Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Weźmy na przykład Porotherm Dryfix 25 - Współczynnik przenikania ciepła U=0,95 W/m²K

Porotherm Dryfix 30 - Współczynnik przenikania ciepła U=0,60* W/m²K

Wydaje mi się, że lepszy współczynnik ciepła daje cieplejszą ścianę. To tak na chłopski rozum, nie będę się spierać

no gołego pustaka ...

sam odpowiedziałeś sobie na pytanie co to jest za pustak.

Pierwszy przykład ok drugi coś za dobry bo 0,35 wata różnicy ... między 5cm pustaka. Nie dziwię się bo walnęli ściemę z lambdą ... żeby co się działo lambda nie będzie spadać w raz ze wzrostem grubości, co usilnie sugeruje producent.

0,95 wata na 1m ^2 jest to przepaść !! 0,6 też ! policz sobie jeszcze stropy podłogi itp ...

Ludzie nie dawajcie się tak łowić na marketing ... cegła rozbiórki plus 20cm izolacji będzie lepsze niż 30dryfix i 10cm białego paździerza ...

Materiał ścian ma być ciężki i lity !!!

Izolacja termiczna ma zakryć każdy lepie przewodzący materiał, jeśli chcemy wiedzieć ile naprawdę przewodzi pustak ten

zobacz najgorszy ... w zestawieniu, cudów nie ma.

Wiem że ściana 1W jest wygodna i po czerereśniacku równając ją z słabą izolacją przy ścianie 2W i ogólnym bilansie domu szału nie ma.

Ale prawidłowo zrobiona ściana 2W z cegły czy silikatu plus 20cm ciągłej izolacji bije te ciepłę pustaki na głowę pojemnością cieplą

U mnie SSO już skończony, z Dryfixa właśnie. Jakbym miał się drugi raz budować to tylko z Dryfixem :)

Z resztą... zapraszam do dziennika.

Ściany szczytowe wytrzymały Orkan Ksawery więc chyba trwałość połączenia jest solidna :p

U mnie będzie na Dryfixa 25, 25 styropianu grafitowego - miało być 20, ale puszki od rolet by się nie schowały... Okna będą 3cm wysunięte w ocieplenie.

• 1 month później...
Co sądzicie o porotherm 18.8 dryfix, kl. 15 dostałem ofertę z transportem 8,45 zł . Metr kwadratowy wychodzi 67,60 zł . Mam 170 m2 ścian i różnica między silikatami N18 (2,95 zł) a dryfix to ok 1700 zł .

Oferta wydaje się być dobra! A co w ogóle budujesz z porothermu o takiej grubości?

Co do porównywania z silką w identycznej grubości, to moim zdaniem różnica cenowa jest do zaakceptowania - przy założeniu, że ceramika jest materiałem lepszym i łatwiejszym w murowaniu niż silikat.

Oferta wydaje się być dobra! A co w ogóle budujesz z porothermu o takiej grubości?

Ot

Co do porównywania z silką w identycznej grubości, to moim zdaniem różnica cenowa jest do zaakceptowania - przy założeniu, że ceramika jest materiałem lepszym i łatwiejszym w murowaniu niż silikat.

Na razie to się miotam i zbieram oferty . Projekt przewiduje u mnie ściany z porothermu 25 .

Dom to parterówka bez poddasza , strop (dolny pas wiazarów), płyta fundamentowa.

Ceramikę miałem zamiar zmienić na silikaty 18 cm ale podoba mi się dryfix chociażby ze względu na szybkość budowy i wymuszoną dokładność stawiania ścian .

Według projektanta adaptujacego, dryfix 18,8 jak i silikat 18 może być zastosowany zamienie za porotherm 25 tym bardziej że ma być płyta i przy węższym pustaku nie zmienia się kubatura zewnętrzna i można to załatwić wpisem w dziennik.

Za ścianą 18 cm przemawia też fakt że zrezygnowałem ze stropu lanego (w projekcie 16 cm betonu) na rzecz lekkiego drewnianego.

Edytowane przez kwasniak

Lekki strop, a na nim będzie kolejne piętro czy już nieużytkowe poddasze? W ogóle przy drewnianych stropach sensowniej chyba będzie wybrać lżejszy materiał (czyli dryfix, zestawiając z silką). Plusem dryfixa jest też to, że zaprawa nie jest dodatkową masą dla stropów - co ma znaczenie przy ścianach wewnętrznych :)

• 1 month później...
Co sądzicie o porotherm 18.8 dryfix, kl. 15 dostałem ofertę z transportem 8,45 zł . Metr kwadratowy wychodzi 67,60 zł . Mam 170 m2 ścian i różnica między silikatami N18 (2,95 zł) a dryfix to ok 1700 zł .

Hmmm.... czy to rzeczywiście dobra cena? Ja też właśnie zaczynam budowę z Porothermu Dryfix ale 25. Ceny jakie dostałem to od 5,15 za 25 (co ciekawe 11,5 w niektórych hurtowniach jest droższy, podobno ze względu na mniejsze promocje na ten rozmiar - info bezpośrednio z Wienebergera).

Ostatecznie ceny jakie uzyskałem na Dryfix to: 5,65 na 25 i 4,8 na 11,5. Oczywiście są to ceny z dowozem. Budowa w Radomiu. Miałem też jedną ofertę na Porotherm z okolic Warszawy i tez nie było tak drogo.

Dokładnie miałem taką ofertę

Porotherm Dryfix Wieneberger 18,8* 7,88 brutto/szt

1368 szt x 7,88 = 10*779,84

Paleta jednoazowa bezzwrotna* 190,00

Transport 500 zł + ew rozladunek 250

Razem 11*719,84

*

Porotherm Wieneberger Dryfix* 25 P+W** 5,10 brutto/szt

170 m2 x 10,7 = 1819 szt* 25 palet x 72 szt = 1800,00 x 5,10 = 9180,00

Paleta jednorazowa* 25 szt x 10 zł= 250 zł

Transport* 1) 1000 zl +ew rozł 250

Transport 2) 500 zł = ew rozl 250

Razem 11*430,00

Edytowane przez kwasniak

Moim zdaniem mało korzystna ta oferta! Transport bardzo drogi, rozładunek dodatkowo płatny... U mnie (dolny śląsk) to było raczej w cenie! A jak w ogóle daleko masz do tego składu? Jak doliczają kasę to chyba jest jednak daleko?

Co do ostatecznego wyboru materiału - ja zdecydowałem się właśnie na Dryfix i jestem zadowolony z wyboru

• 1 month później...
  • 3 weeks później...