mr6319 08.04.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Wylewka Miksokret czy tradycyjna...? Mam dwie oferty mocno nie różniące się od siebie i nie wiem na co się zdecydować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 08.04.2010 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Wylewka z Mixokreta robi lepsze wrażenie optyczne. Jeśli jest zrobiona zgodnie z zasadami sztuki budowlanej, to jej jakość, w tym wytrzymałość, jest wyższa od wylewki zrobionej ręcznie. Jednak rzeczywistość jest bardzo różna. W Twoim przypadku proponuję zlecić nadzór wykonawczy osobie znającej praktyczną stronę tematu, ustrzeże Cię to przed przykrymi i kosztownymi niespodziankami. Temat "rzeka" jest poruszany bardzo często na tym forum. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 09.04.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Wylewka Miksokret czy tradycyjna...? Mam dwie oferty mocno nie różniące się od siebie i nie wiem na co się zdecydować? A co będzie kładzione na tej wylewce. Czy jest ogrzewanie podłogowe? Spotkałem jako parkieciarz dwie wylewki w tym samym domu. 40m2 z betoniarki i 70 z miksokreta. Wykonane prze dwie firmy. Do miksokreta inwestor musiał dołożyć po 30zł/m2 aby ją naprawić. Z betoniarki była nie do ugryzienia w porównaniu z miksokretem. Przy wylewkach jest kilka zależności piekielnie istotnych o których posadzkarze z miksokretami nie chcą wiedzieć. Za nich myśli maszyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 09.04.2010 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Część to ogrzewanie podłogowe a część to parkiet. Przy wylewkach jest kilka zależności piekielnie istotnych o których posadzkarze z miksokretami nie chcą wiedzieć. Słyszałem już podobne opinie. Dlatego skłaniam się ku tradycyjnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 10.04.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 Część to ogrzewanie podłogowe a część to parkiet. Słyszałem już podobne opinie. Dlatego skłaniam się ku tradycyjnej... ja wylewam tradycyjną bo w większości mam podłogówkę, a podobno przy ogrzewaniu podłogowym tradycyjna lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakos 10.04.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 . Przy wylewkach jest kilka zależności piekielnie istotnych o których posadzkarze z miksokretami nie chcą wiedzieć. Za nich myśli maszyna. Mógłbyś rozwinąć temat jarekkur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafa 11.04.2010 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Jak chyba tez zdecyduje sie na tradycyjną bo lepiej współpracuje z podłogówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 11.04.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 . Przy wylewkach jest kilka zależności piekielnie istotnych o których posadzkarze z miksokretami nie chcą wiedzieć. Za nich myśli maszyna. Mógłbyś rozwinąć temat jarekkur Przyjmują dla ułatwiemnia sobie pracy niekorzystny dla wylewki stosunek woda/cement. Uzywaja tanich cementów portlandzkich wieloskładnikowych typu np. CEM II B-M 32,5R lub co gorsza cementów hutniczych CEM III. Nie mierzą wilgotności piachu, żwiru a tam znajduje się dodatkowa woda, którą należy uwzględnić. Stosują bardzo drobny piasek a powinni przynajmniej 0-4mm. Zacierają zbyt szybko po wylaniu i zbyt długo. Nie dbają o hydratację; zbyt szybkie odparowanie wody z wylewki. Zacieranie powoduje wyciskanie na wierzch wody wraz z wapnem cementowym. Brak folii na wierzchu po wykonaniu wylewki powoduje szybkie utwardzanie się warstwy wierzchniej na której znajduje się wyciśnięte wapno cementowe wchodzące w reakcję z azotem w powietrzu. Tworzy się zwarta, piekielnie twarda i krucha warstwa wierzchnia (0,3mm) przez którą nieskrystalizowana część wody z wylewki nie może odparować lub czyni to zbyt wolno. Stąd nawet po kilku miesiacach 5-6cm wylewki są jeszcze mokre i nie nadają się pod kafle nie mówiąć o drewnie. Wylewka na wierzchu jest twarda i robi wrażenie mocnej a pod warstwą 0,3mm jest piaskownica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 12.04.2010 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 szczerze mówiąc nie wiem co to jest wylewka tradycyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 12.04.2010 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 (edytowane) http://images01.olx.pl/ui/1/49/00/8084900_1.jpg Mieszana po staremu w betoniarce. A nie przez agregat czyli miksokret. Tu jest ładnie pokazane jak to się robi: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=23054 Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez mr6319 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 13.04.2010 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 http://images01.olx.pl/ui/1/49/00/8084900_1.jpg Mieszana po staremu w betoniarce. A nie przez agregat czyli miksokret. Tu jest ładnie pokazane jak to się robi: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=23054 tu pokazują miksokret,tradycyjna, czyli betoniarka?przepraszam,czy jeszcze są budowy ,gdzie tak się robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 13.04.2010 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 To jest urządzenie zwane miksokretem.A budów gdzie robi się tradycyjnie czyli betoniarką wciąż jest dużo. A nawet powiedziałbym, że coraz więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 13.04.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Przyjmują dla ułatwiemnia sobie pracy niekorzystny dla wylewki stosunek woda/cement. Uzywaja tanich cementów portlandzkich wieloskładnikowych typu np. CEM II B-M 32,5R lub co gorsza cementów hutniczych CEM III. Nie mierzą wilgotności piachu, żwiru a tam znajduje się dodatkowa woda, którą należy uwzględnić. Stosują bardzo drobny piasek a powinni przynajmniej 0-4mm. Zacierają zbyt szybko po wylaniu i zbyt długo. Nie dbają o hydratację; zbyt szybkie odparowanie wody z wylewki. Zacieranie powoduje wyciskanie na wierzch wody wraz z wapnem cementowym. Brak folii na wierzchu po wykonaniu wylewki powoduje szybkie utwardzanie się warstwy wierzchniej na której znajduje się wyciśnięte wapno cementowe wchodzące w reakcję z azotem w powietrzu. Tworzy się zwarta, piekielnie twarda i krucha warstwa wierzchnia (0,3mm) przez którą nieskrystalizowana część wody z wylewki nie może odparować lub czyni to zbyt wolno. Stąd nawet po kilku miesiacach 5-6cm wylewki są jeszcze mokre i nie nadają się pod kafle nie mówiąć o drewnie. Wylewka na wierzchu jest twarda i robi wrażenie mocnej a pod warstwą 0,3mm jest piaskownica. ok. nie polemizuję,ale w takim razie alternatywa to betoniarka,wiadro,łopata?przyznasz,że kontrola nad dawkowaniem tam tez jest żadna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakos 13.04.2010 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 W takim razie powiecie jak i na co zwrócić szczególną uwagę przy robieniu wylewek [ w sobotę planuję robić ale czy to wypada robić ?] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 13.04.2010 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Trudno jest w kilku zdaniach przekazać technikę wykonania trudnego elementu budowlanego, jakim jest, wbrew pozorom, posadzka betonowa. Na http://www.parkietkomlex.eu w poradach starałem się od strony praktycznej przekazać istotne informacje dla wykonawców podłoża betonowego pod parkiet czy deski. Wówczas mając pewną bazę poglądową możemy podyskutować na tym forum, co jak i dlaczego. Każdy może tu wnieść coś nowego w oparciu o własne doświadczenia. Zapraszam i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 13.04.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Trudno jest w kilku zdaniach przekazać technikę wykonania trudnego elementu budowlanego, jakim jest, wbrew pozorom, posadzka betonowa. Na http://www.parkietkomlex.eu w poradach starałem się od strony praktycznej przekazać istotne informacje dla wykonawców podłoża betonowego pod parkiet czy deski. Wówczas mając pewną bazę poglądową możemy podyskutować na tym forum, co jak i dlaczego. Każdy może tu wnieść coś nowego w oparciu o własne doświadczenia. Zapraszam i pozdrawiam. Najgorsze w tym wszystkim, że są ustalone reguły wykonania porządnej wylewki. Nie stosowanie się do nich i bezmyślność czy próba zaoszczędzenia paru złotych jest do odkrycia dopiero po ołożeniu posadzki drewnianej czy innej. A wtedy kosztuje to zbyt wiele. Niestety mam znowu dwie sprawy zwiazane z brakoróbstwem wylewkarzy-posadzkarzy i przede wszystkim z brakiem odbioru technicznego devlopera. Odbiór odbywa się na uproszczonych zasadach. Kierowniku zrobione! Dawaj podpiszę i pędź dalej z robotą! Co zrobić z podłozem, które zamiast minimum 1,5N/mm2 wytrzymałości na ścinanie posiada marne 0,5N/mm2. Niestety nadaje się tylko do usunięcia. Ludzie kupili i chcą mieszkać na postarzanych pięknych, szerokich i długich deskach. Za miesiąc chcą się wprowadzić! pozostają posadzki pływające. A devloper bezkarnie dalej... kasuje od metra jak za najwyższą jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys_i_aga 15.04.