mlodszy 09.04.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Witam Rozwiązanie niby swieze ale... Czy ktoś się zdecydował na ten system ? Jakie są ogólne wrażenia w trakcie budowy i juz po zakonczeniu . Czy taka sciana klejona pianka jest tak samo solidna jak tradycyjne zaprawy ? W przypadku zapraw tradycyjnych sam Wienerberger na swojej stronie podaje wytrzymalosc zaprawy a juz jak idzie o zaprawe w piance to specyfikacja milczy. Z jednej strony system mi sie podoba bo szybko, czysto i rowno ale z drugiej to tylko ulotki marketingowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 24.05.2010 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Miałem to w ręku, pozwoliłem sobie skleić kilka cegieł - nie do ruszenia. Można śmiało z tego budować. Ja na pewno wybuduję z tego garaż i kawalerkę nad garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 25.05.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Chciałem to kupić ale sprzedają tylko w pakiecie z materiałem. Murowałem na zwykłą piankę i też jest nie do ruszenia. Przy nierównościach trochę jednak dużo tej pianki idzie. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merne 20.07.2010 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 (edytowane) Nasz domek powstał właśnie w tej technice. Zbudowany w tej technice właściwie przez jedną osobę (murarza amatora) w dwa tygodnie! Ściany stoją, wyglądają pięknie, prosto i czysto. Edytowane 20 Lipca 2010 przez merne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 06.08.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2010 Nasz domek powstał właśnie w tej technice. Zbudowany w tej technice właściwie przez jedną osobę (murarza amatora) w dwa tygodnie! Ściany stoją, wyglądają pięknie, prosto i czysto. Ile drożej Wam wyszło murowanie w stosunku do zwykłego Porothermu i zaprawy? O ile liczyliście, oczywiście. I czy nie było problemów z pierwszą warstwą i jej wypoziomowaniem? Dlaczego akurat wybraliście Dryfix? My chcemy się pozbyć mostków termicznych, a klasyczna zaprawa powoduje jedne z większych mostków w ścianach (będziemy mieli ścianę dwuwarstwową). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzeg 26.08.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Witam, Planuję budować właśnie w systemie Dryfix okolice W-wy, ktoś może w pobliżu pobudował dom w tym systemie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 26.08.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 Dołączam do tematu, planuję budowę w okolicach Łodzi w systemie Dryfix i szukam ekipy doświadczonej w w/w syetmie ( lub w systemie profi - zaprawy cienkowarstwowe ). Za pomoc z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terror 06.10.2010 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 To i ja się przyłaczam. budowa rozpoczęła się wcozraj, zbieram oferty na Dryfix. Cenowo wychodzi podobnie do zwyklej zaprawy, ale szybkość i czystość budowy - bezcenne, jak sie startuje w październiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 08.10.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Ciekawe ile wytrzyma ten wasz dryfix, jak si to ma do temperatury, wilgotności, napręzen ścian, sciskania. Ludzie pomyślta, tylko wapno i cement jest na wieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzeg 08.10.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Ciekawe, ale podążając za tym co piszesz... - co powie przedmówca o montowaniu wszelkich okien i drzwi na piankę? też doradzi cement i wapno? - klasyczna pianka poliuretanowa ma jedną podstawową zasadę, niszczeje narażona na działanie promieni słonecznych, ale przy murowaniu nie ma z tym problemów bo pianka nie jest na to narażona - ostatnia i podstawowa sprawa Aprobata Techniczna ITB AT-15-8223/2009 stwierdzająca przydatność wyjaśnia chyba wszystkie wątpliwości przedmówcy, Poza tym według mnie zaprawa w piance ma szczególnie wiele zalet przy ścianie jednowarstwowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlodszy 15.11.2010 23:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Jak wynika z dyskusji na forum temat zaprawy Porotherm DRYFIX wzbudza spore zainteresowanie i szereg pytań. System Porotherm DRYFIX charakteryzuje się ogromem zalet – szybkość prac, czystość na budowie, eliminacja mostków termicznych, względy ekonomiczne itd. O tym że to nie tylko wspomniany „marketing” świadczą pozytywne wpisy z tego forum za które dziękujemy. Co do wątpliwości dotyczących tego nowego rozwiązania - cały system (zaprawa + pustaki) przeszedł pełny, bardzo rygorystyczny program badań w ITB. Parametry konstrukcyjne niczym nie ustępują zaprawom na bazie „trwałego na wieki wapna i cementu”, a niejednokrotnie są znacznie lepsze. Ponadto sprawdzana była również trwałość wyrobu na niekorzystne działanie czynników zewnętrznych (zmiany temperatur, wilgotności itp.) z pozytywnym wynikiem. Cały program badawczy został uwieńczony Aprobatą Techniczną ITB. Czynnikiem który negatywnie wpływa na zaprawę Porotherm DRYFIX jest promieniowanie UV, jednak zastosowanie pustaków szlifowanych oraz cofnięcie pasów zaprawy wgłąb muru, skutecznie zapobiega dostawaniu się światła do stwardniałej zaprawy nawet w nieotynkowanym murze, co zupełnie rozwiązuje problem. Porotherm DRYFIX to rozwiązanie które poszerza grono swoich zwolenników w astronomicznym tempie. Również liczba firm wykonawczych pracujących w tym systemie szybko się zwiększa tym bardziej, że firma Wienerberger oferuje swoją czynną pomoc w przeszkoleniu ekip, które na Państwa budowach z zaprawą w piance i pustakami szlifowanymi spotykają się po raz pierwszy. W przypadku