Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przeglądając projekt, na przekroju zauważyłem, że na wieńcu ułożona jest dodatkowa warstwa bloczków i dopiero na nich znajduje się murłata. Wydaje mi się, że jest to błędne rozwiazanie gdyż:

- jak mają przechodzić kotwy od wieńca do murłaty przez warstwę bloczków?

- czy bloczki wytrzymają pod bezpośrednim naciskiem murłaty a co się z tym wiąże konstrukcji stropu drewnianego oraz dachu?

Mam zamiar zrezygnować z tej dodatkowej warstwy bloczków i oprzeć murłatę bezpośrednio na wieńcu.

Jednak nie jestem praktykiem, więc powiedzcie co o tym sądzicie.

Oczywiście z kierownikiem omówię ten problemik.

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/14148-mur%C5%82ata-tylko-na-wie%C5%84cu-czy-na-bloczku/

U mnie kotwy wychodziły z wieńca na poziomie stropu i łączyły w ten sposób wieniec na ściance kolankowej, na wieńcu leżała murłata. Kotwy przechodziły przez 4 warstwy bloczków i nie widzę problemu by mogły przechodzić przez 1 warstwę. Nie rozumiem tylko po co ta warstwa bloczków na wieńcu. Wg mnie beton komórkowy jest zbyt miękki, aby mogła leżeć na nim murłata. Mój cieśla nawet twierdził, że odmówił stawiania konstrukcji dachu w sytuacji gdy murłata miała leżeć bezpośrednio na bloczkach z BK.

Pozdrawiam Krzysztof

https://forum.murator.pl/topic/14148-mur%C5%82ata-tylko-na-wie%C5%84cu-czy-na-bloczku/#findComment-225708