wojtecki79 09.04.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 co mógłbym załatwic przed tym zanim dostane akt własności? Chciałbym już kupic projekt ale obawiam sie ze to jest za szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 09.04.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Powoli, na wszystko przyjdzie czas, pośpiech jest złym doradcą. Przed zakupem projektu potrzebujesz jeszcze warunki zabudowy. Nie każdy projekt może spełniać jego wymagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 09.04.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 a nie szukasz czasem w okolicach krakowa ? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtecki79 09.04.2010 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 do rusek007 tzn. bede juz wysylal do gminy listownie wniosek o warunki zabudowy, i potem mysle geodete ale nie wiem. Chcialbym projekt kupic ponieważ znalezlismy taki ktory nam odpowiada. do out juz znalazlem dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 09.04.2010 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Zanim kupisz projekt poproś firmę, od której będzieszten projekt kupował, żeby główne rzutytego projektu, w formie np. rysunków pdf na Twój e-mail przesłała.Będziesz mógł się zastanawiać na modernizacjami,bo dobrze jest zanim się kupi projekt spytać czy wymyślone przez nas modyfikacje są dopuszczalne.Bo tak zmieniać bez pozwolenia niezbyt można.Będziesz mógł posługując się tymi rysunkami rozmawiać z potencjalnymi wykonawcami itp.A sam projekt kupuj jak najpóźniej.Nie tyle geodeta co geolog i jego opinia byłabyTobie jeszcze przed kupnem działki potrzebnaa i później na etapie adaptacji. Potem znaleźć rozsądnego architekta do adaptacjiprojektu i odpowiedniego kandydata na kierownika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 09.04.2010 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Projekt Ci nie ucieknie a działka może...i wtedy będziesz w czarnej... a przynajmniej będziesz musiał szukać działki pod projekt co może być trudniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtecki79 09.04.2010 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 do samm: glownym wykonawcom beda ja sam osobiscie, tak sobie planuje. Do czego bede potrzebował geologa? Dzialka juz jest wytyczona i na decyzji pisze nr. dzialki jaka jest czesc budowlana, jak inwestycyjna,i ze jest to teren przeznaczony pod zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej oraz uslug komercyjnych i nieuciazliwej dzialalnosci gospodarczej. Chyba tylko do tego zeby mi wytyczyl w ktorym miejscu bedzie stal dom? W projekcie nie chcemy na chwile obecna zadnych zmian w ukladzie pomieszczen. Architekt daje pisemna zgode na zmiany gdybysmy chcieli jakies wprowadzac jesli to beda zmiany konstrukcyjne to musi to zrobic miejscowy architekt a to sie chyba nie bedzie oplacac takze pozostaniemy przy tym co jest. do jarett: na dzialke mamy juz wplacony zadatek, takze watpie zeby gosciu sie rozmyslil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwent 09.04.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 A tak cytatem z netu, po co Ci geolog:"Wykonanie badań geotechnicznych jest szczególnie istotne, zwłaszcza w przypadku, gdy projektowane jest podpiwniczenie budynku. Geotechnik określa poziom wody gruntowej i ocenia wahania tego poziomu. W niekorzystnych warunkach gruntowych możliwe jest występowanie w piwnicach wody po zakończeniu budowy na obszarze, na którym woda nie występowała.Doświadczony geotechnik informuje o możliwości pojawienia się wody na takim terenie. W przypadku budowy domu bez piwnic badania gruntowe pozwolą określić, czy w obszarze projektowanej budowy występują grunty nośne, czyli przydatne dla projektowanej budowy.Zazwyczaj nośność podłoża jest wystarczająca dla potrzeb domu jednorodzinnego, ale w przypadku gruntów organicznych (torfy, namuły) lub nasypowych ułożonych bez zagęszczenia, budowanie na takim podłożu spowoduje osiadanie budynku lub jego części." Poklikaj po forum bo sporo informacji o badaniu geologicznym i po co to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 09.04.2010 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Czyli budować będziesz tzw. systemem gospodarczym.Te zmiany o których pisałem to np. podpiwniczenie,likwidacja lub dołożenie okna, dodanie lub zmiana kształtutarasu, podwyższenie ścianki kolankowej, likwidacja balkonu,dodanie lukarny itp. To, że pozwolą Tobie na zmiany nie oznacza, że musisz je później zrobić.Zmiany konstrukcyjne to może nawet Twój kierownikbudowy za małą odpłatnością zrobić np zmianę stropu.Jeśli chodzi o badanie geotechniczne jakości gruntuna którym będzie stał Twój dom to aktualnie są aktywnedwa wątki jeden w "wymianie doświadczeń" a drugiw "Fundamenty i piwnice" .Geodeta to całkiem coś innego niż geolog (geotechnik).Ale to na pewno wiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtecki79 10.04.2010 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 o.k to potrzebuje jeszcze geologa, jeszcze jakies inne podpowiedzi? Jakie wnioski musze jeszcze skladac o pozwolenie na budowe? Co potrzebuje, czy w kazdej gminie maja takie same wymogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nemi 10.04.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 Dołączam się do prośby - na co zwrócić uwagę przy zakupie działki? To pierwsza moja taka inwestycja, więc nawet za najbardziej oczywiste podpowiedzi będę bardzo wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nemi 10.04.