Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
No wlasnie w projekcie mam 25 dlatego skalnialbym sie do dolozenia styro 20 , z tego co przegladalem specyfikacje dryfix 30 ma duzo lepsze wlasciwosci izolacyjne niz 25 . NIewiem czy grubsze styro mi to wyrowna?

dryfix 30 ma po wymurowaniu ściany inny, korzystniejszy układ wewnętrznych ścianek. Ponadto wszelkie mocowania kołkowe przy takim układzie ścianek lepiej będą się trzymać.

Z innej beczki, to oglądając kilka inwestycji na zachód od Odry w przypadkach stawiania ścian 2 warstwowych z ceramiki poryzowanej, wszędzie stosowali 30... Ciekawe...

• 2 weeks później...

Ja wybrałem Dryfixa i troszkę żałuję, że nie poszedłem w Edera szlifowanego jak moi sąsiedzi. Spodziewałem się nieco lepszej jakości. Mamy Dryfix 25 i robi się sporo docinek gdyż nie ma pustaków połówkowych i narożnikowych. Do tego będzie 20 cm styro.

U siebie mam kilka kwiatków:

http://img140.imageshack.us/img140/6153/63681852.jpg

http://img812.imageshack.us/img812/3809/76076859.jpg

Więcej zdjęć w moim dzienniku....

Szkoda także , że Dryfix nie trzyma tak szerokości jak to sobie wyobrażałem. Trzeba wybierać czy licujemy ścianę od zewnątrz czy od wewnątrz bo pustaki na szerokość równe nie są. I tak jest o wiele lepiej niż przy klasycznym porothermie, ale do ideału to jeszcze daleko.

@klinik

Zbieraj te pustaki na jedną paletę.

Jak przekroczysz pół palety możesz rozpocząć proces reklamacji.

Reklamację zgłasza się u dystrybutora. Dystrybutor zgłasza tą informację do producenta, który to wysyła do Ciebie rzeczoznawcę. Po sporządzeniu protokołu przez rzeczoznawcę producenta i rozpatrzenia pozytywnego wniosku, dostaniesz zwrot kosztów, który będzie do odbioru u dystrybutora.

Tak to działało 7lat temu z Porotherm 30 P+W. Mam nadzieje, że Wienerberger nadal przyjmuje tego typu reklamacje.

Tylko żeby reklamacja była skuteczna. Musisz mieć pełne pustaki (w sensie kompletne, jak masz pękniecie na 1/3. To 3/3 pustaka musisz mieć na palecie ;-))

PS. Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post. :)

• 2 weeks później...

Witam

Budujemy z mężem dom z poddaszem ok. 140 m2, garaż dwustanowiskowy w bryle budynku. Mamy na razie parter i zalany strop. Wybraliśmy Porotherm Dryfix na ściany zewnętrzne i działowe. Nadproża też w tej technologii, oprócz tego nad garazem (dłuuugie).

Ściany parteru, razem z działowymi stanęły w 4 dni. Dla mnie rewelacja.

Budujemy pod Mińskiem Mazowieckim. Prawie cały materiał na budowę kupujemy w jednej firmie, która daje nam baaaardzo fajne rabaciki. Wystarczy przedstawić niższy kosztorys konkurencji i zniżki są, również na Dryfixa.

Trochę bałam się tej metody ale teraz jestem bardzo zadowolona. Mamy z mężem nadzieję, że gdy już zamieszkamy w domu, to nadal będziemy mogli polecać ten rodzaj budowania.

Pozdrawiam budujących.

• 11 months później...

Witam! Podbijam temat.

Ja również zdecydowałem się na Dryfix'a. Tylko ta cena... Najlepszą ofertę jaką mam to 6,56zł za 25 i 5,38zł za 11,5 (ściany działowe).

Czyli na mój domek (dom w wisteriach 2 termo z Archonu) wychodzi jakieś 21500,- na wszystkie ściany.

Buduję w Środzie Śląskiej. Czy ktoś z okolicy również buduje tą metodą?

Witam! Podbijam temat.

Buduję w Środzie Śląskiej. Czy ktoś z okolicy również buduje tą metodą?

Ja budowałem ostatnio z Dryfixa pod Wrockiem, więc w sumie nie tak daleko od ciebie :) Ceny miałem trochę niższe, ale kupowałem pustaki pod koniec 2011 roku, więc mogło się troszeczkę pozmieniać od tamtego czasu. Brałem ze składu budowlanego na południu Wrocka - przy ulicy Grota-Roweckiego to było bodaj.

Natomiast co do wymiarów pustaków to jestem bardzo zdziwiony, bo u nas nie było żadnych problemów z licowaniem pustaków - z obu stron wychodziło nam generalnie równo. Poza tym przecież tam jest pióro-wpust, więc nie bardzo da się nierówno ustawić cegły. No chyba że się źle zacznie cały rządek to może się zrobić lipa przy którymś tam pustaku z rzędu. Niemniej jednak uważam, że takie usterki zdecydowanie należy reklamować - zadzwoń do lokalnego konsultanta wienerbergera - to jest człowiek z wrocka (jeśli się oczywiście nie zmienił ;) i raczej jest uczynny i oddany sprawie, także powinien pomóc. Odkładaj te pustaki na bok - niech po to przyjeżdżają i sobie zabiorą do analizy czy coś. Moim zdaniem raczej mała szansa, żeby takie uszkodzenia powstały w transporcie. Ale tak jak mówię - to jest porządny producent i na pewno potraktuje cię w tej sytuacji tak jak należy!

• 2 weeks później...
Dryfix już jest na działce:). Za dwa dni początek budowy - jak pogoda pozwoli (na razie leje). Ostatecznie kupiłem po 6,10zł, więc jestem zadowolony. Najśmieszniejsze jest to, że taką cenę dostałem w Leroy Merlin... :) Żadna hurtownia nawet się nie zbliżyła do tej ceny...

Nic w sumie dziwnego :) U mnie też Dryfix I klasy był niewiele droższy w leroy niż w składzie. Dużo sprzedają to i tanio mają... :p