Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek Unico Neptun - prośba o ocenę.

adam1212

Recommended Posts

Nie mogę znaleźć żadnych opinii na internecie, a instalator proponuje mi następujący kominek :

Firma Unirol z Jaworzna.

Kominek Unico 3 Z plus 14 kw ( z wężownicą schładzająca) . Do układu zamkniętego.

- grubość ścian ze stali kotłowej 4 mm, wyłożone ściany i dno płytami szamotowymi 3 cm.

- sprawność 70 %,

- pojemność wodna 27 l.

- ciężar bez wody 142 kg

- wysokość 790, szerokość 790, głębokość 540.

Dodatkowe wyposażenie, szyber, wężownica, wlot/miejsce do podłączenia dopływu powietrza z zewnątrz.

Cena około 4.5 tys.

Proszę o opinię, czy można ze spokojnym sumieniem ten kominek zamontować?

Lub też polecenie innego do układu zamkniętego o podobnej mocy (bez nadmiernych szaleństw - sterowania dopływu powietrzem i pomp oraz dodatkowych wymienników ciepła - nie licząc wężownicy).

Witam

Tutaj prosi się sprostowanie.

Firma UNIROL producent stalowych wkładów kominkowych oznaczonych logo UNICO, nie mieści się w Jaworznie.

Również wkłady kominkowe z płaszczem wodnym z serii Neptun nie posiadają węzownicy.

Unico Neptun 3 Z plus 14 kw, posiada drugi płaszcz wodny. Tak jak wszystkie wkłady wodne UNICO oznaczone słowem "plus"

Symbol "Z" oznacza, że wkład ma zamontowany fabrycznie regulowany króciec do pobierania powietrz z zewnątrz do spalania.

W Jaworznie jest zarejestrowana firma która jest dystrybutorem wkładów kominkowych UNICO.

Więcej nie będę pisał, ani podawał konkretnych informacji bo reprezentuje tą firmę z Jaworzna.

Cena wspomnianego wkładu też zresztą aktualnie jest trochę inna.

Edytowane przez bohusz

• 2 weeks później...

W poniedziałek 26 kwietnia w Poznaniu zaczynają się targi Kominki 2010. Wybieram się tam zobaczyć premierę tego kominka. Mnie interesuje wersja Nemo Plus (z płaszczem chłodzącym). Kominek jest chyba zgloszony do konkursu o medal MTP....

Wydaje się, że ceny są konkurencjne w stosunku do Lechmy. Po powrocie podzielę się wrażeniami.

Na targach firma UNIROL producent wkładów kominkowych główny nacisk będzie kładła na prezentacje nowych wkładów, które weszły do sprzedaży pod koniec marca.

Są to bezrusztowe wkłady powietrzne UNICO Dragon i wkłady z płaszczem wodnym UNICO Nemo. W tych piecach zastosowano różne unikalne i opatentowane rozwiązania.

Oczywiście wkłady rusztowe Hermes i Neptun (wodne) są nadal w produkcji i cieszą się ogromną popularnością.

Więcej informacji udzielam na PW, lub e-meilem:

[email protected]

Pozdrawiam

http://www.owo.pl/files/wklady-kominkowe-unico-dragon-4-b.jpg

http://www.owo.pl/files/wklad-unico-dragon-4.jpg

http://www.owo.pl/files/wklady-kominkowe-unico-dragon-4-d.jpg

http://www.owo.pl/files/wklady-kominkowe-unico-dragon-8.jpg

No i wróciłem z targów. Spróbuję to podsumować.

Rozmawiałem na 4 stanowiskach o wkładach narożnych. W kolejności

1) Lechma (sbj 200)

2) Hajduk (volcano)

3) Unico (Nemo)

4) Spartherm (?)

NA targach była możliwość podłączenia stoiska do wylotu dachowego.

Skorzystały z tego Hajduk i Saprtherm. Niestety Unico nie skorzystało. Szkoda.

Nie bardzo można ocenić wkład nie widząc jak działa i jak efektywnie. Zwłaszcza nie będąc fachowcem.

Postanowiłem ocenić jednak tych wystawców pod kątem A) wiedza fachowa B) prezentacja produktu C) jakość wykonania

w skali 1-5.

A B C Razem Koszt*

Lechma 3 3 4+ 10+ 9600

Hajduk 4 4 3+ 11 8100

Unico 3 3 3 9 6200

Spartherm 5 5 5 15 16000

* Orientacyjnie ceny brutto (z głowy).

Właściwie to oceny potwierdzają wynik punktowy.

To co pokazał spartherm to jest po prostu szok - kominek w układzie zamkniętym z buforem i grzejnikami sterowany elektroniką.

Przemyślana prezentacja - efekt piorunujący.

Hajduk wypada nieźle - choć jest moim zdaniem za drogi w stosunku do Lechmy.

Unico nie wystawił wersji bezrusztowych. Ponadto testuje nowe kominki i zastanawia się nad 5 letnią gwarancją.

Pozdrawiam

Edytowane przez lemur6666

Był jeszcze Brunner, ale w "wodzie" się nie paliło - szkoda.

Spartherm zawalił w Poznaniu jeden temat, mianowicie zamontowali zbyt mały bufor bez żadnego odbiornika i nie mogli palić we wkładzie dłużej niż 2h, Bardzo stracili przez to, bo nie mogli w pełni zaprezentować walorów wkładu.

Z tego co czytam to Unico Nemo jest ok., a co z tym moim Neptunem 3Z plus 14 kw, czy też można spokojnie zainwestować w ten kominek (120 m2 bez pow. garażu) do układu zamkniętego z buforem 500 l.

Nie znam wkładów i nie wiem czy poradzą sobie z większym buforem. Do takiej powierzchni polecam Ci 800-1000l w dobrze ocieplonym domu i przy ogrzewaniu podłogowym zmagazynujesz w takim zbiorniku energię nawet na 24h. Zaznam, że nie wiem czy w/w wkłady poradzą sobie z takim zbiornikiem. Raz przejechałem się na pewnej firmie, której to wkład nie był w stanie nagrzać bufora do 60st. a o magazynowaniu ciepła nie było mowy.

• 4 months później...
Ja mam kominek unico neptun. Paliłem nim poprzednią zimę, nie mieszkaliśmy a centralne było pod wodą, nie było gazu, trochę mrozu też było i dał sobie radę. Dom 160m2 kominek 18kw. Trochę brudził szybę ale paliłem sosną która została po budowie, deski, stemple itp. W tym roku po paleniu brzozą wszystko z szybą jest ok, palimy na razie co drugi dzień. Kominek kupiłem u "bohusza". Wkład przysłał kurierem sam przyjechał pod Warszawę zamontował i działa. Wszystko ok tak jak powinno być. Mogę śmiało polecić ten kominek.

Fajnie czytać takie posty. Dzięki miru 102

No świat idzie do przodu, są nowsze "inne" wkłady z płaszczem wodnym UNICO, czyli UNICO Nemo. Wkłady bezrusztowe.

UNICO Neptun cieszą się dalej powodzeniem, szczególnie te o mniejszych gabarytach i mocach.

Montujemy je w kamienicach i blokach, tam gdzie są stare murowane kominy i mieszkania ok 80 m2. Pozwalają w drastyczny sposób zaoszczędzić na ogrzewaniu i stwarzają w mieszkaniach miłą atmosferę.

Pozdrawiam

Edytowane przez bohusz

• 6 months później...
Witam,

Nie polecam producenta. Kominki średniej jakości za to obsługa pogwarancyjna pod psem.

Właściciela nic nie obchodzi jak się gwarancja skończy a i w czasie gwarancji jak coś sie uszkodzi lub jest jakaś wada fabryczna to usłyszymy , że to nasza wina!!!!

Podczas zakupu same superlatywy jednak po zapłaceniu podejście się zmienia. Jeżeli jest jakaś usterka to usłyszymy, że się czepiamy i nie znamy się na tym.

Więc jeżeli kogoś mogę przestrzec przed tym garażowym producentem to nie polecam go. Lepiej poszukać może troszkę droższą wersję kominka i mieć spokojną głowę w czasie gwarancji jak i po niej ciesząc się miłym spokojnym płomieniem z kominka jednak nie UNICO z UNIROLU.

Zakład Ciesielsko-Dekarski Krzysztof Kruk - MARCINKOWICE

NIE POLECAM TEJ FIRMY I PRZESTRZEGAM PRZED JEJ WŁAŚCICIELEM. PARTACZE WYKONUJĄCE DACHY. JEŻELI CHCECIE WYDAĆ PIENIĄDZE I MIEĆ ŻLE ZROBIONY DACH , NIE DOKŁADNIE, Z USTERKAMI I BRAKAMI I CIEKNĄCY TO Z DALEKA OD TEJ FIRMY. WŁAŚCICIEL NIE UZNAJE GWARANCJI, NIE ODBIERA TELEFONÓW OD KLIENTÓW W SPRAWIE REKLAMACJI, O WSZYSTKO TRZEBA SIĘ GO PROSIC ŻEBY COŚ NAPRAWIŁ I POPRAWIŁ - JEŻELI W OGÓLE COŚ POPRAWI. ZASADA WZIĄŁEM KASĘ TO PA I DO WIDZENIA.

Tak bywa, tylko gdzie prawda i jakie są fakty?

Na kilkaset sprzedanych, zamontowanych i zabudowanych wkładów UNICO nie miałem problemów typu usterki - gwarancje. A tym bardziej problemów z ich usuwaniem, czy współpracą z producentem.

Jeżeli bym miał poprostu zerwałbym współpracę.

Edytowane przez bohusz