Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki tynk (silikonowy, sylikatowy czy akrylowy) i dlaczego?

moniga

Recommended Posts

Więc darować sobie możesz silikaty. Jego dobre właściwości paroprzepuszlne, nie mają w twoim przypadku większego znaczenia.

Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie tynk silikonowy. Jest to co prawda najdroższe rozwiązanie, ale przy budynkach o małej powierzchni, róznica cenowa w porównaniu do dobrego akrylu, nię będzie duża. Pzoza tym zyskujesz dość dużą wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne oraz dobre właściwości samoczyszczące takiego tynku.

Jestem zwiazany z handlem glownie wlasnie systemami docieplen, chlebem powszednim jest to pytanie, klient zazwyczaj jest juz na cos ukierunkowany i najczesciej nie zmienia sie tego wcale, jednak wybierajac 2 lata temu rozwiazanie na wlasny dom z ceramiki, docieplony styropianem bralem pod uwage 2 rozwiazania:

- mineralny malowany farba silikonowa

- silikonowy

biorac pod uwage fakt, ze kolor po jakims czasie sie moze znudzic i opatrzec - wybralem mineralny malowany i uwazam ze jest to nie dosc ze najtansze rozwiazanie to jeszcze aje bardzo dobre efekty. Nie powstaja zadne plamy, przebarwienia, kolor jest trwaly i samoczyszczacy. Co do ewentualnych "ubytków" z powodu mechanicznego uszkodzenia - zdarzylo sie, owszem. Ale wtedy do mieszalni farb, 1L farbki i juz po ubytku a roznica niezauwazalna.

Obecnie jest w Weberze promocja do konca maja,tynk silikonowy jest w cenie-nizszej-grupy cenowej tynku silikatowo-silikonowego.Podobnie z kazda nizsza grupa tynkow.Ja wybieram silikonowy ,baranek 1.5 mm na nieocieplanego Ytonga 40 cm.Oczywiscie elewacja w systemie Webera.

poczytaj stare wątki

w jednym było kiedyś wyjaśniane, że tynk silikonowy nie do końca jest silikonowy i w zależności od firmy ilość tego silikonu może być bardzo różna. Ważny jest producent. A weber, cóż...

Rzadko się mówi, bo na drogie i bardzo dobre tynki mało kto się decyduje. Swoją drogą dziwię się, że ten producent jest często pomijany w dyskusjach o systemach ociepleń, bo jest to potentat w tej dziedzinie.

Nie znam aktualnych cen produktów tych producentów, ale myślę, że Weber wychodzi sporo taniej niż Sto.

Nie powiem Ci wiele o Weberze - nie robiłem tym już kilka lat. Jakoś nie jestem przekonany do tego systemu. Nie znaczy to, że odnoszę się do niego krytycznie, po prostu nie miałem z nim wiele do czynienia.

Natomiast jeśli chodzi o produkty STO, to według mnie nic lepszego na rynku nie znajdziesz.