Piotr_Bodnar 11.04.2010 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Mam kotłownie o wymiarach 320x240 cm - i obok siebie komin do gazówki i komin do zwykłego pieca na wegiel/drewno. czy sa jakiekolwiek przeciwskazania aby oba piee były w jednej kotłowni? DO kazdego z nich moge doprowadzic osobno kanal z powietrzem z zewnatrz.Ponadto czy w kotłowni moze sie znajdować skrzynka rozdzielcza z bezpiecznikami elektrycznymi? Chce zrobic 3 takie w domu - glowne odciecie pradu na caly dom przy wejsciu, jedna skrzynka w kotlowni i druga w garderobie na gorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 11.04.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Szukałem jakiejś "furtki" ale nie udało mi sięznaleźć. Niestety według fachowca z firmy Vaillant: "Przepisy określają jednoznacznie, iż kocioł na paliwo stałepowinien być zlokalizowany w pomieszczeniu wydzielony (czyli nie powinno być kotła gazowego)." Dlaczego to do końca nie wiem. Z tym szukaniem "furtki" to chodziło mi o to,że być może odnoszą się te przepisy do kotłów z otwartąkomorą spalania, a dla turbo i kondensacyjnych jestinaczej.Podobno ludzie odgradzają w kotłowniach ściankamikotły. Chyba na kocioł z zamkniętą komorą spalaniatrzeba mieć nie więcej niż 7 m3. No ale reszta, która Tobiezostanie nie starczy na kotłownie na kocioł stały.A tak z innej strony myślę, że bardzo często ludziemają jedną kotłownię na dwa kotły nie przejmując sięprzepisami.Najlepiej gdyby taki kocioł był zainstalowany w kuchnilub łazience, czyli tam gdzie jest wentylacja i nie sąto pomieszczenia przeznaczone na pobyt stały ludzi. Może ktoś jednak znajdzie jakąś furtkę? Jeżeli chodzi o umieszczenie rozdzielni w kotłowni topodejrzewam, że nie ma przepisu zabraniającego.Ale "zdrowy rozsądek" podpowiada aby tego nie robić.Chodzi o pył węglowy który jest dobrym przewodnikiem.Chodzi o ciepło które może powodować uszkodzeniaelementów elektronicznych. Może poprzez zawory bezpieczeństwa wydzielaćsię dużo pary.Taka rozdzielnia najlepiej gdyby miała obudowę oodpowiednim stopniu ochrony przed kurzem i wodą. Rozum by podpowiadał stopień IP65.Podobno są nawet fachowcy, którzy chcieliby abyurządzenia elektryczne w kotłowniach były w obudowach przeciwwybuchowych.Tutaj nie mam wątpliwości, że dużo ludzi umieszczarozdzielnie w kotłowniach. Aha co innego to piec a co innego kocioł. Łączę pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 13.04.2010 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Kominiarz powiedzial ze nie bedzie problemu, jeśli to będzie piec z zamknnięta komorą spalania - ceramika bedzie zasysał powietrze a odprowadzał rura stalową w ceramice. Tak wiec mozna - tylko skrzynki elektrycznej nie, bo jednak zapylenie w kotłowni będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 13.04.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 No w porządku ten kominiarz odbierzeTobie taką instalację. Ale np. kupisz kocioł firmy Vaillant i jej serwisant przyjdziena pierwsze uruchomienie i powie coś wręcz przeciwnego niż ten kominiarz.W kilku miejscach znalazłem, że niemożna a nigdzie że można.Ale życzę Tobie aby to ten kominiarzmiał rację. Chociaż powinien wiedzieć,że w kotle gazowym jest także dużoelektroniki i nie jest ona jakoś szczelnieosłonięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 14.04.2010 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 na szczescie nad kotłownią mam garderobę, w której mam spokojnie miejsce na to by gazówkę powiesic wiec opcji jest sporo bez niebezpieczeństwa, że cokolwiek sie zapyli. Dom jest w stanie surowym zamknietym a ja zbieram opinie po to by instalacja byla jak najbardziej efektywna. dziekuje serdecznie za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 14.04.2010 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Według mojej wiedzy to jeśli kociołek gazowy będzie zasilany gazem ziemnym może stać w jednym pomieszczeniu z kotłem na opał stały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 17.04.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 tylko proponuje zeby to był kocioł z zamnkietą komorą spalania (turbo,kondensacyjny) ,bo inaczej palnik bedzie wglądał jak palenisko w węglowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 18.04.2010 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Viesmann - doradca techniczny mowiac o zamknietej komorze spalania powiedzial ze zaden problem - moze byc piec CO na drewno w tej samej kotlowni co piec z zamknieta komora spalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 18.04.2010 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 w przypadku kotła na drewno nie powinno być problemu,w przypadku kotła węglowego, możesz stracić gwarancję, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 18.04.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 Piotr_Bodnar Na forum info-ogrzewanie znalazłem wypowiedź z 2009 roku. Może do czegoś Tobie się przyda. "Co do dwóch kotłów, gazowego i na paliwo stałe, w jednym pomieszczeniu to przewertowałem obowiązujące przepisy, i mam trochę mieszane odczucia , bo kiedyś uczyli że nie można. Rozporządzenie w sprawie warunków tech. jaki powinny odpowiadać budynki określa wymagania dla pomieszczenia kotłowni gazowej (wysokość, kubatura, wentylacja, nawiew) i kotłowni na paliwo stałe, a brak jest wymagań dla pomieszczenia gdzie zamontowane są oba urządzenia. I w tym miejscu są dwa zdania:1. Że nie powinno się montować kotła gazowego w kotłowni na paliwo stałe (bo ustawodawca nie przewidział takiej sytuacji oraz ze względów bezpieczeństwa użytkowania)2. Jeżeli nie ma jednoznacznego zakazu to można dwa kotły na różne paliwa w jednej kotłowni zainstalować ( jednak pomieszczenie musi spełniać wymogi jak dla kotłowni gazowej).Oddzielnym problemem to odbiór takiej kotłowni min przez kominiarza (co jest obowiązkowe dla nowego budynku, a o obowiązujących przepisach kominiarskich wiem trochę mało). Napewno będzie wymóg grawitacyjnej wentylacji i kratki nawiewnej (zetki), oraz oddzielnych kanałów spalinowych. Wydaje się że jeżeli projektant instalacji gazowej dopuścił możliwość zamontowania 2 kotłów a kominiarz w swojej opini wyrazi zgodę to można, ale.... Przejrzałem różne strony internetowe i spotkałem posty gdzie kominiarze kwestionowali prawidłowość takich instalacji (dlatego mam mieszane odczucia i najlepiej jakby wypowiedział się w tej sprawie "mistrz kominiarski"). Nauczka dla mnie że trzeba popracować nad teorią." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 28.04.2010 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Z mistrzem kominiarskim problemu nie ma - rozmawiałem z nim i z odbiorem takiego wariantu nie bedzie żadnego problemu. kazal zamontowac dodatkowy otwor wentylacyjny z poziomu 1 m na zewnatrz 21x14 przechodzący wewnatrz do poziomu 30 cm i oczywiscie oddzielne kominy. Skoro mistrz sie zgadza ( facet po 40tce, z wszystkimi mozliwymi certyfikatami) to nie widze przeciwskazań. A weglem nie zamierzam palic w ogole - tylko drewno.Na starej chałupie czynie tak od lat i koszty ogrzewania rocznie oscyluja wokól 1500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 10.07.2011 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 no i odebrane, piec gazowy uruchomiony, nikt nie widzial przeciwskazan, gwarancja pieca podbita, wszystko działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts