Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak działac piec i sterownik? (Vaillant C630)

tryllu

Recommended Posts

Interesuje mnie następująca sprawa: jak dokładnie funkcjonuje automatyka Vaillanta np. C630?

Mam określoną krzywą grzewczą, zadaną temperaturę i warunki zewnętrzne. Sterownik określa iż temperatura zasilania obiegu 1 to 30stopni a obiegu 2 to 50 stopni.

Piec podaje zatem wodę o temperaturze 50stopni a zawór mieszający dba o to, żeby w obiegu 1 było 30 stopni. Monitoruje również temperaturę sprzęgła.

Jak długo piec będzie grzał i podawał wodę o temperaturze 50 stopni?

Czy to jest ustalone przez jakąś stałą w piecu (np. 10 minut) po czym sterownik piec wyłączy? Kiedy włączy ponownie?

Czy też to funkcjonuje w oparciu o temperaturę sprzęgła? Wiadomo, że temperatura sprzęgła będzie rosła w czasie (podgrzewanie czynnika w instalacji).

Czy sterownik monitorując temperaturę sprzęgła patrzy "o! sprzęgło nagrzało się do 50 stopni, czyli cała instalacja się nagrzała - wyłączamy".

Albo monitoruje prędkość spadku temperatury na sprzęgle? :) Whatever.

No i wie. I co z tego. Chodzi mi o to, jak długo dany obieg jest zasilany.

Temperatura zadana obiegu = 30 stopni, temperatura zostaje osiągnięta, mieszacz pierwotnie zamknięty zaczyna się przymykać (bo piec wyrzuca czynnik z temperaturą 50 stopni).

I co teraz? Jak długo obieg będzie zasilany daną temperaturą? Nie wierzę że ciągle, bo wiem, że mój piec się wyłącza, a po jakimś czasie z powrotem włącza.

• 2 weeks później...