justus67 09.04.2010 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Może ktoś mi wyjaśni jaka jest różnica(oprócz cenowej bo ta jest znaczna) między porothermem 25 produkowanym w polskich cegielniach a porothermem 24 sprowadzanym z Niemiec i sprzedawanym w polskich hurtowniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
g_sid 13.04.2010 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Mówimy chyba o Porotonie firmy Raben 24 po zapoznaniu się z tematem według opinii wykonawców materiał Niemiecki prezentuje sie zdecydowanie lepiej niż Poroterm biorąc pod uwagę trzymanie wymiarów parametry termiczne są porównywalne nieznacznie korzystniej wypadają dla Protonu, niemieckiego wychodzi więcej na m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 14.04.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 biez ten z polski mam taki sam tylko 35 i jestem zadowolony ocieple to i nie bedzie problemow pozdrawiam a ten poslki jest hyba produkowany w halince nazwa wykonawcy na maszynach niemieckich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alphatom79 14.04.2010 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Na twoim miejscy wziąłbym ten tańszy, raczej nie ma dużych różnic w parametrach, a każdy grosz się liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anixxxek 14.04.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Mój kierbud powiedział,żebym nie kombinował,tylko kupił najtańszy materiał na ściany jaki znajdę,bo i tak ocieplę to styropianem.Fakt że bloczki niemieckie lepiej trzymają wymiar,ale czy warto wydawać tyle kasy dla wygody murarza,który i tak weźmie tyle samo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mou 04.05.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Mój kierbud powiedział,żebym nie kombinował,tylko kupił najtańszy materiał na ściany jaki znajdę,bo i tak ocieplę to styropianem.Fakt że bloczki niemieckie lepiej trzymają wymiar,ale czy warto wydawać tyle kasy dla wygody murarza,który i tak weźmie tyle samo?? no to beznadziejny ten Twój kierbud skoro takie rady daje... można kupić badziewie a można coś dobrego To tak jak by doiradzić komuś : "kup malucha i jedź do Hiszpanii" albo " kup mercedesa i jedź do Hiszpanii" - wiadomo że i tym i tym pojedziesz. Tylko liczy się jednak jakość. W przypadku pustaków są to współczynniki przewodzenia ciepła, oraz jakość ( równość, wytrzymałość) . Im mniejszy współczynnik przewodzenia ciepła tym cieplejszy i bardziej energooszczędny dom. Przy niektórych pustakach ( zwłaszcza szlifowanych na klej) można zbudować dom jednowarstwowy z pustaka grubości 49 lub 44cm. Wtedy zaoszczędzić można na docieplaniu.. Warto to przemyśleć, a nie nastawiać się na najtańsze badziewie by "pozornie" zaoszczędzić ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts