Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Multibank i Plany finansowe - Co o tym sadzicie ?

rafalg

Recommended Posts

Witam,

W wielu wątkach przewijają się tematy kredytów. Zauważyle, ze wiele osób bierze kredyt w MultiBanku? Ponieważ posiadam konto w tym banku chciałbym się czegoś dowiedzieć. Proszę, podzilcie sie swoimy wrażeniami i doświadczeniami. Co z planami finansowymi i czy jak mam już tam rachunek,, to warto załatwiać przed expandera ? A moze inny bank?

Myślę, że Multibank nie jest najgorszy pod tym względem.Sam kredyt nie jest drogi, obsługa jego też dużo nie kosztuje. Mankamentem jest stosunkowo długi czas załatwiania / ok. 2 tygodnie/, dla porównania w GE Capital trwa to 3 dni, ale każą sobie za to słono płacić. A exspander? Po co załatwiać przez pośrednika, jak można bezpośrednio w placówce. Na pewno będzie szybciej i mniejsze ryzyko, że zginie lub przeterminuje się jakiś dokument.

Pozdrawiam

Kasia

Myślę, że Multibank nie jest najgorszy pod tym względem.Sam kredyt nie jest drogi, obsługa jego też dużo nie kosztuje. Mankamentem jest stosunkowo długi czas załatwiania / ok. 2 tygodnie/, dla porównania w GE Capital trwa to 3 dni, ale każą sobie za to słono płacić. A exspander? Po co załatwiać przez pośrednika, jak można bezpośrednio w placówce. Na pewno będzie szybciej i mniejsze ryzyko, że zginie lub przeterminuje się jakiś dokument.

Pozdrawiam

Kasia

Czy nie jest tak, ze Expander z racji "hurtowego" załatwiania klientów może załatwić lepsze warunki.

Czemu mówisz, że w GE to dużo kosztuje - rozmawiałem z ich doradcą kredytowym, który powiedział, że nie ma opłat za: rozpatrzenie wniosku, przyznanie kredytu i przedterminowe spłaty. Jak dla mnie BOMBA! :D

Pozostałe warunki takie jak w Multi ? Moze lepsze?. oprocentowanie ? Zasady rozliczania transz, etc. ?

Witanko

probowalem kiedys podejsc do kredytu w Expanderze. Niestety porazka. Spotkalem sie z brakiem jakiejkolwiek znajomosc produktow bankowych. Znajac dokladnie oferte GE (nowego wlascicela Expandera) tak manewrowalem czynnkami decydujacymi o podjeciu decyzji (dochod, waluta, itp), ze pani z Expa..zawsze wychodzil wylacznie jeden kredyt zawsze GE..Powiem tylko tyle ze w biurze GE dostalem o wiele lepsze warunki niz u Expanderka. Pozdro

Każda bomba w swoim czasie eksploduje. W GE materiałem wybuchowym jest oprocentowanie i utrzymywanie samego kredytu: biorąc go np w Euro lub w dolarach, co miesiąc bank przysyła ci uprzejme pisemko informujące o tym, że właśnie została pobrana rata i twoje zadłużenie zmniejszyło się o jakieś tam pieniądze. Tyle tylko, że za taką uprzejmość każą sobie płacić 14 USD lub EU, oczywiście doliczając to do kolejnych rat. I w efekcie koszty rosną w lawinowym tempie. Poza tym za każde pisemko zdzierają skórę, nie mają dostępu do netu, w sumie nie mają dużej sieci placówek itd.. Mają jeden plus: jak jesteś w sytuacji podbramkowej - to na pewno kredyt dadzą. Później, już w spokoju możesz szukać innego banku, który ci go zrefinansuje. I możesz mi wierzyć, że pożegnasz się z GE bez żalu. Dla porównania: w Multibanku płacisz tylko raz prowizję i cała reszta jest bez opłat, tzn. przewalutowanie, prowadzenie konta (to które masz będzie bez opłat), każdy kolejny kredyt udzielany w MB (oprócz hipotecznego) będzie bez prowizji i tak oprocentowany, jak hipoteczny (w złotówkach 6,8-8,8%, CHF np na samochód 3,4-3,8%).

Co do Expandera i innych pośredników, to im nie zależy na lepszych warunkach dla klientów, tylko na wysokości prowizji, jaką otrzymują od banku, w którym załatwiają kredyt.

Pozdrawiam

Kasia

A poza tym nie ma co się podniecać brakiem opłat za wcześniejszą spłatę, bo nie można pobierać opłat za wcześniejszą spłatę części lub całości kredytu. Żadnego. Obowiązuje to chyba od października 2002 - od ustanowienia ustawy o kredycie konsumenckim. W różnych aspektach hipoteczne pod tę ustawę nie podchodzą (np możliwość rezygnacji, całkowity koszt itp), ale jeśli chodzi o wcześniejsza spłatę, to tak.

• 3 weeks później...
Niestety, Ustawa o kredycie konsumenckim nie dotyczy kredytów długoterminowych tj. np. hipotecznych, więc bank może taką prowizję za wcześniejszą spłatę spokojnie pobierać. Co do Multibanku - mam od roku Multiplan Walutowy i po początkowych problemach (wymagają mnóstwa różnorodnych papierów np. PIT sprzed 3 lat koniecznie z pieczątką Urzędu Skarbowego - kwit z poczty się nie liczy) bardzo sobie chwalę - wszystko idzie gładko, nie czepiają się przy wypłacie transz. Dodatkowo nie pobierają opłat za prowadzenie konta, a linia kredytowa automatycznie oprocentowana jest na 6,8% a nie na 11,5% - tak jak w to jest w standardzie.