brachol 30.01.2004 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Witamniedaleko mojej dzialki jest hurtownia PSB i ceny tam sa dosc korzystne no i obiecuja jeszcze od tego rabat i dlatego mam pytanie czy sa to najtansze hurtownie czy szukacj dalej? Dodam ze mam dzialke w Poznaniu moze ktos zna tania i dobra hurtownie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 30.01.2004 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Nie ma tutaj zasady. POwinieneś porównac z okolicznymi hurtowniami ceny. U mnie akurat niektóre rzeczy są tańsze ale niektóre droższe. W mijej okolicy konkurencja dla PSB jest sieć anda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 HenoK zaprzestał działalności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 30.01.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Nie ma żadnej zasady!!! Hurtownie, aby związać ze sobą "przeciwnika" (czytaj: inwestora) stosują na początku wręcz dumping cenowy. Po uśpieniu swojego "przeciwnika" próbują sobie odbić i to z nawiązką początkowe mniejsze zyski. Jedyna słuszna zasada, to pilnować cen na każdy materiał, porównywać, negocjować, aby nie okazało się po wybudowaniu domu i podliczeniu kosztów, że zostałeś łosiem! Wiem coś o tym, bo "moja" hurtownia w pewnym momencie zaczęła mi już przyprawiać "łosiowe rogi". Szczęście, że się w porę zorientowałem, ale co straciłem, to straciłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adasko 30.01.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Nie wiem jak jest w Poznaniu, ale u mnie (lubelskie) składy PSB nie należą do najtańszych. Lepiej przed zakupem sprawdzić inne lokalne hurtownie. Przykład - kupowałem bloczki 24x24x59 PREFABET Puławy w PSB cena wyjściowa 5,10 w innej hurtowni kupiłem po 4,5. Uważam, że 60gr na sztuce to duża różnica. Dodatkowo obsługa w PSB była niezbyt miła.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 30.01.2004 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Jako praktyk w tym zakresie (no cóż.... już kończę swoją budowę) mogę Tobie poradzić tylko jedno. Nie nastawiaj się, że kupno całości czy też większości mat. bud. kupionych w jednym miejscu bęzie najtańszym roziązaniem. Bo tak z pewnością nie będzie. Owszem jest to rozwiązanie wygodne ze względu na czas, ewentualna zwłokę z zapłatą czy też niepobieraniem zaliczki po którejś tam z rzędu tranzakcji... niemniej jestem przekonany, że taniej kupisz większość materiałów w specjalistycznych hurtowniach czy też od konkretnych dealerów. Sporo kupowałem w pobliskiej (naprawdę dużej - oddziały w 4 miastach) hurtowni PSB. Właścicielem jest sąsiad. Niemniej kupowałem tam tylko wtedy gdy naprawdę nie mogłem nigdzie indziej uzyskać niższej ceny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 30.01.2004 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Nie wiem jak jest w Poznaniu, ale u mnie (lubelskie) składy PSB nie należą do najtańszych. (...) . Dodatkowo obsługa w PSB była niezbyt miła. Pozdrowienia Dokładnie mam to samo w Bydgoszczy... jeszcze nic u nich nie kupiłem, a co się nadzwoniłem i naprosiłem o kalkulacje... oczywiście z zerowym skutkiem. Raz nawet pomimo zapewnień sprzedawców, że szukanego przeze mnie materiału nie mają - znalazłem go na magazynie. Tylko że nic z tego nie wynikało, bo i tak nie wiedzieli ile to kosztuje (po kilku tygodniach dzwonienia nic się nie zmieniło). Teraz już nie sprawdzam cen w PSB, bo kara jakaś musi być Kto ma wychowywać tych patałachów jak nie klient (rezygnujący z zakupów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 30.01.2004 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Ja też korzystałem z hurtowni PSB. Ale jak poprzednicy z umiarem i rozsądkiem. Czasami u nich wychodziło drożej. Jeśli cena była porównywalna to oczywiście u nich. Dość czesto tak było. Przy dużych zamówieniach to się może opłacać. Pisałem już o bloczkach z SILKI, u nich wyszło mi najtaniej. Podobnie było z dachówką. Nikt nie zaproponował mi wyższego niż oni rabatu od ceny producenta. A jeszcze dochodził darmowy transport. Jednak wiele rzeczy kupiłem gdzie indziej. Jeżeli większość masz u nich taniej to bierz, ale kontroluj. Dla mnie korzystne było przystąpić w PSB do programu Buduj dom z PSB. Ale powtarzam za kolegą - bądź czujny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 31.01.2004 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 Ja kupiłem w PSB sporo rzeczy, w tym prawie cały porotherm i było u nich tanio kiedy brałem całe tiry, jak chciałem 6 palet to mi doliczyli za transport. Jednocześnie zamówiłem u nich cement, bloczki itp, i to mieli trochę drożej niż potem znalazłem. Jak masz czas to szukaj po różnych składach, ja jak szukałem cegły silikatowej na ogrodzenie to PSB potrójną miało po 2 zł, a ja z przywozem 50 km znalazłem po 1.20 zł i do tego tam brałem cement, cegły itp najtaniej w całej historii budowy domu. Najdroższa była hurtownia przy budowie, ale i tak kupowałem u nich czasem (o prawda za max 3.000 zł) bo czas też jest cenny. Ja z PSB jestem ogólnie zadowolony, ale Ty kupuj tam gdzie jest najtaniej i nie nastawiaj się na jedną hurtownię, chyba że od razu zamówisz wszystko i ustalisz ceny, to wtedy rabat może być naprawdę duży. i generalnie najbardziej opłaca się brać materiał jak jest załadowany cały samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommi 01.02.2004 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2004 Witaj BWS22; Widzę, że pochodzisz z Pruszkowa, a ja tam właśnie zamierzam rozpocząc budowę (zaraz obok Pruszkowa). Czy możesz się podzielić jakimiś informacjami na temat miejsc zakupu materiałów, co i gdzie udało Ci się kupić za dobrą cenę (myślę tutaj o takich grubszych rzeczach jak: stal, beton, materiał na mury, drewno, dachówka)? Z góry dziekuję pozdrawiam Tommi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Bogna 02.02.2004 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Witaj ,buduję w Brwinowie, większość materiałów kupowałam w PSB Teresin 8 km za Błoniem w kierunku Poznania, transport gratis czasem były niewielkie problemy z punktualnością, ale da się wytrzymać. Porotherm kupiłam w firmie Kowalczyk (Konik Nowy). Jeśli masz jakieś pytania chętnie odpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 02.02.2004 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Mnie PSB czarowało opowieściami o korzyściach ze współpracy, ale po analizie cenników okazaało się, że są to jedni z droższych dostawców, w dodatku nie mają pełnego potrzebnego mi asortymentu budowlanego. "Narazili się" także tym, że nie uzyskałem od nich odpowiedzi na kilka pytań, a przedstawicielka firmy potrafiła np. nie zjawić się na spotkanie i tłumaczyć z tego 3 tygodnie później... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 02.02.2004 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Jeszcze kilka zdań na temat PSb. Zgadzam się z problemem punktualności dostaw. Niestety często nawalali. Ale kto nie nawala? Ja praktycznie w każdym miejscu, gdzie brałem większą ilość materiału miałem rpoblem z tym aby hurtownik dotrzymał terminu dostawy. W PSB problemy transportu biorą się stąd, że oni sporo materiałów biorą z Centrali, gdzieś w kieleckiem. Poza tym najlepeij jest jak się bierze cały samochód, bo inaczej próbują (ze względu na koszty) łączyć dwie dostawy z różnych budów. Mogę jeszcze na koniec powiedzieć, że ogólnie PSB nie było takie złe. Aha, maja trochę mataeriałów. które noszą ich markę. Są robione dla ich sieci. Często są to produkty renomowanych producentów, ale często tańsze. To taki Leader Price (Geant), czy Pewne i Tanie (Real), tylko w wykonaniu dla budownictwa. Przykładem może być cała gama chemii budowlanej (zaprawy, kleje) czy np. szalunki papierowe do kolumn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 02.02.2004 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 do BognaZ jakiej cegielni mają tam Porotherm w tym Koniku, czy jest on dobrej jakości, wiem, że w ub roku mieli b dobre ceny. Może znasz ceny w bierzącym roku i jak tam jest z transportem?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Bogna 02.02.2004 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Cen w tym roku nie znam bo ja już zakończyłam stan surowy to się nie interesuję ale gdy kupowałam to były najlepsze transport gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 02.02.2004 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Tommi, dachówki nie mam w projekcie, drewno dostałem w prezencie, jak dokupowałem trochę to ceny w dwóch składach (jeden w Kaniach, drugi przy Brzozowej były praktycznie identyczne), stal od Pelca z Grodziska Maz. miał najtaniej z jakiś czterech składów w których sprawdzałem - 755 68 71, beton z Chemabudu bardzo dobrej jakości, zawsze na czas, tam też piach i żwir z elektronicznej wagi też najtaniej - betoniarnia jest w Sokołowie, są w książce telefonicznej), Porotherm w PSB w Grodzisku jak chcesz to na priva wyslę ci telefon mojego doradcy dostałem go z polecenia koleżanki i generalnie jest ok. (jak kupowałem PH w lipcu była promocja na 30 i zamówiłem trzy tiry, potem dokupowałem jeszcze trochę i było drożej), beton i styropian najtaniej okolicy w Stachpolu w Milanówku 758 30 56, jak zamówisz 12 palet to z Góry Kalwarii będzie taniej 727 34 91 i cegła czerwona w przyzwoitej cenie , silikatowa najtaniej. Myślę, że jak zamówiłbyś w jednym miejscu wszystko na raz i zapłacił gotówką to pewnie będzie jeszcze taniej, tu lepiej pogadać w Stachpolu, im więcej tam brałem to ceny tym bardziej spadały i pewnie dalej u nich będę brał i w PSB ale mi zostało praktycznie ocieplenie, szlichty, tynki wewnętrzne i wykończenówka, która mnie wykończy . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 02.02.2004 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 A z Pruszkowa nie pochodzę, nie mieszkam w nim nawet tylko w Piastowie, dom buduję w Granicy (w ogłoszeniach to Komorów-Granica ), ale jak to brzmi - z Pruszkowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommi 02.02.2004 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Cześć BWS22, Dzięki za Twoje informacje. Mam nadzieję, że nie uraziłem Cię tym stwierdzeniem odnośnie Pruszkowa Ja też będę budował w Komorowie - Granicy Gdzie dokładnie budujesz? pozdrawiam Tommi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommi 02.02.2004 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Skoro jesteś na etapie wykończeniówki, to powiedz mi, czy Twoja ekipa która Ci budowała stan surowy była ok? Ja właśnie teraz jestem na takim etapie, czyli poszukiwań ekipy, składów, kierownika budowy. Czy ten doradca, o którym wspomniałeś, potrafił wynegocjować lepsze rabaty od producentów, czy też Ty byłeś w stanie od niego uzyskać lepsze rabaty? Jeśli tak to bardzo chętnie poproszę o info na priva. pozdrawiamTommi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.02.2004 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 HenoK zaprzestał działalności? Zaprzestać nie zaprzestałem, ale mam teraz znacznie mniej czasu i ograniczony dostęp do komputera z netem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts