Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za tynkowanie ręczne w 2010 roku.

Łukasz789

Recommended Posts

Witam

15 zł/m2 za robociznę, myślę, że to dobra cena za dobrze położone tynki, oczywiście, że można znaleźć taniej, ale jeśli znasz ekipę to bierz za 15 zł.

W tym tygodniu skończyli u mnie tynkować po 14 zł/ m2 (ekipa zaklepana i cena ustalona na jesień ub. roku) tynkowała ta sama ekipa co stawiała dom, w zimie tynkują, choć w tym roku zima pokrzyżował im plany, ale umowa to umowa i otynkowali

pozdrawiam

Czy dobra cena to ile mają brać wykonawcy gładzi jak tynk 14złm2 a za gładź 12złm2-18złm2 czyja praca jest droższa i bardziej pracochłonna, gładź nawet dwie- trzy warstwy rozrabiane z worka lub gotowe masy szpachlowe z wiaderek, tynk cementowowapienny z betoniarki piach i cement wapno lub jego zamieniki albo workowany ale raczej na agregat, narzucany lub naciągany na listwach co często widać na budowach nie tylko wewnątrz ale zdarza się na zewnątrz, są dobrze wykonane i listew nie widać są i takie które wręcz świecą na ścianach i właściciel też odbiera prace za cenę??? a potem męczy się z zakryciem farbami masami szpachlowymi efektu prac tynkarzy którzy to pracowali żetelnie, gipsiarz poprawi nawet on nie jest w stanie wszystkiego zrobić,

Było dawniej przyjęte murarz ściany, tynkarz łata i równa a malarz wykańcza,

Ja jestem umówiony na maszynowy tynk cementowo-wapienny z worka w cenie 17zł/m2 z materiałem.

Pod koniec tygodnia jadę zobaczyć efekty ich pracy bo wejdą do mnie na budowę w połowie maja... jednak dopiero jak osobiście zobaczę efekty ich pracy oraz to jak robią.

A i jeszcze jedno - w tej cenie robią tynki filcowane.

Ja jestem umówiony na maszynowy tynk cementowo-wapienny z worka w cenie 17zł/m2 z materiałem.

Pod koniec tygodnia jadę zobaczyć efekty ich pracy bo wejdą do mnie na budowę w połowie maja... jednak dopiero jak osobiście zobaczę efekty ich pracy oraz to jak robią.

A i jeszcze jedno - w tej cenie robią tynki filcowane.

To bardzo dobra cena

(kurde, znów przepłaciłem)

...Worek towaru to ok. 20 zł....

W polskich hurtowniach worek gotowej zaprawy cementowo-wapiennej do agregatu kosztuje 7-8 zł z dostawą na plac budowy. Worek zaprawy to 25 kg.

Ten sam worek zaprawy wystarcza na minimum 1m2 tynku Zależnie od jego grubości.

Zaproponowałem im, że może sam kupię zaprawę i zapłacę im tylko za robotę- to powiedzieli mi, że nie ma takiej opcji. Swoją maszyną robią tylko na swoim towarze.

Jak robią to być może w piątek zobaczę.

Tak apropo cen to wujek Franek z Gienkiem i ich kolegą Heńkiem robią tynki za 8 zł. Wszystko na listwach, w betoniarce umieszane.

W polskich hurtowniach worek gotowej zaprawy cementowo-wapiennej do agregatu kosztuje 7-8 zł z dostawą na plac budowy. Worek zaprawy to 25 kg.

Ten sam worek zaprawy wystarcza na minimum 1m2 tynku Zależnie od jego grubości.

Zaproponowałem im, że może sam kupię zaprawę i zapłacę im tylko za robotę- to powiedzieli mi, że nie ma takiej opcji. Swoją maszyną robią tylko na swoim towarze.

Jak robią to być może w piątek zobaczę.

Tak apropo cen to wujek Franek z Gienkiem i ich kolegą Heńkiem robią tynki za 8 zł. Wszystko na listwach, w betoniarce umieszane.

Która firma tak tanio sprzedaje worek gotowej zaprawy? Chętnie skorzystam:-)

Dlaczego szok.

Kwestia w tym ile producent naliczy sobie marży.

Policz sobie sam koszt takiej zaprawy o stosunku 1:1:6

Zróbmy symulację kosztów dla 1 tony.

Potrzebujemy

125 kg cementu - 60zł (12 zł za worek = 480zł tona)

125 kg wapna - 60 zł (12 zł za worek = 480zł tona)

750 kg piasku - 60 zł (80 zł za tonę)

Razem: 180 zł

co daje nam 4,5 zł za worek 25 kg

Ceny zostały celowo zawyżone

W rzeczywistości cement jest około 10 zł z Vat 22%

podobnie wapno

piasek natomiast od 30-60zł/tonę

Tak więc można zejść z ceną do około 3,5 zł.

Producent dodaje koszty mieszania, maszyn, ludzi, worka, marketingu, spedycji itd i wychodzi nam około 7-8 zł.

U mnie niedawno skończono cem-wap. maszynowe, zacierane mechanicznie. Generalnie wyszło około 24zł za m2. Materiał sam kupowałem. Aha, pamiętajcie że materiał materiałowi nie równy- u mnie juz żadne gładzie na tych tynka nie wchodzą w grę bo tylko by zepsuły sprawę :) Faktycznie 17zł za m2 to jakaś "kosmiczna " cena :)