Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrodzenie z siatki zgrzewanej

Recommended Posts

Hej!

Co sadzicie o ogrodzeniu z siatki zgrzewanej, zamiast uzycia standardowej siatki plecionej ?

Mysle o siatce tego typu:

http://sklep-dirox.pl/_var/gfx/2c42623d403befe16dba1b06f9d74a12.jpg

Koszt jest b. podobny, a montaz zdecydowanie latwiejszy. Siatka z drutu 2,5mm, ocynk + powleczona pvc. Oczka 5 x 10cm.

Czy ta siatke tez sie naciaga? (niektorzy sprzedawcy mowia, ze delikatnie trzeba, inni ze nie).

Czy taka siatka jest porownywalna (jezeli chodzi o wytrzymalosc) do dobrze naciagnietej siatki plecionej ?

Jezeli ktos ma - napiszcie prosze jakie sa Wasze odczucia. Czy przez taka siatke (wysokosci 1,8 lub 2m) da sie latwo przeskoczyc ? :-) Nie wiem na co sie zdecydowac, a montowac bede sam. Mam 300mb do ogrodzenia od strony laki / lasu ale siatka moze byc narazona na mlodych wandali (dla nich nawet betonowy plot nie bedzie pewnie problemem..). Aha - teren mam dosc bym powiedzial trudny, bo "gory doliny". Co bedzie latwiesze w montazu ? Caly potrzebny sprzet mam - lacznie z niwelatorem optycznym i spalinowa wiertnica do gleby :)

pozdr.

• 1 month później...

Taka siatka napewno ladnie wyglada ale jak w praktyce sie sprawuje przez dluzszy czas to nie wiem, patrzac na zdj to bymn doradzil wciagniecie drutu lub linki stalowej gora i dolem, jak montowalem takie ogrodzenie to delikatnie nagiagalismy ta siatke, co do przeskoczenia to kazde ogrodzenie jest do pokonania niestety. a montaz to strasznie nad fachowo podchodzisz to tego jesli mozna tak to nazwac. w sumie to zalezy jakie masz zalozenia, czy ogrodzenie ma byc w poziomie czy ma byc w poziomie do terenu? jesli w poziomie do terenu i jesli nie ma wielkich wzniesien to na dwoch koncach lini ogrodzenia wkopujesz slupki i do nich wiazesz zylke ktora cie bedzie prowadzila, jak jest nierowno to wiadomo ze gdzie niegdzie troche wkopiesz ogrodzenie a gdzie niegdzie podsypiesz, potem sobie podrownasz teren i bedzie ok. co do spalinowej wiertnicy do gleby to proponuje trzymac ja mocno bo jesli trafi na kamien lub mocny korzen to z rak ci ja wyrwie, chyba ze jest jakies sprzegielko z czujnikiem ze kiedy poczuje jakis tam okreslony opor to przestaje wiercic, raz tylko uzywalem taka wiertnice to pozniej pracownika caly dzien rece bolaly jak trafilo na kamien, nie wiem jakie teraz sa te wiertnice bo nie mam stycznosci na chwile obecna, najlepszy jest dobry szpadel i troche wysilku:)

pozdrawiam

to strasznie nad fachowo podchodzisz to tego jesli mozna tak to nazwac. w sumie to zalezy jakie masz zalozenia, czy ogrodzenie ma byc w poziomie czy ma byc w poziomie do terenu? jesli w poziomie do terenu i jesli nie ma wielkich wzniesien to na dwoch koncach lini ogrodzenia wkopujesz slupki i do nich wiazesz zylke ktora cie bedzie prowadzila, jak jest nierowno to wiadomo ze gdzie niegdzie troche wkopiesz ogrodzenie a gdzie niegdzie podsypiesz, potem sobie podrownasz teren i bedzie ok.

He he - zeby to bylo takie proste - ja na dlugosci 70mb mam spadek rzedu 5-6 metrow w dol (na dlugosci ~30m), potem znow tyle samo pod gorke (tylko troche bardziej stromo) - jak pisalem - gory doliny, prawdziwe! ;-)

co do spalinowej wiertnicy do gleby to proponuje trzymac ja mocno bo jesli trafi na kamien lub mocny korzen to z rak ci ja wyrwie, chyba ze jest jakies sprzegielko z czujnikiem ze kiedy poczuje jakis tam okreslony opor to przestaje wiercic, raz tylko uzywalem taka wiertnice to pozniej pracownika caly dzien rece bolaly jak trafilo na kamien, nie wiem jakie teraz sa te wiertnice bo nie mam stycznosci na chwile obecna, najlepszy jest dobry szpadel i troche wysilku:)

Wiertnice juz mam, wywiercilem poki co 10 dolkow - wychodza pieknie, rowno, w miare szybko (najpierw wierce 15-stka, potem powiekszam 20-stka - tak idzie zdecydowanie szybciej :) Z siatki zgrzewanej chyba rezygnuje calkiem - bedzie chyba zwykla, pleciona.

pozdr.

Ta siatka jest ładna, jak jest nowa, ale zwykle długo to nie trwa. Ona jest zrobiona z cienkiego drutu, a sposób jego ułożenia powoduje, że każda deformacja siatki jest w zasadzie nie do uratowania. Mam zgrzewaną siatkę taką w tańszym wydaniu od tej ze zdjęcia, bo bez tych finfidluszków, ale grubość drutu i zasada działania taka sama i po kilku sezonach budowy jej stan jest opłakany, ma brzuchy i garby, w zasadzie nigdzie nie jest prosta.

J.

• 3 years później...
Ostatnio postanowiłem zaryzykować i wykorzystać właśnie siatkę zgrzewaną. Jeśli chodzi pierwsze wrażenia, to trzyma się całkiem przyzwoicie. Mitem jest to, że przy montażu zgrzewy mogą puścić. Trzeba brać coś dobrej jakości. Dla zainteresowanych firma: [moderowano] Edytowane przez Jarek.P

• 1 year później...