagan!!Boże wszedzie syf....masakra .

Chef ale jak masz ten pokój nad garażem powiekszony to faktycznie musi byc ogromny i garderoba tez :)

Chef super :) Bedę wdzieczna :)

Ja mysle ze jacematy juz dawno wybrał dywany :)Przeciez on pedzi jak szczała :)

U nas poddasze otynkowane i zagruntowane klataka schodowa tez .Za 2 tygodnie teściu bedzie robic cały parter bo ma tydzien wolnego wiec pewnie skonczy juz u nas tynki i poosadza parapety :)Przydało by sie hydraulike robić ale z kasa kiepsko bo teściu chce odrazu po tynkach wylewki porobić ... :-?Więc powoli powoli poruszamy sie do przodu....A wnetrze Marysi juz takie domowe po tynkach ,teraz widać jaka jest duza :-?

Hehe, dywanu nie będzie ;-)!!;-) Ale na czwartek zamówiony montaż kuchni! A no i sypialnia pomalowana już na różowo ;-) tzn. wrzosowy oczywiście... Trochę pospieszyliśmy się z tą kuchnią bo ani jeszcze łazienek, ani nawet szamba nie ma ale wszyscy znajomi którzy ostatnio wprowadzali się do nowych domów mówili, że największe poślizgi mieli z meblami kuchennymi i schodami...więc przezornie kupiliśmy wcześniej. W między czasie kulamy się z elewacją i warstwami farb na ścianach. A wracając do tematu szamba- jakie duże planujecie ????(oczywiście pytanie do Tych, którzy daleko od cywilizacyjnej kanalizacji....)

Żona Jacematego