pytań i wątpliwości proponujemy kontakt z naszymi Doradcami Technicznymi oraz Przedstawicielami Handlowymi, którzy udzielą porad oraz informacji na temat omawianego systemu. Dział Produktu firmy Wienerberger To ja jeszcze o jedno zapytam - moze ITB sprawdza to bo to oczywiste do sprawdzenia, moze nie - nie znam sie na normach i zasadach ITB i nie chce sie znac. To zadanie dla dzialu produktu DRYFIX - jak sie to zachowa narazone na duza temperature (pozar/pozar sasiedniego budynku) ? Czy ITB prowadzi jakies badania polegajace na wstepny starzeniu produktu ? Nie da sie ukryc ze "na wiekie" w przypadku wapna i cementu bierze sie stad ze te domy gdzie jest wapno i cement po prostu stoja - pewnie nie trzeba duzo szukac ale znajdzie sie i takie co stoja 100 lat. DRYFIX to nowy produkt - wlasnie to co wyzej mialem na mysli piszac o marketingu - marketingowo wszystko jest OK (zdazylo mi sie upackac pustaki pianka poliuretanowa i faktycznie sie trzymaly - DRYFIX to w koncu nic innego jak pianka poliuretanowa) ale zjada mnie ciekawosc jak to jest po 5,25,50,100 latach Czy ktos w Wienerberger podejmie sie odpowiedzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fubek84 22.11.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Witam. Jestem wykonawcą systemu dryfix użyłem po raz pierwszy tej wiosny> Podchodziłem sceptycznie, wystraszony trochę, po szkoleniu gdyż mówiono o super dokładności stawiania pierwszej warstwy. W praktyce wygląda to tak że poziomujemy pierwsza warstwę tak samo jak ytong czy inne materiały na zaprawę cienkowarstwową.Klej trzyma bardzo mocno i świetnie się z nim pracuje(nie jest to pianka!!! jest o niebo lepszy)Zresztą klej moim zdaniem pełni tu raczej małą rolę jeśli chodzi o trzymanie, gdyż każdy bloczek idealnie dolega do siebie wiec dociśnięte stropem,dachem nie mają prawa się przesunąć. Teraz cenowo przy bloczku szerokości 25cm różnica w cenie jest 50gr do 1 zł Ale w cenie jest zaprawa więc suma summarum oszczędzamy kupując drożej. Druga sprawa ściana o wiele lepiej trzyma płaszczyznę czyli mniej kleju do styropianu mniej tynku. znów oszczędność.Ja generalnie jestem w stanie skasować za kondygnację w normalnym domku jednorodzinnym ok 1000 zł mniej. W tej chwili już postawiliśmy 3 domy w tej technologi w 2011 już mamy 2 i do tego jeszcze będę stawiał swój(jeśli czas pozwoli) Więc podsumowując jestem jak najbardziej za Szybko, czysto, taniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzeg 23.11.2010 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Klej trzyma bardzo mocno i świetnie się z nim pracuje(nie jest to pianka!!! jest o niebo lepszy) ... Przepraszam, ale nie bardzo rozumiem pisze Pan o systemie Dryfix na piankę czy Profi na klej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fubek84 23.11.2010 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 (edytowane) Na klej Poliuretanowy, Czyli system dryfix. A pisze że nie jest to pianka gdyż uważam że ten klej ma z pianką tyle wspólnego co Transporter z polonezem truck :) niby auta a jak różne. Pozdrawiam Edytowane 23 Listopada 2010 przez fubek84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzeg 23.11.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 No to dobrze, upewniłem się że piszemy o tym samym. Miałem wątpliwości bo jednak każdy potocznie zaprawę w Dryfix-ie nazywa pianką. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Obludek 16.01.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Witam, odkopię temat, czy ktoś ma jakieś nowe doświadczenia z tą metodą? Kol. Fubek84- dalej stosujesz czy może powrót do tradycji? Od ostatniego wpisu upłynął przeszło rok, napisz jak z perspektywy czasu zapatrujesz się na tą metode murowania i czy postawiłeś jakieś domki na Śląsku tym sposobem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 16.01.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 WitamBudowałem osobiście tym systemem. Gdybym dom budował raz jeszcze też wybrałbym tę metodę - cena, jakość, szybkość, prostota!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
opkl1 05.03.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Witam Świerza budowa z 2011 r stan surowy w powyższej technologii w 2 tygodnie. Zielona ekipa budowlana (to znazy z wieloletnim doświadczeniem w innych technologiach) natomiast w DRYFIX-ie po raz pierwszy. Sami mieli wiele wątpliwości przed budową i proponowali każdy inny materiał i metodę. Po postawieniu pierwszych trzech szarów wszystko się zmieniło Co do ceny to nawet z klejem w gratisie jednak wychodzi drogo. Należy natomiast przeliczyć tak jak w moim przypadku ,że przy DRYFIX 44 dla ścian zewnętrznych podobno nie ponosi się kosztów ocieplenia steropianem. Jak będze naprawde wyjdzie w praniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 05.03.2012 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Nie jestem zwolennikiem ściany 1 W ale twój wybór , przypilnuj potencjalnych mostków cieplnych ( nadproża, wieniec itp ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pizarro 17.06.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 Witam, wg kosztorysu potrzebuję 2200 szt Porotherm 25 P+W znalazłem oferte z jednej hurtowni oddalonej o 30km od budowy:1. Porotherm 25 P+W => 4,70 zł/ szt. czyli 10340,00 zł2. Dryfix 25 + pianka => 6,00 zł/szt. czyli 13200,00 zł 1. do tego dojdzie koszt piasku, cementu, wody, prądu, 2 osoby na budowie więcej. Myślę, że różnica w cenie spokojnie jest wyrównana. Pytanie, czy ten system Dryfix jest w miarę przyzwoity i warto się na niego skusić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts