przemo33 11.04.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 WitamMam pytanko , jaka powinna byc odległość od naroznikow ścian gniazd elektrycznych (30-60cm?) Jeszcze niewiem jak bedzie umeblowane, wiec pytam czy sa jakies standardy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.04.2010 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 chyba nie ma na to standardu. A nawet jak jest to raczej nikt go nie przestrzega.Zresztą skąd mamy wiedzieć jakie meble planujesz. Inna może być szerokość szafki na książki a inna szafy na ubrania.Ja mniej wiecej wiedziałem jak będzie umeblowane i odpowiednio stawiałem gniazdka. W zasadzie tylko jedno gniazdko nie trafiłem - ale to dlatego że gniazdko było zanim powstał dokładny projekt kuchni. Musiałem zredukować z 4 puszek do 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 22.04.2010 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 W narożnikach ścian zaplanuj gniazdka na obu ścianach (albo na jednej jeśli oszczędzasz) w odległości 60-80cm od narożnika.Wtedy gdy postawisz szafe/sofe/cokolwiek nie będziesz musiał sięgać "gdzieś" żeby włączyć sobie ładowarke do telefonu. W przypadku drzwi zaplanuj sobie gniazdka w odległości 20-30cm od krawędzi.Nie wiesz jakie ościeżnice, jak obudowane, etc....Oczywiście KIERUNEK OTWARCIA DRZWI jest niezwykle ważny. Jeśli chodzi o okna to 20-30cm od okna (mówimy o wyłącznikach roletowych i ew. jakimś oświetleniu zewnętrznym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts