tomek_glw 09.04.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Witam wszystkich Forumowiczów, czy w moim domu jest możliwość instalacji pompy ciepła z wymiennikiem poziomym? Załączam plan domu z zaznaczonym położeniem wyprowadzeniem kolektora - czarne koło - na zewnątrz pomieszczenia gospodarczego [1.13], zamiast wejścia i schodów [1.16], z których mam zamiar zrezygnować.Pytanie moje dotyczy kolektora poziomego, ponieważ od krawędzi budynku do granicy działki jest tylko 4 metry. Czy da się wyprowadzić kolektor pasem ziemi o szerokości tylko 4 metrów i długości 13m do części ogrodowej - tak jak na rysunku - i dalej już bez ograniczeń - na szerokości 26,5m wkopać w ziemię? Inna możliwość to wyprowadzenie części kolektora tak jak poprzednio a drugiej części w stronę garażu a dalej wkopanie jej w części frontowej działki - przed domem? Działka ma szerokość 26,5metra a długość 117m, powierzchnia ok 3000m kw.Niestety nie bardzo widzę inne umiejscowienie pompy wewnątrz budynku. Przewiduję moc pompy na około 10KW. Wiem, że technicznie nie ma problemu z ułożeniem kolektora na szerokości 4 metrów ale obawiam się czy nie wystąpi duży spadek jego skuteczności z powodu zbytniego zagęszczęnia 'nitek'?Pozdrawiam. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1c7654144d6c676f.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 10.04.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2010 Ja bym w takiej sytuacji umieścił studzienkę z rozdzielaczami w bardziej "centralnym" dla całego kolektora miejscu, na tym przesmyku o szerokości 4m ułożyłbym jedną lub maksymalnie dwie pętle, resztę na pozostałej części działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts