Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącz wody z czego i przejście przez ścianę w piownicy

mnowak355

Recommended Posts

Przyłączeeeeee, nie przyłącz!

U siebie mam narzucone przez wodociągi w warunkach podejście do domu wykonane z kwasówki - był to ze strony wodociągów warunek zainstalowania licznika w domu. Jeśli rura z PE, to licznik w studzience poza domem, czego chciałem uniknąć. Ale i to przyłącze z kwasówki sobie chwalę z powodu niezniszczalności.

Przejście rury u mnie zostało wykopane pod ławą fundamentową, jeśli ma być przez ścIanę, to żadna specjalna przejściówka nie jest potrzebna, najwyżej przepust z kawałka rurki kanalizacyjnej można dać. Albo nawet i tego nie, po prostu przebicie zaizolować pianką.

J.

witaj

Właśnie przeczytałem warunki z wodociągów i nie jest napisane z czego to wykonać.

Miałem zamiar zrobić takie przejście jak napisałeś, albo rura i pianka albo jeszcze dodatkowo jakaś osłonowa. Znalazłem jednak przejściówkę i jutro zadzwonię i zapytam ile to kosztuje.

Pozdrawiam

A z ciekawości - co to za przejściówka, jak to wygląda i w czym jest lepsze od przebicia ze wstawionym (albo i nie) odcinkiem rury kanalizacyjnej?

Dom masz jak rozumiem podpiwniczony? Bo jeśli nie to pewnie i tak wodociągi po prostu się przekopią pod ławą fundamentową.

Na etapie fundamentów wstawiłem w szalunki ław nawet specjalnie kawałek arota żeby potem przez niego rurę przełożyli, arot został przez nich zignorowany, jak mi powiedzieli, o wiele łatwiej jest im zrobić solidny przekop i mieć w nim swobodę niż pierdzielić się z przeciskaniem rury przez przepust.

J.