Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka Miksokret czy tradycyjna...?

mr6319

Recommended Posts

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do wykonania mocnych wylewek pod parkiet czy deski oprócz piasku ziarnistości 0 - 2 mm w ilości około 45%, powinno się użyć żwirku 0 - 8 mm w ilości 55% w stosunku do całej masy kruszywa / w tym ziarno 4 -8 mm około 10%/. Odstępstwo od tych proporcji skutkuje zmniejszeniem wytrzymałości posadzki. Piasek 0 - 2 mm nadaje się do wylewek pod podłogi pływające. Pozdrawiam.

Wylewki z miksokreta już zdecydowanie przeważają i do nich należy przyszłość. A kluczem jest firma co je robiła. U mnie w domu są super trafiłem na porządną ekipę. Ostatnio zaś kładłem parkiet u klienta i on nie miał takiego szczęścia. Wilgotność i twardość OK ale strasznie niechlujnie zrobione w rogach zakamarkach góry i doliny.

Chciałem zapytać jaki powinien być odpowiedni piasek do wylewek.

Zależy od wytrzymałości na ściskanie. Przy C25N/mm2 F5 po staremu B25 przy grubości wylewki 5cm piasek dodaje się o frakcji 0-8mm. Nie powinien być drobniejszy niż 0-4mm przy B15. Jeżeli jednak chcesz na takiej wylewce kleić parkiet lub deski powinieneś zrobić zgodnie z zaleceniami DLH (producent. importer parkietów egzotycznych) B30.Czyli według PN EN 13 813 CT C-30 F-5.

Nie wierzę że ktoś jest w stanie zrobić wylewkę 80-100 m2 z betoniarki jednego dnia, zachowując do 2 mm różnicy na 2metrowej poziomicy i 5 mm różnicy poziomów na 15 metrach rozpiętości (bo tak mam u siebie, i tak wymagają parkieciarze)

Ale może są tacy magicy?

nie przypuszczam,no to jak zatem radzą sobie Panowie parkieciarze?no i mój kolega Parkixxwa

Odchylenia płaszczyzny wielkości 3 -4 mm na odcinku 2 m są przez parkieciarzy akceptowalne. Jednak równość posadzki to tylko jeden z parametrów jej oceny technicznej. Istotna jest jej wytrzymałość, a z tym jest różnie.

Jak sobie z tym radzić ? Współpraca z firmami wykonującymi posadzki przynosi wymierne efekty.

Ostatni pomiar dający wyniki od 1,8 MPa do 2,3 MPa /Pull - Off/ oraz twardość pow. 30 MPa / młotek Schmidta/, przy równości do 3 mm na 2m daje pełną satysfakcję z powyższej współpracy. Pozdrawiam.

Odchylenia płaszczyzny wielkości 3 -4 mm na odcinku 2 m są przez parkieciarzy akceptowalne. Jednak równość posadzki to tylko jeden z parametrów jej oceny technicznej. Istotna jest jej wytrzymałość, a z tym jest różnie.

Jak sobie z tym radzić ? Współpraca z firmami wykonującymi posadzki przynosi wymierne efekty.

Ostatni pomiar dający wyniki od 1,8 MPa do 2,3 MPa /Pull - Off/ oraz twardość pow. 30 MPa / młotek Schmidta/, przy równości do 3 mm na 2m daje pełną satysfakcję z powyższej współpracy. Pozdrawiam.

Jaką siłę uderzenia w N miał ten młotek Schmidta? Gdzie jest taki podkład? Czy pływający?

To naprawdę jakieś cudo godne pochwały, jeżeli to jest podkład pod posadzki podłogowe.

W Niemczech dopuszczalne są 4mm na 1mb. Przy wykonaniu wylewki wyrównującej 3mm na 1mb. I jakoś to wystarcza. U nas ITB chce 3mm i 3 dołków na 2mb. Też nie jest źle.

Tylko z mixokreta.

"tradycyjnej" nigdy nie wyprowadzisz tak dokładnie pod wzgledem poziomów, bo jak? po rurkach? w miejscach po rurkach zdylatuje się na 100%, płytki w tych miejscach popękają, szczególnie na ogrzewaniu podłogowym. Jak wyobrażasz sobie transport kilkunastu ton betonu na ogrzewanie podłogowe, taczkami? Zgroza, pompa do betonu? Koszta.

Jak wylewkarz od mixokreta nie ma bladego pojecia dlaczego używa takiego piachu a nie innego do wylewki to od razu spuszczać go na drzewo.

Cement II 32,5 R ? O ile spełnia PN czyli jest z godnej zaufania "betoniarni" Ożarów, Nowiny ... etc. to najlepszy cement do wylewek. "I" nie znaczy lepszy i nie chodzi tu o jakieś tajemnicze domieszki pyłów tylko o czas w jakim następuje przyrost początkowy wytrzymałości i jaki to ma wpływ na wylewkę czyli na spory obszar "gołego" betonu.

Wilgotność piachu? Dzizas, wiadomo że ze środka "kupy" jest wilgotniejszy niż na zewnątrz, maszynista przy mixie jak ma o drobinę oleju w głowie to dolewając wodę do maszyny widzi jaką konsystęcje uzyskuje i albo dolewa wiecej albo mniej, poza tym ew. jego błedy (zbyt mała ilość wody) redukije plastyfikator, który ogranicza potrzebną ilość wody zarobowej, ja da więcej to poprostu zacierający dłużej (aż podeschnie) zwleka z zacieraniem.

Także tylko mixokret, ale robiony przez odpowiedzialnych i przeszkolonych ludzi. Takich jak umnie:)

tylko z mixokreta!

Jaką siłę uderzenia w N miał ten młotek Schmidta? Gdzie jest taki podkład? Czy pływający?

To naprawdę jakieś cudo godne pochwały, jeżeli to jest podkład pod posadzki podłogowe.

Jest to podkład pod parkiet dębowy i istotnie jego wytrzymałość jest godna pochwały. Jest ona wynikiem rzeczowej współpracy z firmą, która powyższą posadzkę wykonała. Jeśli zachowana jest receptura i technika wykonania to powyższy efekt nie jest czymś nadzwyczajnym aczkolwiek dosyć rzadkim.

Podsumowując, jeśli postawisz konkretne wymogi jakościowe dotyczące jakości posadzki z możliwością ich sprawdzenia, to na 10 firm wykonujących posadzki - 9 odmówi Ci współpracy, a chcąc uniknąć technicznej konfrontacji, nie będzie Ciebie polecać jako solidną firmę parkieciarską. Natomiast jeśli ta jedna przystanie na stawiane wymogi, podejmie współpracę to mnie to już wystarczy. Tu jest klucz do dobrych posadzek. Pozdrawiam.

PS. Nawiązując do innych postów, należy rozróżnić posadzki robione betonem z betoniarni, posadzki z betoniarki i posadzki z mixokreta, tu każda jest inaczej wykonywana i każda ma inne właściwości.

Do pomiarów twardości posadzki betonowej używam najnowszej wersji młotka Schmidta szwajcarskiej firmy Proceq typu L, odpowiedniego dla tego typu pomiarów. Ta wersja daje dokładny pomiar z możliwością jego wydruku.

Edytowane przez Parkiet
Uzupełnienie

Jest to podkład pod parkiet dębowy i istotnie jego wytrzymałość jest godna pochwały. Jest ona wynikiem rzeczowej współpracy z firmą, która powyższą posadzkę wykonała. Jeśli zachowana jest receptura i technika wykonania to powyższy efekt nie jest czymś nadzwyczajnym aczkolwiek dosyć rzadkim.

Podsumowując, jeśli postawisz konkretne wymogi jakościowe dotyczące jakości posadzki z możliwością ich sprawdzenia, to na 10 firm wykonujących posadzki - 9 odmówi Ci współpracy, a chcąc uniknąć technicznej konfrontacji, nie będzie Ciebie polecać jako solidną firmę parkieciarską. Natomiast jeśli ta jedna przystanie na stawiane wymogi, podejmie współpracę to mnie to już wystarczy. Tu jest klucz do dobrych posadzek. Pozdrawiam.

PS. Nawiązując do innych postów, należy rozróżnić posadzki robione betonem z betoniarni, posadzki z betoniarki i posadzki z mixokreta, tu każda jest inaczej wykonywana i każda ma inne właściwości.

Do pomiarów twardości posadzki betonowej używam najnowszej wersji młotka Schmidta szwajcarskiej firmy Proceq typu L, odpowiedniego dla tego typu pomiarów. Ta wersja daje dokładny pomiar z możliwością jego wydruku.

Interesuje mnie siła uderzenia młotka?

według mnie posadzki z mixokreta są najlepsze ale musi zrobić to odpowiednia ekipa...ponieważ jeden powie że u niego popękało i są słabe czy krzywe a drugi zaraz u mnie są proste, mocne naprawdę solidnie zrobione... każdy przy wyborze firmy targuje się o dosłownie grosze złotówkę z metra żeby spuścić a jakość chcą dobra... Ja robiąc posadzki trzymam się ceny i mam bardzo dużo zleceń i nigdy nikt nie powiedział że coś było nie tak... ale jeśli ktoś dzwoni ja podaje cenę a klient mówi że za 9-10 też robią to mowie mu: "niech robią" a zaś narzekają że źle zrobili ze słabe itp... jeżeli ktoś robi tanio to znaczy ze nie ma roboty bo źle robi ( nie mówię że wszyscy). 1 cz 2 zł na stu metrach to tylko 100 - 200 zł a macie prosto oraz solidnie zrobione i zaś przy wykończeniu przy podłogach pieniądze te zwracają sie. Wracając do wytrzymałości posadzki pamiętajcie że posadzka to beton a beton musi mięć odpowiedni piasek, cementy,ilość cementu oraz wody oraz odpowiednie dodatki (włókno, plastyfikator, siatka, żwir - frakcja- wszystko zależy co będzie na tej posadzce i jakie ciężary) i pamiętajcie im grusza styropian tym grubsza wylewka musi być... a nie dzwoni ktoś i mówi ze ułożył 15 cm styropianu i chce 4-5 cm posadzki... gdzie tu rozum! Jeszcze jedno najlepiej jak posadzkarze robią też chudziak ponieważ nie raz chudziak jest cienki piasek pod nim żle zagęszczony ułożą styropian nic nie widać przyjdzie posadzka i pęka...jak ma nie pęknąć jak podłoże siada... przemyślcie to i wybierajcie sprawdzone ekipy albo talie co umią doradzić i wiedzą jak zrobić posadzke aby służyła wiele lat...

oto zdjęcia posadzek z mixokreta:

DSC00476.jpg

poslodz.jpg

poslodz1.jpg

poslodz4.jpg

12.jpg

pamiętajcie że każdy beton należy odpowiednio pielęgnować... betony należy przykrywać folią posadzki maszynowe też ponieważ to beton a nie które ekipy każ podlewać albo co gorsza nic nie każą lać a zaś słabe...

np. w taki sposób na drugi dzień, chociaż zwykła folia malarską jak szkoda wam pieniędzy wystarczy już

posfoli3.jpg

pos foli.jpg

posfol1.jpg