Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki tynk (silikonowy, sylikatowy czy akrylowy) i dlaczego?

moniga

Recommended Posts

Każda pliszka...... Ilu wykonawców tyle opinii. Pozdr.

Nie prawda!

Nie chwalę jednego systemu, mówię tylko, że Sto jest wegług mnie najlepszy.

Bardzo dobre materiały ma Caparol, Dryvit, często robię produktami polskiego producenta - Greinplast. Wielu zalet doszukać się też można w Ceresicie.

Pozwolicie, ze sie podepne pod temat (jak w Alternatywach Aniol pod tow. Winnickiego). Mam u siebie w bryle budynku taki newralgiczny wykusz bez okapu i chcialem go otynkowac czyms naprawde dobrym - w zakresie wodo-chronnosci. Tynk bezposrednio na ceramice Porotona. I teraz nie wiem czy silikaty czy silikony. Co podpowiecie?

Oczywiście przed położeniem tynku trzeba zabezpieczyć ścianę gruntem pod tynk (najlepiej w kolorze). Każdy producent ma odpowedni systemowy grunt pod swoje tynki cienkowarstwowe. Poza tym tynków silikonowych, barwionych w masie nie trzeba niczym pokrywać, ale można dodatkowo pomalować farbą silikonową (opcjonalnie zalecają to niektórzy producenci).

To ja też się podepnę... Jak to jest z tynkami mozaikowymi. Dlaczego niewiele osób stosuje taki tynk? Czy są jakieś wady takiego tynku. Ja u siebie chciałbym taki zastosowac, z naturalnego kamienia (bo są także barwione). Nie wiem czy to dobry wybór ale taki tynk najbardziej mi się podoba. Może jakieś sugestie osób które użytkują go pare lat.

To ja też się podepnę... Jak to jest z tynkami mozaikowymi. Dlaczego niewiele osób stosuje taki tynk? Czy są jakieś wady takiego tynku.

Dlatego, że takie tynki są droższe niż popularnie stosowane tynki cienkowarstwowe. Jest poza tym duży problem z czyszczeniem takiego tynku, jak zajdzie brudem, to bardzo ciężko to usunąć.