Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam mam pytanie do jacekmaty

Widziałam na zdj że macie w łazience na dole prysznic przy oknie..

Czy Wam nic sie z tym oknem nie dzieje ? Bo woda z prysznica pewnie bezposrednio sie leje na okno...

Tez własnie rozwazamy ten pomysł..byłoby wtedy wiecej miejsca..

Pozdrawam

Dorota

Jak ktoś lubi bicze wodne pod dużym ciśnieniem - to pewnie jakaś woda dotrze do okna :)

Przy normalnym użytkowaniu jedynie jest trochę pary....

Okno jest wysoko, głęboko (25 cm), wnęka okienna ma spad - parę kropel mu nie zaszkodzi..

Co do powyższej dyskusji - my mamy wjazd do domu od południowego wschodu, a salon jest na południowy zachód.. nie rozumiem architekt ma do tego.

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś z Was ma działkę z wjazdem od południa, bo my taką dysponujemy i architekt nie bardzo akceptuje Marysie na naszej działeczce. Projekt południowa już srednio nam podchodzi.

Tinek ma wjazd od południa :D

serio

pozdrawiam

Gdy bym miała wjazd od południa napewno nie budowała bym Marysi .Chyba ze naprawdę projekt wpadł by mi w oko ,to po zmianach pewnie tak.

A czy ktoś z maryśkowiczów budował marysie z piwnicą albo z częściowym podpiwniczeniem,zastanawiamy sie z mężem o ile wzrosnie koszt budowy tego domku właśnie z częsciowym podpiwniczeniem pod garażem a ile z całym podpiwniczeniem,czy koszt bardzo dużo wzrośnie czy względnie.za wszelkie informacje z góry dziękujemy.pozdrowionka

ja mam częściowe podpiwniczenie .U nas piwnica sama wyszła spadek terenu na 10 m to prawie 2metry.

Teraz zrobiła bym cała piwnice .Koszta sa oczywiście wyzsze robocizna wieksza o 7 tyś ,betonu wiecej pewnie o pewnie gdzieś o 10-12 tys ,więcej stali,więcej okien i drzwi ,wiecej tynków ,wylewek ,izolacje itd itd ...gdy by nie spadek terenu nie zdecydowała bym sie na piwnice(drogo!) ale teraz jak ja mam bo teren to wymusił zrobiła bym piwnice pod całościa .

Czy ktoś z Was ma działkę z wjazdem od południa, bo my taką dysponujemy i architekt nie bardzo akceptuje Marysie na naszej działeczce. Projekt południowa już srednio nam podchodzi.

Tinek ma wjazd od południa :D

serio

pozdrawiam

Gdy bym miała wjazd od południa napewno nie budowała bym Marysi .Chyba ze naprawdę projekt wpadł by mi w oko ,to po zmianach pewnie tak.

podzielam zdanie Pati. U mnie jest akurat "szkolne"wręcz ustawienie: wejście północ, garaż wschód, a więc taras południe i okna salonowo i 1 kuchenne na zachód. Domek jest doświetlony wcale nie nadmiernie: bałam się ,że to południe i będzie skwar w salonie - nie ma. Np. teraz mam piękne słońce (jedyna wada słonecznych pomieszczeń, że trzeba pilnować by okna były czyste, bo widać każdą smugę)

Może jakieś lustrzane odbicie?

Witam,

mam pyt odnosnie kominów...;D

nasz wykonawca sie ociągał z budową i dach zostawił sobie na zime...

komin tylni jest prawie gotowy...( teraz nie muruja bo są minusowe temp..;( )

tylko ponoc jest za duzy i kierownik budowy zastanawia sie czy on wytrzyma i sie nie kipnie...i mysli zeby go obmurowac jeszcze porothermem 11.5 zeby go wzmocnic...

a jak Wy macie ??

a...budujemy z shiedla...

chcemy obmurowac go klinkierem...

kupilismy klinkier cegłe perferowaną ( czy tam dziurawka sie to nazywa...;P )

a na samą góre pelny klinkier...

no i kier bud mówi ze moze sie przez ta dziurawke wilgoć trzymać...

słyszeliscie cos moze na ten temat ??

pozdr

Dorota

Proszę o podpowiedz ,Wjazd na moją działkę jest od wschodu i zastanawiam się czy stawiać dom wejściem od wschody czy przestawić bokiem .Wtedy wejście do domu będzie od pułnocy . okna w kuchni będę miała na pułnocny wschód ,a salon na południe .Jeżeli wejście zrobię od wschodu salon wtedy będzie od zachodu a kuchenne ona wschód i południe .. Zastanawiam się czy nie będzie zbyt gorąco na poddaszu w tych 2 pokojach od południa hmm..