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 Dzięki śliczne za odpowiedź. Mam jeszcze prośbę o kwestie formalno-prawne - wiem, że należy sprawdzić informacje w księgach wieczystych, a co jeśli takowe nie zostały jeszcze założone? Obowiązujący plan zagospodarowania już przejrzałam, ale nie bardzo wiem, na co zwrócić uwagę... No i może jest jeszcze coś czego nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 12.04.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Dziękuję.... Bogu....., że nie pospieszylem sie z zakupem projektu. Byłem w podobnej sytuacji, działka tuż tuż (oczekiwanie na podział przez właściela) i rozważania nt projektu. Całe szczeście, że zacząłem rozmawiać z kilkoma znajomymi, którzy budowali wcześniej, zobaczyli projekt (ten wymarzony i te opcjonalne/awaryjne) i zaczęło się. Uświadomili mi, że 10m2 to mało jak na pokój, że w jednym z projektów nie ma kominów, że schody na poddasze są w dziwnym miejscu itd itp. Jednym słowem, niewartosiespieszyc. Pozdr. W Kato w UM na Młyńskiej po prawej od wejścia dowiesz się wszystkiego w zakresie pozwolenia na budowę. Załatwiałem tam służbowo ostatnio jeden temat - miłe Panie tłumaczą wszystko od A do Z. nemi - jak już będzie ta wymarzona, wyczekana to pojedź tam rano i wieczorem, posiedź trochę, pospaceruj, posłuchaj. Samo przyjdzie. Ja z jednej super-działki zrezygnowałem jak pociąg przejechał po torach ok 100m od działki (nie wiedziałem wcześniej o istnieniu torów). Jeśli w okolicy jest sporo zabudowy to warto być w godzinach pracy, dowiesz się czy gdzieś nie ma jakiejś uciążliwej działalnosci, drogą nie jeżdzą tiry/śmieciarki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtecki79 13.04.2010 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 To jest projekt który sobie wybrałem, jeśli ktoś ma jakieś zastrzeżenia albo uwagi to chętnie wysłucham. Projekt domu PDJ-2926, Z40, dom wolnostojący, PROJEKTY DOMÓW - e-projektydomow.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 13.04.2010 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 To jest projekt który sobie wybrałem, jeśli ktoś ma jakieś zastrzeżenia albo uwagi to chętnie wysłucham. Projekt domu PDJ-2926, Z40, dom wolnostojący, PROJEKTY DOMÓW - e-projektydomow.pl http://www.kreodom.pl/portal/projekt/Z40-Wolnostojacy-Budynek-z-poddaszem-67108896_4186_2.html Domek malutki, ale jak ci taki wystarczy to ok. Zacznij od wzięcia wypisu i wyrysu z planu zagospodarowania przestrzennego z Gminy ( z twoich postów wynika że jest) a jak go już będziesz miał to dokładnie przeczytaj. Sprawdz jaki dom według tego planu możesz wybudować. Geolog - niech zrobi badania , . wystąp o warunki przyłaczeniowe do Zakładu energetycznego, zakładu wodociągów i gazowni ( będziesz potrzebował do tego kopii z mapy zasadniczej którą zakupisz w Starostwie) i to bym zrobiła przed zakupem działki oczywiście dodatkowo sprawdzić księgi wieczyste ale to do budowy nie jest potrzebne ale do własnego bezpieczeństwa. Przy jakiej drodze jest ta działka , wystąp do Zarządcy o uzgodnienie dostępu do drogi ( tu też różne cuda mogą wyjść). Poźniej geodeta i mapa do celów projektowych. To tak na początek. Rózne zapisy mogą wynikać z planu np konieczność uzgodnienia z konserwatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtecki79 13.04.2010 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 czy mogę wystąpic do Zakładu energetycznego i zakładu wodociągów nie mając jeszcze aktu notarialnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 13.04.2010 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 czy mogę wystąpic do Zakładu energetycznego i zakładu wodociągów nie mając jeszcze aktu notarialnego? Sprawdź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtecki79 13.04.2010 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 juz mnie glowa boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 13.04.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 juz mnie glowa boli To odpuść sobie budowanie, jak na tym etapie masz takie objawy.... Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyals 13.04.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Dzięki śliczne za odpowiedź. Mam jeszcze prośbę o kwestie formalno-prawne - wiem, że należy sprawdzić informacje w księgach wieczystych, a co jeśli takowe nie zostały jeszcze założone? Obowiązujący plan zagospodarowania już przejrzałam, ale nie bardzo wiem, na co zwrócić uwagę... No i może jest jeszcze coś czego nie wiem? Jeśli nieruchomość nie ma założonej księgi wieczystej to w sądzie musi być chociażby zbiór dokumentów. Można go przejrzeć. Jeśli chodzi o plan zagospodarowania przestrzennego to ja zwracam uwagę przede wszystkim na przeznaczenie nieruchomości, która mnie interesuje oraz nieruchomości sąsiednich, np. jeśli działka jest mieszkaniowa (M) to wiem że mi sąsiad nie otworzy warsztatu lub firmy spedycyjnej albo innego hałasującego zakładu jak to jest możliwe w przypadku działek mieszkaniowo-usługowych (M/U). Plan zagospodarowania może też udzielić odpowiedzi na temat możliwości pobudowania przydomowej oczyszczalni ścieków (zabronione np w otulinie parku krajobrazowego). Moim zdaniem najważniejsze są mapy, które znajdziesz w gminie. Z nich można się dowiedzieć, czy na działce nie ma jakichś podziemnych instalacji lub innych niespodzianek, albo np. jaka jest klasa gruntu (ważne przy podpiwniczeniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts