Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Powiedz szczerze z perspektywy czasu i zapowiedzi władz nie żałujesz, że nie wszedłeś w pompy?

Koszt CO i CWU 4000zł rocznie, czyli 12 miesięcy, na 425m2.

Z grubsza szacunkowo udział roczny CWU to 1200zł, CO 2800zł. Nieźle jak na 425m2.

Pompy, lub częściowo czystego prądu, lub innych wynalazków, jeśli się pojawią nie wykluczam w przyszłości. Warunek $$ w portfelu.

Jeśli chodzi o same koszty eksploatacji jestem bardzo zadowolony.

Szczerze, spodziewałem się więcej.

Edytowane przez zyzolek

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam myślę i rozważam opcję zakupu pompy powietrze-woda do ogrzewania wody i też nie mam mam gazu.Gruntowa pompa za droga że względu na odwierty wybór padł na powietrzaka .Oglądałem kilka pomp ale też są drogie bo viessman to znana marka.Jestem z Częstochowy więc pojechałem na koniec do eko-instal a tam pompa powietrzna z zasobnikiem cwu firmy nts-energy podłączona z licznikiem poboru prądu można wszystko zobaczyć na żywo .Cena za 10kW ponad 20 tyś zł jest do przyjęcia to nie35,40000zł .Czy ktoś zna firmę co ma pompy powietrzne w podobnej cenie?Muszę podjąć decyzję a zima nie bałem.

W tej cenie to Panasa dostaniesz z zasobnikem.

Koszty ciężko określić - w zeszłym roku wykańczaliśmy dom, a domu było pełno dziur. Dopiero w tym roku mam podlicznik na pompę. Zeszłej zimy poszło jakieś 3800 kWh, jakieś 2400-2500 pln, ale to nie jest w żaden sposób miarodajne, dopiero po tym sezonie będę mógł coś powiedzieć o realnych kosztach.

Nie ... Nie rob tego :) wyselekcjonuj posty:) no i oczywiscie szukaj info takze poza FM. A i pytaj tez faktycznych uzytkownikow. Poogladaj, pomacaj i wyrob sobie wlasne zdanie wedlug twoich priorytetow i potrzeb:)

Sprobuj przebrnac przez watek POMPA CIEPŁA - spostrzeżenia, uwagi.:lol2:

Jeszcze sie nie poddaje:) Tak na wszelki wypadek (bo moze jednak bedzie pompa) zrobilam podlogowke w calym domu i wyjscia na termostaty w kazdym pomieszczeniu, chociaz u nas na wsi nikt podlogowki po calosci nie robi, a o komentarzach na temat termostatow nie wspomne;)

Nie ... Nie rob tego :) wyselekcjonuj posty:) no i oczywiscie szukaj info takze poza FM. A i pytaj tez faktycznych uzytkownikow. Poogladaj, pomacaj i wyrob sobie wlasne zdanie wedlug twoich priorytetow i potrzeb:)

Dokładnie tak! zamontuj pc nie ważne jaką, ale taką która zaspokoi Twoje oczekiwania. Mój sąsiad teraz będzie mieszkał drugą zimę ,ma eko-groszek. W tamtym roku kupił 4tony po 800zł , pod koniec stycznia eko się skończyło , a że cena wówczas była już 1200 to dokupywał po kilka worków z nadzieją, że zima szybko się skończy. Niestety ta trwała długo... Latem robil jakieś dziwne manewry z kominem bo coś mu się źle paliło...

Sprobuj przebrnac przez watek POMPA CIEPŁA - spostrzeżenia, uwagi.:lol2:

Jeszcze sie nie poddaje:) Tak na wszelki wypadek (bo moze jednak bedzie pompa) zrobilam podlogowke w calym domu i wyjscia na termostaty w kazdym pomieszczeniu, chociaz u nas na wsi nikt podlogowki po calosci nie robi, a o komentarzach na temat termostatow nie wspomne;)

czyli jesteś pionierem na wsi :) przygotuj się zatem, zę w przyszłości będą wpadali do Ciebie sąsiedzi zima na 'słowo' by sprawdzić czy ciepło. Jest wielu przeciwników termostatów w każdym pomieszczeniu (bo to koszty), ale ja uważam że to świetne rozwiązanie. Każde pomieszczenie mam osobno sterowane i chwale sobie. Każdy rodzaj pc ma swoje plusy i minusy trzeba wziąść kartkę i zsumować :)

Wiesz ana, ja sie zastanawiam czy my nie z jednej wsi jestesmy:D

Mieszkasz tam gdzie siedziba firmy Twojego M?

:) oooo proszę dopiero kod pocztowy dostrzegłam, mieszkam we wsi obok, ale w takim razie w Twojej wsi ostatnio robiliśmy dom począwszy od podłogówki po pc , więc Cię rozczaruje nie jesteś pionierem na wsi :D

ktos tu widze posprzatal trochehttp://forum.barcis.pl/images/smilies/sprzatanie.gif

:) oooo proszę dopiero kod pocztowy dostrzegłam, mieszkam we wsi obok, ale w takim razie w Twojej wsi ostatnio robiliśmy dom począwszy od podłogówki po pc , więc Cię rozczaruje nie jesteś pionierem na wsi :D

Nie, nie jestem pionierem, ale dziwi mnie podejscie niektorych osob (znajomych) do nowobudowanych domow. Nie chodzi mi tu tylko o pompe ciepla, bo wiadomo, to jednak duzy wydatek, mam na mysli wszystkie etapy budowy. Tak jakby to, czego nie widac (np.ocieplenie, wentylacja) to takie nieistotne sprawy, ze po sobie tym glowe zawracac, byle taniej, lepiej wydac kase na plytki za 200zl/m2:D

K-M mam prawie po sasiedzku:D

ktos tu widze posprzatal trochehttp://forum.barcis.pl/images/smilies/sprzatanie.gif

Nie, nie jestem pionierem, ale dziwi mnie podejscie niektorych osob (znajomych) do nowobudowanych domow. Nie chodzi mi tu tylko o pompe ciepla, bo wiadomo, to jednak duzy wydatek, mam na mysli wszystkie etapy budowy. Tak jakby to, czego nie widac (np.ocieplenie, wentylacja) to takie nieistotne sprawy, ze po sobie tym glowe zawracac, byle taniej, lepiej wydac kase na plytki za 200zl/m2:D

K-M mam prawie po sasiedzku:D

rozumiem o czym mówisz... płytki widać jak goście przyjdą :) napisałam u Ciebie, okazuje się, że masz dom 5km odemnie :):):)

Gość Arturo72
Pewnie skoncze z piecem na ekogroszek;)

Uważaj,bo w takim domu,o takiej pow.użytkowej zrobisz sobie duże kuku pakując ekogroszek pod strzechy ;)

Jeśli zdecydowałaś się na ekogroszek to radzę przestudiować dokładnie,ale to bardzo dokładnie temat doboru mocy kotła do takiego domu.

Ty potrzebujesz ok.5-6kW o sprawności 80%.

Na dzień dzisiejszy nie ma w sprzedaży kotła o takiej mocy jakiej potrzebujesz pracującego z optymalną sprawnością,czyli musisz kupić mocniejszy kocioł,gdzie sprawność będzie ok.50%,czyli na tonę ekogroszka 500kg zostaje w domu(450zł) a 500kg(450zł) idzie z dymem w komin ;)

Przy okazji ograniczając moc cieplną kotła(żeby nie przegrzał Ci domu) powodujesz powstanie niskiej temperatury spalin w kominie co wiąże się z odkładaniem sadzy w kominie i powstanie kwaśnego nagaru co w końcu spowoduje degredacje komina i konieczność wymiany na nowy.

Jedyne wyjście,jeśłi ekogroszek ma być,to współpraca z buforem ciepła.

Tego sprzedawcy kotłów(nawet na forum) Ci nie powiedzą :)

Edytowane przez Arturo72