Witam,

mam pyt odnosnie kominów...;D

nasz wykonawca sie ociągał z budową i dach zostawił sobie na zime...

komin tylni jest prawie gotowy...( teraz nie muruja bo są minusowe temp..;( )

tylko ponoc jest za duzy i kierownik budowy zastanawia sie czy on wytrzyma i sie nie kipnie...i mysli zeby go obmurowac jeszcze porothermem 11.5 zeby go wzmocnic...

a jak Wy macie ??

a...budujemy z shiedla...

chcemy obmurowac go klinkierem...

kupilismy klinkier cegłe perferowaną ( czy tam dziurawka sie to nazywa...;P )

a na samą góre pelny klinkier...

no i kier bud mówi ze moze sie przez ta dziurawke wilgoć trzymać...

słyszeliscie cos moze na ten temat ??

pozdr

Dorota

My też mamy kominy z schidela - powyżej dachu fachowcy dali siatkę na kleju, na to płytka klinkierowa. Dodatkowo kominy wentylacyjne były trochę węższe więc uzupełnialiśmy różnicę styropianem.

Co do wzmocnienia - pustaki kominowe mają takie kanały w które wpuszcza się pręty zbrojeniowe.

Na razie stoją :)

u nas oba kominy są wymurowane z pełnej cegły klinkierowej.

Cegły dziurawki NIE powinno się stosować na kominy, bowiem będzie ciekła woda. Temat sprawdzony u znajomych.

Wszystkim budującym Maryśkę Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku, a przede wszystkim szybkiego zamieszkania Szynszyl życzy:-))

Dzieki za odpowiedzi co do kominów...oczywiscie okazało sie ze ekipa nie wsadziła zbrojenia do schiedla...;(

kupilismy cegłe klinkierowa z myslą ze zrobi sie opaske wokół komina a na niej klinkier...ale ponoc opaska nie wytrzyma obciązenia..wiec trzebaby obmurowac od stropu komin a poza połacia ciągnąć klinkierem...

za duzo roboty...wiec chyba zostaniemy przy tynku ;(

(mam nadzieje ze bedzie szło oddac ten klinkier..;P )

W tym roku to juz sobie damy spokój z budową...

dach tylko z tyłu obłożony dachówką..bez wprawionych okien i skonczonego komina...

teraz szukamy okien...

Wszystkim budującym, wykanczającym ( sie ;P ) i mieszkającym zyczymy radosnych świąt ;D

Dorota

Święta – wspaniały to czas, zdarzają się tylko raz

Więc cieszmy się radujmy życzeń sobie nie żałujmy.

Niech radość i pokój Świąt Bożego Narodzenia

Towarzyszą przez cały Nowy 2010 Rok.

A wszystkie jego dni niech będą tak radosne,

Jak ten, niepowtarzalny wigilijny wieczór.

Zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia

wszystkim mieszkajacym, budującym lub zamierzająym budowac Maryskę życzę!!!!

• 2 weeks później...
Co tam kochani dobrego w nowym roku?Kto tego roku planuje wprowadzic sie do marysi?

P.s Tinek zrobiłam golonke według twojego przepisu...boże jedyny :o :o :o :o jakie to pyszne!

Witam, ja sie jeszcze nie wprowadzę :( , teraz tynki wewnętrzne będę robił (znaczy się, ekipa będzie robić), i planów większych na razie nie robię, do września z jednej pensji będziemy żyć, żona na wychowawczy na 8 miesięcy idzie.

(cieszę się, że golonki smakowały, tez na sylwestra robiłem, pychotka :D )

Wszystkiego najlepszego w nowym roku dla wszystkich budującyh

TINEK

Co tam kochani dobrego w nowym roku?Kto tego roku planuje wprowadzic sie do marysi?

Witam wszystkich i pozdrawiam w Nowym Roku

przed nami jeszcze duuużo pracy przy Marysi ale mamy zamiar się wprowadzić do końca stycznia bez względu na stan jaki będzie :D

teraz mocno grzeję w domku choć jest ciężko bo zacząłem palić 3 tyg. temu, wszystko jeszcze zimne, kończę teraz poddasze, następnie robię sypialnię, korytarz na górze, klatkę i tylko łazienkę wyposażam w niezbędny sprzęt, to samo z kuchnią, jeszcze drzwi wewnętrzne i można mieszkać :D :D

a resztę to po mału będziemy kończyć

mapel27 ile Cie wyszło ocieplenie poddasza?

Timek u nas też jedna pensja...ja poległam znaczy mój kregosłup sie rozsypał i z pracy nici :(Nawet na l-4 nie zdołałam sie załapac :(Bu ...ale cóz ciułamy dalej ..

ja bardzo chciała bym w tym roku się wprowadzić ..ale jeszcze sporo pracy wylewka jeszcze nie skonczona .Góra juz otynkowana i wylewke posiada ..na parterze brak tynków tylko w garazu i wylewka na połowie parteru domu.Ale teściu ma skonczyc jak się cieplej zrobi.Zajmie mu to góra jeszcze 1,5 tygodnia .Oczywiscie z pomoca mojego męza i brata...

Ja teraz szukam bramy garazowej i drzwi wejsciowych ..oj drogo drogo...

jeszcze bym chciała na wisne poddasze ocieplic i zabudowe k-g poddasza zrobic..i w sumie nie wiem ile na to trzeba kasy miec :cry: wogóle nie w temacie jestem..