Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany polskiej kultury politycznej po tragedii?

bobiczek

zmienią sie politycy, czy nie  

44 użytkowników zagłosowało

1. 1. zmienią sie politycy, czy nie

• na 100% będą lepsi
      2
    • absolutnie wątpię w zmiany
      42

Recommended Posts

Zmian nie będzie. Już wczoraj się kłócili, którego ma być na wierzchu.

Jeden mówił o "fatum ziemi katyńskiej" więc drugi go zrugał, żeby przestał pleść bzdury bo nie ma żadnego fatum

Drugi był bardzo religijny więc wypowiedź była w tym tonie. Trzeci mówił najmniej. Choć wszyscy trzej mówili jednocześnie.

Polski zryw będzie trwał do końca tygodnia. I tyle. życie toczy się dalej, Polska trwa dalej.

Nic więcej nie napiszę, bo o zmarłych nie należy źle mówić. Szkoda ludzi, bardzo współczuję rodzinom.

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze emocje nie opadły a już się owo piekło odradza.

Każdy ludzki gest opozycji komentowany jest jako przejaw obłudy, lecą wyzwiska i obarczanie winą za tragedię przeciwników politycznych.

Nasz Dziennik rozwodzi nawet hipotezy o ruskim zamachu i spisku rządowym a domorośli spin-doktorzy demagogicznie spekulują, "co by było gdyby".

Odżywają teoretycy i twórcy definicji Polaka, patrioty myślącego jednomyślnie z nimi, zawłaszczając sobie wyłączne prawo do przeżywania tragedii, jakby katastrofa nie pochłonęła ludzi innych opcji i światopoglądów niż ich własne.

Obrzydliwe. Niczego się nie potrafimy nauczyć a już tym bardziej wyciągać wniosków nie potrafimy.

I tak od wieków, kraina cieplutkich Macierewiczów i kąśliwych Niesiołowskich tapla się we własnej gnojowicy , nawet nad otwartymi trumnami.

Podpierajac sie slowami R. Ziemkiewicza tak wlasnie bylo, jest i bedzie. Tacy po prostu jestesmy jako spoleczenstwo polskie, to sa nasze przywary narodowe. Tu nie ma mowy o zadnej zmianie kultury politycznej czy czyms takim. Przede wszystkim jest to tragedia ludzka, bez wzgledu na kolor opcji politycznej. Latwo komus zarzucic oblude, bardzo latwo. Ponizej link do Michnika:

http://plej.gazeta.pl/plej/0,0.html#kanal=Plej,typ=polecane,film=82983_7755572

To ja też mały link zza drugiej strony rozsądku:

http://wiadomosci.onet.pl/2153773,11,posel_pis_w_naszym_dzienniku_rosja_mataczy,item.html

A że pewnie podlinkowany materiał zniknie, fragment cytuję:

- Jedna wersja wydarzeń mówi, że samolot cztery razy podchodził do lądowania, gdyż za każdym razem Rosjanie odmawiali zgody na lądowanie, wysyłając maszynę z prezydentem na lotniska do Moskwy lub Mińska. Mieli przy tym podawać wątpliwe powody, a to że mgła nad lotniskiem, a to że system nawigacji nie działa, bo jest w remoncie, a to że krótki pas do lądowania - mówi Górski.

Edytowane przez m.k.k

Wczoraj ktoś w TV również poruszał kwestię zmiany kultury politycznej w nieodległej przyszłości...

Mówił, że jest w polityce kilku obiecujących, niezepsutych... Wspominał także, że to sytuacja od nich wymaga - bo to się opłaca...

Podsumowując - wlezą między wrony będą krakać jak i one

Gość Pepeg z Gumy
Podpierajac sie slowami R. Ziemkiewicza tak wlasnie bylo, jest i bedzie. Tacy po prostu jestesmy jako spoleczenstwo polskie, to sa nasze przywary narodowe. Tu nie ma mowy o zadnej zmianie kultury politycznej czy czyms takim. Przede wszystkim jest to tragedia ludzka, bez wzgledu na kolor opcji politycznej. Latwo komus zarzucic oblude, bardzo latwo. Ponizej link do Michnika:

http://plej.gazeta.pl/plej/0,0.html#kanal=Plej,typ=polecane,film=82983_7755572

Ponieważ zacytowałeś mnie, chciałem się upewnić , że nie wszystko co napisałeś do mnie się odnosi.

To nie ja zarzucam komukolwiek obłudę, to właśnie mnie obrzydza , że w tej chwili są ludzie , którzy innym potrafią zarzucać tę obłudę.

Obrzucanie epitetami ludzi, którzy różnią się politycznie,ale którzy najprawdopodobniej są szczerze przejęci i współczujący, zarzucając im cynizm i wyrachowanie jest prostackie i niegodziwe,

Doszukiwanie się drugiego dna w słowach współczucia jest podłe.

Przejrzałem kilka portali i oprócz kompletnej głupoty posła Górskiego, wypowiedzi w RM i prymitywnych insynuacji Naszego Dziennika, znalazłem mnóstwo opinii ludzi o podobnych poglądach , którzy w sposób wyjątkowo niewybredny lżą premierów,marszałka, narody.

Tam nawet nie ma kpiny , żartu czy ironii, tam są wręcz ordynarne obelgi jak folksdojcz,obłudny kłamca czy kanalia,pisane językiem agresji a kierowane do ludzi , którzy są autentycznie jak większość normalnego społeczeństwa w tej chwili przejęci ogromem tragedii.

Znowu mamy żydów , masonów, ruskich i polskojęzycznych obywateli odpowiedzialnych za powstałą tragedię i żerujących na niej.

Pozostaje wciąż "zdrowa" tkanka genetycznych patriotów i Polaków bluzgająca bezsilnie i poniewierana przez mniejszość.

Edytowane przez Pepeg z Gumy
bo zrobiłem "byka"

Zacytowalem Ciebie poniewaz takie samo odnosze wrazenie. Ziemkiewicz mowil o tej naszej "skomplikowanej" polskiej mentalnosci. Ja tez chcialem dopiec temu i owemu, przyznaje sie bez bicia, ale szanowna malzonka uprzedzila, ze jesli skomentuje cos w ten sposob to bede skonczonym idiota. Opanowalem sie, trzeba zaczac od siebie jak ma byc lepiej.

też nie wierzę. W niedzielę rozmawiałam z moją teściową. Krzyczała mi do słuchawki:" o to, do czego doprowadzili ci twoi z PO. Zabili ich, żeby rządzić z ruskami naszym państwem. Tego chciałaś??"

Ech....

Czyzby sumienie ich ruszyło???

" Tusk i komorowski straciliscie moj glos

juz na was nie zaglosuje

zrobiliscie z siebie posmiewisko. Dajecie sie ograc

Moze motloch to kupi ale motloch raz tu raz tam patrzy przychylnym okiem

PIS was ogral do zera ....... "

Katastrofa lotnicza, być może spowodowana głupotą i brawurą, być może "pod presją" (obojętnie w jakim zakresie i przez kogo spowodowaną).

Tragedia narodowa.

Deklaracje polityków ... jak zwykle bez pokrycia.

... i co ? ... i znowu gówno.

Tak samo jak po śmierci JP2

Patrzę na to wszystko z boku, (może widać trochę ostrzej) i współczuję ... Krajowi mego pochodzenia, Ojczyźnie za którą tęsknię nie raz, swoim Przyjaciołom którzy tam mieszkają i ... sobie.

My się nigdy nie nauczymy. Nie ma nadziei, nie mam co do tego najmniejszych złudzeń.

Pycha i małostkowość, korzyści polityczne wyciągane z ludzkich uczuć i odruchów człowieczeństwa (tylko czekać, kiedy kandydatem na Prezydenta RP ogłosi się JK).

Wawel mnie dobił.

... tiaaaaa :) ... taki "mixowany" jestem ... i nawet ładnie opalony :)

Z "Polonią" nietety nie mam żadnych kontaktów :( ... "wybito mi to już z głowy" ponad 20 lat temu :( (było "uprzejmie donoszę" ) :)

pozdróweczka dla całej "Gumy" :)