Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

znowu nieprzekraczalna linia zabudowy :-(

tucha

Recommended Posts

witam jestem tutaj nowa, więc jeśli źle umieściłam wątek to przepraszam

dzisiaj dostaliśmy wstępną decyzję o warunkach zabudowy i w załączniku widnieje ta nieszczęsna nieprzekraczalna linia zabudowy

nie dość, ze daleko od drogi to do tego po łuku

czy ktoś się orientuje w takich kwestiach:

1. jak wygląda sprawa odwołań w tych sprawach

2. dlaczego linia zabudowy jest poprowadzona po łuku

3. czy nie powinno się przy jej wyznaczaniu uwzględnić budynków już istniejących

4. czy jest szansa wywalczyć zgodę na budowę na starych fundamentach, domu sprzed 20-25 lat?

tutaj jak wygląda to wszystko http://picasaweb.google.pl/lh/photo/H1ZTBNffghMVvKwmYO7vcQ?feat=directlink

nasza działka to ta oznaczona kropkami, linia zabudowy wiadomo, ta gruba z trójkącikami

dodatkowo może mi ktoś wyjaśni, dlaczego architekt wbił cyrkiel akurat w punkt A

Edytowane przez tucha

Proponuje lekturę:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 26 sierpnia 2003 r.

w sprawie sposobu ustalania wymagań dotyczących nowej zabudowy i zagospodarowania terenu w przypadku braku miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego

(Dz. U. z dnia 19 września 2003 r.)

§ 4. 1. Obowiązującą linię nowej zabudowy na działce objętej wnioskiem wyznacza się jako przedłużenie linii istniejącej zabudowy na działkach sąsiednich.

2. W przypadku niezgodności linii istniejącej zabudowy na działce sąsiedniej z przepisami odrębnymi, obowiązującą linię nowej zabudowy należy ustalić zgodnie z tymi przepisami.

3. Jeżeli linia istniejącej zabudowy na działkach sąsiednich przebiega tworząc uskok, wówczas obowiązującą linię nowej zabudowy ustala się jako kontynuację linii zabudowy tego budynku, który znajduje się w większej odległości od pasa drogowego.

4. Dopuszcza się inne wyznaczenie obowiązującej linii nowej zabudowy, jeżeli wynika to z analizy, o której mowa w § 3 ust. 1.

Według mnie jak najbardziej możesz się odwoływać do SKO.

• 1 month później...
jak decyzja jest WSTĘPNA czyli jest to projekt decyzji to trzeba rozmawiać z autorem projektu decyzji, on wyjaśni co z czego się wzięło....

dzięki za zainteresowanie

porozmawiałam z architektem i już wiem

mam cmentarz po drugiej stronie drogi i on "namieszał"