jacekmaty 07.12.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Witam mam pytanie do jacekmaty Widziałam na zdj że macie w łazience na dole prysznic przy oknie.. Czy Wam nic sie z tym oknem nie dzieje ? Bo woda z prysznica pewnie bezposrednio sie leje na okno... Tez własnie rozwazamy ten pomysł..byłoby wtedy wiecej miejsca.. Pozdrawam Dorota Jak ktoś lubi bicze wodne pod dużym ciśnieniem - to pewnie jakaś woda dotrze do okna Przy normalnym użytkowaniu jedynie jest trochę pary.... Okno jest wysoko, głęboko (25 cm), wnęka okienna ma spad - parę kropel mu nie zaszkodzi.. Co do powyższej dyskusji - my mamy wjazd do domu od południowego wschodu, a salon jest na południowy zachód.. nie rozumiem architekt ma do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 08.12.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Czy ktoś z Was ma działkę z wjazdem od południa, bo my taką dysponujemy i architekt nie bardzo akceptuje Marysie na naszej działeczce. Projekt południowa już srednio nam podchodzi. Tinek ma wjazd od południa serio pozdrawiam Gdy bym miała wjazd od południa napewno nie budowała bym Marysi .Chyba ze naprawdę projekt wpadł by mi w oko ,to po zmianach pewnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 08.12.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 A czy ktoś z maryśkowiczów budował marysie z piwnicą albo z częściowym podpiwniczeniem,zastanawiamy sie z mężem o ile wzrosnie koszt budowy tego domku właśnie z częsciowym podpiwniczeniem pod garażem a ile z całym podpiwniczeniem,czy koszt bardzo dużo wzrośnie czy względnie.za wszelkie informacje z góry dziękujemy.pozdrowionka ja mam częściowe podpiwniczenie .U nas piwnica sama wyszła spadek terenu na 10 m to prawie 2metry. Teraz zrobiła bym cała piwnice .Koszta sa oczywiście wyzsze robocizna wieksza o 7 tyś ,betonu wiecej pewnie o pewnie gdzieś o 10-12 tys ,więcej stali,więcej okien i drzwi ,wiecej tynków ,wylewek ,izolacje itd itd ...gdy by nie spadek terenu nie zdecydowała bym sie na piwnice(drogo!) ale teraz jak ja mam bo teren to wymusił zrobiła bym piwnice pod całościa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 08.12.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Czy ktoś z Was ma działkę z wjazdem od południa, bo my taką dysponujemy i architekt nie bardzo akceptuje Marysie na naszej działeczce. Projekt południowa już srednio nam podchodzi. Tinek ma wjazd od południa serio pozdrawiam Gdy bym miała wjazd od południa napewno nie budowała bym Marysi .Chyba ze naprawdę projekt wpadł by mi w oko ,to po zmianach pewnie tak. podzielam zdanie Pati. U mnie jest akurat "szkolne"wręcz ustawienie: wejście północ, garaż wschód, a więc taras południe i okna salonowo i 1 kuchenne na zachód. Domek jest doświetlony wcale nie nadmiernie: bałam się ,że to południe i będzie skwar w salonie - nie ma. Np. teraz mam piękne słońce (jedyna wada słonecznych pomieszczeń, że trzeba pilnować by okna były czyste, bo widać każdą smugę) Może jakieś lustrzane odbicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gospodarz 10.12.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Witam,Jedno szybkie pytanie do doświadczonych budowniczych Maryśki. Ile wychodzi metrów kwadratowych powierzchni poddasza? Chodzi mi o powierzchnię skosów i stropów do ocieplenia i zrobienia karton-gipsem.Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekmaty 10.12.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Witam, Jedno szybkie pytanie do doświadczonych budowniczych Maryśki. Ile wychodzi metrów kwadratowych powierzchni poddasza? Chodzi mi o powierzchnię skosów i stropów do ocieplenia i zrobienia karton-gipsem. Z góry dziękuję. U nas około 100 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gospodarz 10.12.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 U nas około 100 m2. Dzięki wielkie. Wiedziałem, że coś mi się popierdaczyło. A ja pomyliłem to z powierzchnią dachu. I coś mi dużo wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwa99 18.12.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Witam,mam pyt odnosnie kominów...;Dnasz wykonawca sie ociągał z budową i dach zostawił sobie na zime...komin tylni jest prawie gotowy...( teraz nie muruja bo są minusowe temp..;( )tylko ponoc jest za duzy i kierownik budowy zastanawia sie czy on wytrzyma i sie nie kipnie...i mysli zeby go obmurowac jeszcze porothermem 11.5 zeby go wzmocnic...a jak Wy macie ??a...budujemy z shiedla...chcemy obmurowac go klinkierem...kupilismy klinkier cegłe perferowaną ( czy tam dziurawka sie to nazywa...;P )a na samą góre pelny klinkier...no i kier bud mówi ze moze sie przez ta dziurawke wilgoć trzymać... słyszeliscie cos moze na ten temat ??pozdrDorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ILA34 18.12.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Proszę o podpowiedz ,Wjazd na moją działkę jest od wschodu i zastanawiam się czy stawiać dom wejściem od wschody czy przestawić bokiem .Wtedy wejście do domu będzie od pułnocy . okna w kuchni będę miała na pułnocny wschód ,a salon na południe .Jeżeli wejście zrobię od wschodu salon wtedy będzie od zachodu a kuchenne ona wschód i południe .. Zastanawiam się czy nie będzie zbyt gorąco na poddaszu w tych 2 pokojach od południa hmm.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekmaty 18.12.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Witam, mam pyt odnosnie kominów...;D nasz wykonawca sie ociągał z budową i dach zostawił sobie na zime... komin tylni jest prawie gotowy...( teraz nie muruja bo są minusowe temp..;( ) tylko ponoc jest za duzy i kierownik budowy zastanawia sie czy on wytrzyma i sie nie kipnie...i mysli zeby go obmurowac jeszcze porothermem 11.5 zeby go wzmocnic... a jak Wy macie ?? a...budujemy z shiedla... chcemy obmurowac go klinkierem... kupilismy klinkier cegłe perferowaną ( czy tam dziurawka sie to nazywa...;P ) a na samą góre pelny klinkier... no i kier bud mówi ze moze sie przez ta dziurawke wilgoć trzymać... słyszeliscie cos moze na ten temat ?? pozdr Dorota My też mamy kominy z schidela - powyżej dachu fachowcy dali siatkę na kleju, na to płytka klinkierowa. Dodatkowo kominy wentylacyjne były trochę węższe więc uzupełnialiśmy różnicę styropianem. Co do wzmocnienia - pustaki kominowe mają takie kanały w które wpuszcza się pręty zbrojeniowe. Na razie stoją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szynszyl 19.12.2009 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2009 u nas oba kominy są wymurowane z pełnej cegły klinkierowej.Cegły dziurawki NIE powinno się stosować na kominy, bowiem będzie ciekła woda. Temat sprawdzony u znajomych. Wszystkim budującym Maryśkę Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku, a przede wszystkim szybkiego zamieszkania Szynszyl życzy:-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP 20.12.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 http://lh5.ggpht.com/_qAvdwl7BULY/Sy5WL2gr1vI/AAAAAAAABAg/tKv9A__8V9A/s640/agpy.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 22.12.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2009 Maryśkowiczom i sympatykom zdrowych wesołych Świąt ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwa99 23.12.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2009 Dzieki za odpowiedzi co do kominów...oczywiscie okazało sie ze ekipa nie wsadziła zbrojenia do schiedla...;( kupilismy cegłe klinkierowa z myslą ze zrobi sie opaske wokół komina a na niej klinkier...ale ponoc opaska nie wytrzyma obciązenia..wiec trzebaby obmurowac od stropu komin a poza połacia ciągnąć klinkierem...za duzo roboty...wiec chyba zostaniemy przy tynku ;((mam nadzieje ze bedzie szło oddac ten klinkier..;P )W tym roku to juz sobie damy spokój z budową...dach tylko z tyłu obłożony dachówką..bez wprawionych okien i skonczonego komina...teraz szukamy okien... Wszystkim budującym, wykanczającym ( sie ;P ) i mieszkającym zyczymy radosnych świąt ;DDorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 24.12.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Święta – wspaniały to czas, zdarzają się tylko razWięc cieszmy się radujmy życzeń sobie nie żałujmy.Niech radość i pokój Świąt Bożego NarodzeniaTowarzyszą przez cały Nowy 2010 Rok.A wszystkie jego dni niech będą tak radosne,Jak ten, niepowtarzalny wigilijny wieczór. Zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzeniawszystkim mieszkajacym, budującym lub zamierzająym budowac Maryskę życzę!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 24.12.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 http://img138.imageshack.us/img138/3717/kartkasx.jpg Z okazjiŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIAORAZNOWEGO ROKU 2010spełnienia marzeń, wszelkiej pomyślności i wielu sukcesówŻyczy wszystkim budującym Maryśki i Wszystkim budującymTinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 02.01.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Co tam kochani dobrego w nowym roku?Kto tego roku planuje wprowadzic sie do marysi? P.s Tinek zrobiłam golonke według twojego przepisu...boże jedyny jakie to pyszne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 02.01.2010 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Co tam kochani dobrego w nowym roku?Kto tego roku planuje wprowadzic sie do marysi? P.s Tinek zrobiłam golonke według twojego przepisu...boże jedyny jakie to pyszne! Witam, ja sie jeszcze nie wprowadzę , teraz tynki wewnętrzne będę robił (znaczy się, ekipa będzie robić), i planów większych na razie nie robię, do września z jednej pensji będziemy żyć, żona na wychowawczy na 8 miesięcy idzie. (cieszę się, że golonki smakowały, tez na sylwestra robiłem, pychotka ) Wszystkiego najlepszego w nowym roku dla wszystkich budującyh TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapel27 02.01.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Co tam kochani dobrego w nowym roku?Kto tego roku planuje wprowadzic sie do marysi? Witam wszystkich i pozdrawiam w Nowym Roku przed nami jeszcze duuużo pracy przy Marysi ale mamy zamiar się wprowadzić do końca stycznia bez względu na stan jaki będzie teraz mocno grzeję w domku choć jest ciężko bo zacząłem palić 3 tyg. temu, wszystko jeszcze zimne, kończę teraz poddasze, następnie robię sypialnię, korytarz na górze, klatkę i tylko łazienkę wyposażam w niezbędny sprzęt, to samo z kuchnią, jeszcze drzwi wewnętrzne i można mieszkać a resztę to po mału będziemy kończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 02.01.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 mapel27 ile Cie wyszło ocieplenie poddasza? Timek u nas też jedna pensja...ja poległam znaczy mój kregosłup sie rozsypał i z pracy nici :(Nawet na l-4 nie zdołałam sie załapac :(Bu ...ale cóz ciułamy dalej .. ja bardzo chciała bym w tym roku się wprowadzić ..ale jeszcze sporo pracy wylewka jeszcze nie skonczona .Góra juz otynkowana i wylewke posiada ..na parterze brak tynków tylko w garazu i wylewka na połowie parteru domu.Ale teściu ma skonczyc jak się cieplej zrobi.Zajmie mu to góra jeszcze 1,5 tygodnia .Oczywiscie z pomoca mojego męza i brata... Ja teraz szukam bramy garazowej i drzwi wejsciowych ..oj drogo drogo... jeszcze bym chciała na wisne poddasze ocieplic i zabudowe k-g poddasza zrobic..i w sumie nie wiem ile na to trzeba kasy miec wogóle nie w temacie jestem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts