tryllu 08.04.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Interesuje mnie następująca sprawa: jak dokładnie funkcjonuje automatyka Vaillanta np. C630? Mam określoną krzywą grzewczą, zadaną temperaturę i warunki zewnętrzne. Sterownik określa iż temperatura zasilania obiegu 1 to 30stopni a obiegu 2 to 50 stopni. Piec podaje zatem wodę o temperaturze 50stopni a zawór mieszający dba o to, żeby w obiegu 1 było 30 stopni. Monitoruje również temperaturę sprzęgła. Jak długo piec będzie grzał i podawał wodę o temperaturze 50 stopni? Czy to jest ustalone przez jakąś stałą w piecu (np. 10 minut) po czym sterownik piec wyłączy? Kiedy włączy ponownie? Czy też to funkcjonuje w oparciu o temperaturę sprzęgła? Wiadomo, że temperatura sprzęgła będzie rosła w czasie (podgrzewanie czynnika w instalacji). Czy sterownik monitorując temperaturę sprzęgła patrzy "o! sprzęgło nagrzało się do 50 stopni, czyli cała instalacja się nagrzała - wyłączamy". Albo monitoruje prędkość spadku temperatury na sprzęgle? Whatever. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 09.04.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 czujnik zasilania obiegu z mieszaczem montuje się na rurze za pompką ,sterownik wie jaka jest temp. obiegu grzewczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 12.04.2010 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 No i wie. I co z tego. Chodzi mi o to, jak długo dany obieg jest zasilany.Temperatura zadana obiegu = 30 stopni, temperatura zostaje osiągnięta, mieszacz pierwotnie zamknięty zaczyna się przymykać (bo piec wyrzuca czynnik z temperaturą 50 stopni).I co teraz? Jak długo obieg będzie zasilany daną temperaturą? Nie wierzę że ciągle, bo wiem, że mój piec się wyłącza, a po jakimś czasie z powrotem włącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 12.04.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 kazdy parametr jest do ustawienia ,----poczytaj w instrukcji instalacji kotła ,regulatora tylko nie wiem co chcesz osiągnąc ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 20.04.2010 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 W instrukcji regulatora nie ma takich informacji. Jeszcze postudiuję instrukcję od pieca. Co chcę osiągnąć? Chcę wiedzieć jak to działa. A przez to lepiej zaplanować sobie grzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 21.04.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 mas w instrukcji od kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts