Janusz314 08.04.2010 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Witam, wprowadziliśmy się w końcu pażdziernika i cały czas nasz rekuperator (Dospel Economic II Water) działał. Zastanawiam się jednak czy w okresie wiosennym jest sens jego użytkowania bo odzysk ciepła jest mały i może nie być to rozwiązanie ekonomiczne. Może lepiej wentylować przez okna ? Agregat pracuje obecnie na 33% w nocy i 70 % w dzień. GWC nie posiadamy. Ogrzewanie mamy z kotła gazowego: kaloryfery na pietrze (teraz odkręcone jedynie w łazienkach) i podłogówka na parterze (już wyłączona). Oczywiście jak przyjdą upały w czerwcu to wstawimy bypass aby rekuperator nam troch chłodził ale teraz chyba ne ima sensu aby działał, Dzięki za opinie. Pozdrawiam, Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 09.04.2010 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 A bypassu albo wkładu letniego nie masz ? Wentylacja powinno chodzić cały rok, kwestia samego odzysku to bypass albo wkład ale to powinno być w projekcie uwzględnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz314 09.04.2010 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Tak, posiadam bypass i chce korzystać z niego w lecie, gdy dom trzeba chłodzić. Jaki sens ma jednak używanie rekuperacji z wymiennikiem ciepła lub z bypassem jeśli na dworze jest powiedzmy 18 stopni i ani grzanie ani chłodzenie nie jest potrzebne ? Czy nie lepiej w okresie przejściowym używać wentylacji grawitacyjnej (uchylone okna). Pozdrawiam, Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.04.2010 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Jak masz wentylatory po 0,5kW to wyłączyć jak najszybciej.Jak po 50W to zapomnieć gdzie jest wyłącznik.Jak odzysk zbędny to wstawić letni wkład...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.04.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 Tak, posiadam bypass i chce korzystać z niego w lecie, gdy dom trzeba chłodzić. Jaki sens ma jednak używanie rekuperacji z wymiennikiem ciepła lub z bypassem jeśli na dworze jest powiedzmy 18 stopni i ani grzanie ani chłodzenie nie jest potrzebne ? Wentylacja nie służy ani do grzania, ani do chłodzenia. Służy do wymiany powietrza. Przy takiej temperaturze jak wspomniałeś nie ma sensu puszczać powietrza przez rekuperator i po to jest bypass, nieprawdaż? Czy nie lepiej w okresie przejściowym używać wentylacji grawitacyjnej (uchylone okna). Uchylone okna nie wystarczą do działania wentylacji grawitacyjnej, potrzebne są jeszcze kominy wentylacyjne. No chyba, że masz na myśli przeciągi, ale przeciągi to nie wentylacja grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 11.04.2010 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 U mnie rekuperacja caly czas jest zalacvzona,wlacznie z automatyka gwc.Ale wm nie dziala non stop.Mam wlasny programik czasowy,ktory zalacza mi maszyne.Nie mam czestej potrzeby zalaczania wm,chyba,ze gotujemy,pieczemy,parujemy,wiec wtedy tak.Dodam,ze przerwy nie sa dluzsze niz 3 h.W zupelnosci to wystarcza.Na poczatku mialem obawy,czy udusze sie,ale...spokojnie.Gorzej latem.GWC nie schlodzi nagrzanego sloncem wnetrza- u mnie duze przeszklenia,wiec kumulacja ciepelka duza,za duza.Moze rolety w tym roku pomoga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 12.04.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Zawsze można wyłączyć wentylator nawiewny jeśli ,chcesz latem cieszyć się otwartymi oknami,Np w Stork Air jest opcja na panelu wyłączenia nawiewu,w Brinku możesz ustawić dysproporcję pomiędzy nawiewem a wywiewem.Chociaż nie wiem jak to się ma w praktyce i czy nie będzie przeciągu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adas1719506764 14.04.2010 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 No właśnie, bo całkiem przyjemnie byłoby latem mieć przez parę godzin otwarte drzwi na taras, zwłaszcza gdy się wszystko na grilla przenosi z kuchni (mięcho, talerze, piwo itd), albo gdy jest impreza i dużo ludzie wchodzi/wychodzi z domu. Opcja z wyłączeniem nawiewu ciekawa, będę musiał o tym pamiętać przy wyborze rekuperatora. W ostateczności albo się go wyłączy albo włączy ręcznie 1 bieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 14.04.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Chyba mylicie pojęcia Każda normalna osoba w momencie uruchomienia systemu, tydzień się pobawi a potem zapomina i nie zważa na to czy okna są otwarte czy nie, który wentylator działa bardziej. Dom jest dla Nas a nie odwrotnie Wypijcie piwko, zajmijcie się czymś ciekawszym niż rozważania okienno-wentylacyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marax 15.04.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Jeżeli uchylamy drzwi lub okna to wyłączamy nawiew,ponieważ w praktyce zrobi się duży przeciąg. Chyba że jest tak gorąco,że chcemy powiewu świeżego powietrza. Zgadzam się także z opinią,że początkowo jest to fajna zabawa ponieważ mamy nową instalację w domu. Z czasem jednak staje się to normalnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 16.04.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Jeżeli uchylamy drzwi lub okna to wyłączamy nawiew,ponieważ w praktyce zrobi się duży przeciąg. W jakiej praktyce nie dotykam sterownia czy okno otwieram czy nie, wentylator nawiewny nie ma znaczenia dla zaistnienia przeciągu bo niby jak miałby to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 16.04.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Jesu,jakie przeciagi,jakie dmuchy? Po 2 latach zycia z wm,stwierdzamy,ze wreszcie jest fajnie nie miec komarow,much,drobnicy latajacej w domu,a swieze powietrze jest zawsze.zwlaszcza,gdy w zwyklym domu jest zaduch i nie dziala tradycyjna wentylacja.Komfort kosztuje,ale tu warto nie oszczedzac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz314 17.04.2010 23:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 [Pozdrawiam , Janusz QUOTE=KrzysztofLis2;4061491]Wentylacja nie służy ani do grzania, ani do chłodzenia. Służy do wymiany powietrza. Przy takiej temperaturze jak wspomniałeś nie ma sensu puszczać powietrza przez rekuperator i po to jest bypass, nieprawdaż? Uchylone okna nie wystarczą do działania wentylacji grawitacyjnej, potrzebne są jeszcze kominy wentylacyjne. No chyba, że masz na myśli przeciągi, ale przeciągi to nie wentylacja grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 18.04.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 To ustawiasz w sterowniku.Ja poki co,jade na stalym ust. ,ze ma byc wylaczony by-pass,ale w Prowencie sugerowano mi wpisac auto, 23+C.....Poki co,pracuje na sztywnych nastawach....Jest jeszcze zimnawo,nie licze na automatyke.OD maja wejde w ww. nastawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 18.04.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Jak się wyłączy wentylację mechaniczną to w pomieszczeniu z kotłem gazowym wentylacjimoże nie być, o ile była tam mechaniczna.Może by w takim przypadku chociaż zainstalowaćczujnik gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DM01 21.04.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Mój wykonawca instalacji tez nie widział problemu by podłączyć kominek do rekuperatora - bułka z masłem miała być. http://www.rekuperator.fotosik.pl IMPRESJA LUBLIN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.04.2010 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 (edytowane) Ta centrala pobiera 44 W przy wydajności 50 % ! Teraz, jak dzień ciepły i słoneczny to otwieram okna i nawet by mi się nie chciało iść do kotłowni reku wyłączać. Otwieram bo puki co komarów nie ma a wilgotność za oknem sprzyjająca. W domu lekki przeciąg, ale nikogo wtedy nie ma. Może szybciej wyschnie Edytowane 28 Kwietnia 2010 przez Piczman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 28.04.2010 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Na rekuperatorach to ja się nie znamno ale te 0,44 W to chyba trzeba poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.04.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Tak, walnąłem się ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DM01 13.09.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Czy coś takiego da sie uratować? rekuperator połączony z kominkiemhttp://www.fotosik.pl/u/rekuperator/zdjecia/1 Made in Impresja Kominki Lublin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts