Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przy okazji ograniczając moc cieplną kotła(żeby nie przegrzał Ci domu) powodujesz powstanie niskiej temperatury spalin w kominie co wiąże się z odkładaniem sadzy w kominie i powstanie kwaśnego nagaru co w końcu spowoduje degredacje komina i konieczność wymiany na nowy.

Tego sprzedawcy kotłów(nawet na forum) Ci nie powiedzą :)

Są i tacy którzy powiedzą ze mozna zastosować zawór czterodrożny lub bufor i wtedy niepodopasowanie mocy i korozja niskotemperaturowa kotła znika za jak za dotknieciem czarodziejskiej rózdzki i niekoniecznie bedą to sprzedawcy kotłów.

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Są i tacy którzy powiedzą ze mozna zastosować zawór czterodrożny lub bufor i wtedy niepodopasowanie mocy i korozja niskotemperaturowa kotła znika za jak za dotknieciem czarodziejskiej rózdzki i niekoniecznie bedą to sprzedawcy kotłów.

Bufor tak,zawór czterodrożny tak ale to są dodatkowe koszta i tego na pewno nie powiedzą sprzedawcy kotłów :)

Dla mnie tylko bufor jest tutaj rozsądnym rozwiązaniem.

Gość Arturo72
sooory ale nie uważam by słusznym rozwiązaniem był groszek...

Sam mam p-w ale wg mnie trzeba uświadamiać potencjalnych inwestorów z czym muszą się zmierzyć ;)

Nic nachalnie,to oni sami muszą podjąć decyzję a nie pod wpływem "zadowolenia" użytkowników jednego,drugiego czy trzeciego systemu grzewczego.

To musi być ich przemyślana decyzja a nie decyzja pod wpływem ;)

Bufor tak,zawór czterodrożny tak ale to są dodatkowe koszta i tego na pewno nie powiedzą sprzedawcy kotłów :)

Dla mnie tylko bufor jest tutaj rozsądnym rozwiązaniem.

Panowie przestańcie dzisiaj u mnie na budowie był gość ze styropianem i zagadał bo ma dość swojego nowego pieca (mieszka od 3 lat) mówi że jak wróci do domu to czeka go zwożenie wungla do kotłowni jak policzyliśmy ile dał za komin (góra komina w klinkierze) i piec (jakiś wypaśny bo myślał że mniej roboty będzie wymagał) to wyszło prawie tyle co pompa, pokazałem mu jeszcze ścienne na poddaszu (do lepszego chłodzenie i dodatkowo niższe zasilanie w zimie) a on na to że u niego w tym roku było na poddaszu latem ponad 32oC tak że wyjechał podłamany.

A wy tu o piecach:bash:

Sam mam p-w ale wg mnie trzeba uświadamiać potencjalnych inwestorów z czym muszą się zmierzyć ;)

Nic nachalnie,to oni sami muszą podjąć decyzję a nie pod wpływem "zadowolenia" użytkowników jednego,drugiego czy trzeciego systemu grzewczego.

To musi być ich przemyślana decyzja a nie decyzja pod wpływem ;)

Arturo :)

jakze rozsadna wypowiedz ...

PS

a PC/dom/nie_wiem/ i tak Ci zardzewieje :)

wiesz, 'czemu' ...

NIE oblane !! / :)