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Przyjmują dla ułatwiemnia sobie pracy niekorzystny dla wylewki stosunek woda/cement. Uzywaja tanich cementów portlandzkich wieloskładnikowych typu np. CEM II B-M 32,5R lub co gorsza cementów hutniczych CEM III. Nie mierzą wilgotności piachu, żwiru a tam znajduje się dodatkowa woda, którą należy uwzględnić. Stosują bardzo drobny piasek a powinni przynajmniej 0-4mm. Zacierają zbyt szybko po wylaniu i zbyt długo. Nie dbają o hydratację; zbyt szybkie odparowanie wody z wylewki. Zacieranie powoduje wyciskanie na wierzch wody wraz z wapnem cementowym. Brak folii na wierzchu po wykonaniu wylewki powoduje szybkie utwardzanie się warstwy wierzchniej na której znajduje się wyciśnięte wapno cementowe wchodzące w reakcję z azotem w powietrzu. Tworzy się zwarta, piekielnie twarda i krucha warstwa wierzchnia (0,3mm) przez którą nieskrystalizowana część wody z wylewki nie może odparować lub czyni to zbyt wolno. Stąd nawet po kilku miesiacach 5-6cm wylewki są jeszcze mokre i nie nadają się pod kafle nie mówiąć o drewnie. Wylewka na wierzchu jest twarda i robi wrażenie mocnej a pod warstwą 0,3mm jest piaskownica. Każdy robi jak chce i lata mi to 80 ale na pewno przy betoniarce każdy mierzy wilgotność piachu :) Co do materiałów to wszystko łącznie z piachem kupowałem sam. Mam podłogówkę i sprawdza się dobrze. U mnie kładli wylewki dwa dni i widziałem ile poszło piachu i cementu. Natomiast nie dawałem, żwiru i pierwszy raz słyszę żeby dawali. Ale zaznaczam każdy robi jak chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 15.04.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Osobiście wykonuję pomiary techniczne jakości posadzek. Poza grawimetrycznym pomiarem wilgotności i chłonności, wykonuję pomiary twardości podłoża jego wytrzymałość na odrywanie i ścinanie. Na bazie moich doświadczeń mogę jednoznacznie stwierdzić, że jeśli ktoś pomija pewne zasady wynikające ze sztuki budowlanej w tym temacie, to jego posadzka może robić dobre wrażenie, natomiast jej jakość jest adekwatna do powyższych zaniechań. Doświadczony budowlaniec potrafi organoleptycznie ocenić wilgotność kruszywa, i to z wystarczającą dokładnością. natomiast problem jest wówczas jeśli nikt i w żaden sposób tego nie sprawdza.Posadszka wykonana z dobnego piasku ma bardzo niską wytrzymałość powierzchniową i nie nadaje się do klejenia większych elementów drewnianych, praktycznie nadaje się tylko pod podłogi pływające.Uważam, że nie należy preferować sposobów wykonania "na oko". Obecnie są możliwości, żeby zrobić posadzki betonowe w dobrej jakości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BMS 18.04.2010 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Tylko z mixokreta."tradycyjnej" nigdy nie wyprowadzisz tak dokładnie pod wzgledem poziomów, bo jak? po rurkach? w miejscach po rurkach zdylatuje się na 100%, płytki w tych miejscach popękają, szczególnie na ogrzewaniu podłogowym. Jak wyobrażasz sobie transport kilkunastu ton betonu na ogrzewanie podłogowe, taczkami? Zgroza, pompa do betonu? Koszta. Jak wylewkarz od mixokreta nie ma bladego pojecia dlaczego używa takiego piachu a nie innego do wylewki to od razu spuszczać go na drzewo.Cement II 32,5 R ? O ile spełnia PN czyli jest z godnej zaufania "betoniarni" Ożarów, Nowiny ... etc. to najlepszy cement do wylewek. "I" nie znaczy lepszy i nie chodzi tu o jakieś tajemnicze domieszki pyłów tylko o czas w jakim następuje przyrost początkowy wytrzymałości i jaki to ma wpływ na wylewkę czyli na spory obszar "gołego" betonu.Wilgotność piachu? Dzizas, wiadomo że ze środka "kupy" jest wilgotniejszy niż na zewnątrz, maszynista przy mixie jak ma o drobinę oleju w głowie to dolewając wodę do maszyny widzi jaką konsystęcje uzyskuje i albo dolewa wiecej albo mniej, poza tym ew. jego błedy (zbyt mała ilość wody) redukije plastyfikator, który ogranicza potrzebną ilość wody zarobowej, ja da więcej to poprostu zacierający dłużej (aż podeschnie) zwleka z zacieraniem.Także tylko mixokret, ale robiony przez odpowiedzialnych i przeszkolonych ludzi. Takich jak umnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakos 18.04.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Właśnie jestem po wylewkach w sobotę zrobione 105m2 z mixokreta zajeło to 4 panom 7 godzin w tym poranna kawa póżniej śniadanko .Zdziwiło mnie takie stwierdzeni fachowca że z reguły to oni nie kładą siatki drucianej na zbrojenie bo rurki pracują i mogą sie kiedyś przetrzeć [ w ciągu nastu lat ] i dają tylko wiórki pro ...coś i plastyfikator . A ja dałem wszystko a co będzie to czas pokaże.Posadzki były równe jak stół zobaczymy jak wyschną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts