Mierzyn 08.04.2010 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Witam Chciałbym poddać pod dyskusję właśną wizję układu pomieszczeń dla domu energooszczędnego i jednocześnie praktycznego w użytkowaniu. Rzut pomieszczeń umieściłem na stronie: http://acharuk.warzymice.net/mierzyn/Dom%20-%20Kolorowa%20-%20Sensowny.jpg Proszę forumowiczów o uwagi nt. układu pomieszczeń, ich wad i zalet, a głównie wad. Mam świadomość o wadach (np. koszt projektu idywidualnego ok 100zł/m kw; projekt będzie opracowany przez biuro Państwa Lipińskich), jednakże układ pomieszczeń ma procentować w miłym i funkcjonalnym użytkowaniu domu. Wiem, że projekt nie jest idealną bryłą dla potrzeb domu energooszczędnego, jednakże walor estetyki zewnętrznej bryły jest także dla mnie ważny, dlatego opracowany rzut jest kompromisem. Interesują mnie uwagi do układu czysto funkcjonalnego pomieszczeń. Nie poddaję pod dyskusję kosztów ani technologii, gdyż znane mi są koszty bodowy domu i są one dla mnie akceptowalne. Projekt jest indywidualny nie jest jeszcze "opracowany przez architekta. Abstrahuję od technologii budowy (thermomur, bloki keramzytobetonowe, inne). Dane wejściowe jakimi kierowałem się przy opracowaniu układu: -działka kwadratowa 1000m kw z wjazdem od północy -ilość mieszkańców 2+1 -pokój 1 i pokój 2 - są sypialniami wraz z własnymi garderobami -garderoby celowo dzielą pokój 1, 2 i salon, celem izolacji akustycznej (np. uwielbiam kino dla nocnych marków , w przeciwieństwie do małżonki) -pokój 3 jest gabinetem/pokojem gościnnym -kotłownia spełnia także rolę pralni z suszarnią i składem na środki czystości -łazienka celowo umieszczona wewnątrz budynku (mam obecnie w domu łazienkę z oknami i nie są one mi potrzebne) -brak osobnej jadalni - okrągły stół dla 4osób będzie umieszczony w kuchni. -w domu będą zainstalowane rolety we wszystkich oknach + rekuperacja z GWC -garaż w bryle budynku z racji "dostaw cotygodniowych zakupów" i komfortu ich wyładunku. Pozdrawiam. ACH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 08.04.2010 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Witam Chciałbym poddać pod dyskusję właśną wizję układu pomieszczeń dla domu energooszczędnego i jednocześnie praktycznego w użytkowaniu. ACH Co do izolacji akustycznej garderobami - pomysł dobry. Drzwi z garażu do kotłowni - odsuń 60cm od ściany zewnetrznej, bedzie miejsce na regał/inne rupiecie. Podobnie drugie drzwi do kotłowni. Lepiej nie mieć drzwi na samym skraju ściany. Czy w WC tym mniejszym planujesz prysznic? jeśli nie - przemyśl. Kolejka do łazienki to przykrośc. Drzwi do garderoby (każdej) nie muszą być uchylne - przesuwne są praktyczniejsze - chowasz w ścianę, nie tracisz miejsca. Zastanawiał bym się czy jednak w miejsce gard 1 nie planować pokoju gościnnego, ale wtedy wejscie (drugie?) zrobiłbym z salonu. Salon 22.50 w tak duzym domu to troche mało, załamanie tarasowe skróć o 1m, wydłuż sobie salon - zyskasz 4-5m2, duza kanapa w takim wnetrzu łatwiej sie zmiesci. Izolacja akustyczna ściany Wc-salon konieczna, szum wodospadu nie jest mile słyszany Ciekawi mnie jakim dachem to chcesz przykryć, bo pewnie takim jak mi nie wolno mieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mierzyn 09.04.2010 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Dzięki Oresund za cenne uwagi.Teraz poczułem siłę forum - co dwie głowy to nie jedna.Zaktualizowałem w pierwotnym linku układ pomieszczeń, dodając do niego meble i urządzenia. Przesuwane drzwi w garderobach - masz świętą rację. Od razu zastosowałem je pomiędzy kuchnią a salonem. Dwa prysznice mam obecnie i jak na razie w jeden z nich nie używamy do tego stopnia, że wysycha woda w syfonie i muszę ją uzupełniać, bo cuchnie z kanalizacji. Także w naszym przypadku okazał się zbędny wydatek. Bardziej potrzebujemy podwójnego zlewu. Pokój nr 3 traktuję jako gościnny i pracownię. W naszej praktyce okazuje się, że jako pracownię używam do 1h codziennie wieczorem, a jako gościnny ok 1 raz na miesiąc jako typowy pokój do przenocowania gości. Z tym salonem to powierdzasz moje obawy, obecnie mam salon 33m kw, który wydaje mi się trochę za duży. W projekcie poustawiałem wirtualne meble i wychodzi na to, że przesunięcie o 1m jest słuszne. Podpowiedz mi proszę co miałeś na myśli pisząc o izolacji akustycznej?Czy jest to rodzaj jakiejś maty lub potrzeba wykonać np. podwójną ściankę działową? Cały budynek chciałem przykryć dachem kopertowym, a racji tej, że na poddaszmu ma być tylko rekuperacja, więc wybór dachu jest wyborem czysto estetycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts