Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja - przewody

Recommended Posts

Witam,

Przeglądam oferty różnych firm, różnych wykonawców. Każdy zachwala swoje przewody, głównie przez powtarzanie tych samych argumentów lub przez złe opinie na temat konkurencji.

Szczerze mówiąc pogubiłem się już w tym. O ile jeżeli chodzi o sam rekuperator, kryteria jego wyboru, doboru są w miarę jasne, logiczne i szeroko opisane.

Jeżeli chodzi o przewody, albo jestem ułomny w przeszukiwaniu zasobów forum, albo mało się o tym mówiło, przynajmniej w skondensowanej formie.

Wydaje mi się, że przy wyborze przewodów, należałoby wziąć pod uwagę następujące kwestie:

- ocieplenie, izolacja?

- głośność?

- tendencja do "brudzenia" się?

- łatwość czyszczenia?

- cena?

- miejsce montażu (np. w stropie?)

Wielkie dzięki za wszelkie przemyślenia, sugestie, a przede wszystkim podpowiedzi, co kupić?

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Przeglądam oferty różnych firm, różnych wykonawców. Każdy zachwala swoje przewody, głównie przez powtarzanie tych samych argumentów lub przez złe opinie na temat konkurencji.

Szczerze mówiąc pogubiłem się już w tym. O ile jeżeli chodzi o sam rekuperator, kryteria jego wyboru, doboru są w miarę jasne, logiczne i szeroko opisane.

Jeżeli chodzi o przewody, albo jestem ułomny w przeszukiwaniu zasobów forum, albo mało się o tym mówiło, przynajmniej w skondensowanej formie.

Wydaje mi się, że przy wyborze przewodów, należałoby wziąć pod uwagę następujące kwestie:

1 ocieplenie, izolacja?

2 głośność?

3 tendencja do "brudzenia" się?

4 łatwość czyszczenia?

5 cena?

6 miejsce montażu (np. w stropie?)

Wielkie dzięki za wszelkie przemyślenia, sugestie, a przede wszystkim podpowiedzi, co kupić?

ad.1. izolacja jak najgrubsza jeśli idzie w miejscach narażonych na warunki zewnętrzne

ad.2. instalacja dobrana pod względem oporów będzie cicha

ad.3. nic się nie brudzi jeśli masz filtry i je wymieniasz (kanały wywiewne mogą się brudzić (jeśli w ogóle będą) bo nimi wywiewa)

ad.4. znowu :( nic się nie brudzi w odcinkach nawiewnych, nie ma co czyścić, zwłaszcza, że i tak bez rozbierania instalacji się nie da

ad.5. okrągłe, prostokątne, cokolwiek co pasuje i zachowuje parametry przy określonych warunkach

ad.6. gdziekolwiek gdzie nie ulegnie zniszczeniu

Witam.

Mam pytanko dotyczące przewodów. Mój przyszły instalator twierdzi, że przewody zalane w stropie i ścianach nie wymagają izolacji gdyż będą w temperaturze otoczenia. Czy ma rację? Dzięki za odpowiedź.

Pzdr

A jakie przewody będziesz kłaść w stropie? Sam się zastanawiam nad takim rozwiązaniem, ale nie wiem jakie przewody będą najlepsze...

Witam.

Mam pytanko dotyczące przewodów. Mój przyszły instalator twierdzi, że przewody zalane w stropie i ścianach nie wymagają izolacji gdyż będą w temperaturze otoczenia. Czy ma rację? Dzięki za odpowiedź.

Pzdr

Ma rację i nie ma racji . Zimą to nie będzie aż taki problem, co najwyżej powietrze dodatkowo się ociepli (zakładając, że nie będą tam temp. ujemne bo wtedy może się skraplać woda, latem jeśli będzie działało gwc powietrze będzie ocieplane. Ogólnie, nie ma co przesadzać z izolacją każdego centymetra ale należy to robić mądrze.

u mnie zamontowali przewody. męczyli się tydzień, ale wygląda super. przewody tylko i wyłącznie sztywne(rury nierdzewki chyba) ocieplone, mimo że wszędzie gdzie przechodzą są normalnie użytkowane pomieszczenia, a garaż z centralą ogrzewany. mam też bajer w postaci osobneg obiegu wentylacji w studiu męża, tzn mąż ma bajer. no to się pochwaliłam, ale wybaczcie.....musiałam komuś to powiedzieć. komuś kto wie o czym mówię

• 2 weeks później...

20zł za metr kanału o przekroju 32cm2 to trochę mało konkurencyjna cena w stosunku do Flexa fi 100 o polu przekroju 78cm2

W przypadku dublowania kanałów, co jest konieczne dla uzyskania odpowiednich parametrów dla strugi powietrza daje nam 40zł/mb instalacji.

Ale jak ktoś lubi.

:eek: conceptAIR wykonałeś sprytne zagranie kasując swój poprzedni post i umieszczając go ponownie poniżej mojego

W ten sposób nie wiadomo by było do czego się odnosi.

To taka próba zareklamowania się za wszelką cenę. :x

Nie jesteś pierwszym handlowcem, który próbuje sprzedać swój towar poprzez FM, ale z taką zagrywką spotkałem się pierwszy raz.

Witam,

zapraszam do zapoznania się z systemem dystrybucji powietrza BlueSky.

Łatwa instalacja, brak podwieszanych sufitów, cicha praca.

pozdrawiam

20zł za metr kanału o przekroju 32cm2 to trochę mało konkurencyjna cena w stosunku do Flexa fi 100 o polu przekroju 78cm2

W przypadku dublowania kanałów, co jest konieczne dla uzyskania odpowiednich parametrów dla strugi powietrza daje nam 40zł/mb instalacji.

Ale jak ktoś lubi.

Dodam że przy takiej cenie wymieniłeś mało "zalet"

Dublowany kanał jest w stanie cicho przetransportować poniżej 120m3/h powietrza

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

dokładam pytanie o przewody

mianowicie czy można "pożenić" przewód w posadzce na pietrze (poziom, do długości max 2,5 mb) z przewodem okrągłym w pionie. Myślałem o przewodach metalowych w posadzce pietra, które na parterze w suficie są zakończone w postaci anemostatów a pionie idą standardowo okrągłe.

Jakie przejściówki i "kolanka" zastosować? Znacie jakiegoś dobrego producenta takich kanałów w tych 2 systemach systemowo połączone?