magangs 11.04.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Czy można jedną lampę włączać i wyłączać z czterech różnych włączników? Mam na myśli coś w stylu wyłącznika schodowego, którym można włączyć na dole, a wyłączyć na górze, ale zamiast dwóch włączników dać cztery. Da się to wykonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eco.pierre 11.04.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 (edytowane) 2 łączniki schodowe i 2 krzyżowe Edytowane 11 Kwietnia 2010 przez eco.pierre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eco.pierre 11.04.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Albo przekaźnik bistabilny i łączniki chwilowe(dzwonkowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.04.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 (edytowane) U nas lampa w przedpokoju może być zapalana i gaszona w pięciu miejscach Edytowane 18 Kwietnia 2010 przez cieszynianka literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek-P 31.05.2010 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 polecałbym przekaźniki bistabilne tzw. pulsary i można światło właczać z wielu miejsc mankament jest taki że lampa musi być swiecona w całości bo nie spotkałem się z łącznikiem zwiernym podwójnym(może już jest) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eco.pierre 31.05.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Można wykorzystać dwa w jednej ramce albo łączniki żaluzjowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek-P 31.05.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 no właśnie wpadłem na to już po fakcie!! chyba jedyne dobre rozwiazanie bo ja przykładowo nie chciałbym 2 prawie osobnych wył do jednej lampy...tak czy siak opcja taka jest!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 01.06.2010 01:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 polecałbym przekaźniki bistabilne tzw. pulsary i można światło właczać z wielu miejsc mankament jest taki że lampa musi być swiecona w całości bo nie spotkałem się z łącznikiem zwiernym podwójnym(może już jest) Jest takie gotowe rozwiązanie: Przekaźnik Bistabilny Sekwencyjny (świecznikowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek-P 01.06.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 no to sprawe mamy rozwiązaną...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resnova 01.06.2010 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Przyczyniam się do zdania kolegów. Można stosować łączniki schodowe i krzyżowe, ale układ połączeń jest trudniejszy lub zastosować przekaźnik bistabilny i łączniki dzwonkowe które między sobą można łączyć przewodem YDY 2x1,0. Wg. mnie lepsze rozwiązanie jest z przekaźnikiem bistabilnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jangony 26.08.2010 03:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 jezeli uzyjesz dwa wyl. schodowe to krzyzowych mozesz wsawic...ile chcesz, nie ma limitu-tylko po co? Musisz jedynie jechac od jednego do drugiego czterozylowym przewodem. To rozwiazanie ze "starej szkoly" najpewniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 26.08.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2010 no właśnie wpadłem na to już po fakcie!! chyba jedyne dobre rozwiazanie bo ja przykładowo nie chciałbym 2 prawie osobnych wył do jednej lampy...tak czy siak opcja taka jest!!! można też zastosować ściemniacz, wtedy dzwonkowym odpowiedniu długo go przytrzymując regulujesz jasność. A jeśli zastosujesz ściemniacz z pamięcią, to ustawiona jasność zostanie zapamiętana do następnego włączenia. Koszt taki sam jak przekaźnika bistabilnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts