Arejaski 11.04.2010 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Witam, Przeglądam oferty różnych firm, różnych wykonawców. Każdy zachwala swoje przewody, głównie przez powtarzanie tych samych argumentów lub przez złe opinie na temat konkurencji.Szczerze mówiąc pogubiłem się już w tym. O ile jeżeli chodzi o sam rekuperator, kryteria jego wyboru, doboru są w miarę jasne, logiczne i szeroko opisane.Jeżeli chodzi o przewody, albo jestem ułomny w przeszukiwaniu zasobów forum, albo mało się o tym mówiło, przynajmniej w skondensowanej formie. Wydaje mi się, że przy wyborze przewodów, należałoby wziąć pod uwagę następujące kwestie:- ocieplenie, izolacja?- głośność?- tendencja do "brudzenia" się?- łatwość czyszczenia?- cena?- miejsce montażu (np. w stropie?) Wielkie dzięki za wszelkie przemyślenia, sugestie, a przede wszystkim podpowiedzi, co kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 12.04.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Witam, Przeglądam oferty różnych firm, różnych wykonawców. Każdy zachwala swoje przewody, głównie przez powtarzanie tych samych argumentów lub przez złe opinie na temat konkurencji. Szczerze mówiąc pogubiłem się już w tym. O ile jeżeli chodzi o sam rekuperator, kryteria jego wyboru, doboru są w miarę jasne, logiczne i szeroko opisane. Jeżeli chodzi o przewody, albo jestem ułomny w przeszukiwaniu zasobów forum, albo mało się o tym mówiło, przynajmniej w skondensowanej formie. Wydaje mi się, że przy wyborze przewodów, należałoby wziąć pod uwagę następujące kwestie: 1 ocieplenie, izolacja? 2 głośność? 3 tendencja do "brudzenia" się? 4 łatwość czyszczenia? 5 cena? 6 miejsce montażu (np. w stropie?) Wielkie dzięki za wszelkie przemyślenia, sugestie, a przede wszystkim podpowiedzi, co kupić? ad.1. izolacja jak najgrubsza jeśli idzie w miejscach narażonych na warunki zewnętrzne ad.2. instalacja dobrana pod względem oporów będzie cicha ad.3. nic się nie brudzi jeśli masz filtry i je wymieniasz (kanały wywiewne mogą się brudzić (jeśli w ogóle będą) bo nimi wywiewa) ad.4. znowu nic się nie brudzi w odcinkach nawiewnych, nie ma co czyścić, zwłaszcza, że i tak bez rozbierania instalacji się nie da ad.5. okrągłe, prostokątne, cokolwiek co pasuje i zachowuje parametry przy określonych warunkach ad.6. gdziekolwiek gdzie nie ulegnie zniszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
white1234 13.04.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Witam. Mam pytanko dotyczące przewodów. Mój przyszły instalator twierdzi, że przewody zalane w stropie i ścianach nie wymagają izolacji gdyż będą w temperaturze otoczenia. Czy ma rację? Dzięki za odpowiedź. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arejaski 13.04.2010 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Witam. Mam pytanko dotyczące przewodów. Mój przyszły instalator twierdzi, że przewody zalane w stropie i ścianach nie wymagają izolacji gdyż będą w temperaturze otoczenia. Czy ma rację? Dzięki za odpowiedź. Pzdr A jakie przewody będziesz kłaść w stropie? Sam się zastanawiam nad takim rozwiązaniem, ale nie wiem jakie przewody będą najlepsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 14.04.2010 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Witam. Mam pytanko dotyczące przewodów. Mój przyszły instalator twierdzi, że przewody zalane w stropie i ścianach nie wymagają izolacji gdyż będą w temperaturze otoczenia. Czy ma rację? Dzięki za odpowiedź. Pzdr Ma rację i nie ma racji . Zimą to nie będzie aż taki problem, co najwyżej powietrze dodatkowo się ociepli (zakładając, że nie będą tam temp. ujemne bo wtedy może się skraplać woda, latem jeśli będzie działało gwc powietrze będzie ocieplane. Ogólnie, nie ma co przesadzać z izolacją każdego centymetra ale należy to robić mądrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 14.04.2010 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 u mnie zamontowali przewody. męczyli się tydzień, ale wygląda super. przewody tylko i wyłącznie sztywne(rury nierdzewki chyba) ocieplone, mimo że wszędzie gdzie przechodzą są normalnie użytkowane pomieszczenia, a garaż z centralą ogrzewany. mam też bajer w postaci osobneg obiegu wentylacji w studiu męża, tzn mąż ma bajer. no to się pochwaliłam, ale wybaczcie.....musiałam komuś to powiedzieć. komuś kto wie o czym mówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 14.04.2010 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Misiakulka, Żona zadowolona z wentylacji to skarb także się nie krępuj Piszę z doświadczenia "posiadania" zadowolonej Żony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
white1234 15.04.2010 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 Nie wiem jeszcze jakie to będą przewody. Na razie rozmawiam ogólnie z instalatorem i stąd moje pytanie dotyczące stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 15.04.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2010 nie do końca, przewody z chłodnym powietrzem mogą powodować kondensacje pary na zewnętrznej ścianie kanału a to nie jest miłe zjawisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 16.04.2010 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 nie do końca, przewody z chłodnym powietrzem mogą powodować kondensacje pary na zewnętrznej ścianie kanału a to nie jest miłe zjawisko Nic innego chyba nie napisałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DM01 21.04.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 O tak się izoluje rury w Lublinie. http://www.rekuperator.fotosik.pl IMPRESJA LUBLIN nigdy nie robi się rur z przewodów elastycznych - tylko w podejściach! Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 30.04.2010 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 20zł za metr kanału o przekroju 32cm2 to trochę mało konkurencyjna cena w stosunku do Flexa fi 100 o polu przekroju 78cm2W przypadku dublowania kanałów, co jest konieczne dla uzyskania odpowiednich parametrów dla strugi powietrza daje nam 40zł/mb instalacji.Ale jak ktoś lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coIR 01.05.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Witam, zapraszam do zapoznania się z systemem dystrybucji powietrza BlueSky.Łatwa instalacja, brak podwieszanych sufitów, cicha praca. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 01.05.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 conceptAIR wykonałeś sprytne zagranie kasując swój poprzedni post i umieszczając go ponownie poniżej mojego W ten sposób nie wiadomo by było do czego się odnosi. To taka próba zareklamowania się za wszelką cenę. Nie jesteś pierwszym handlowcem, który próbuje sprzedać swój towar poprzez FM, ale z taką zagrywką spotkałem się pierwszy raz. Witam, zapraszam do zapoznania się z systemem dystrybucji powietrza BlueSky. Łatwa instalacja, brak podwieszanych sufitów, cicha praca. pozdrawiam 20zł za metr kanału o przekroju 32cm2 to trochę mało konkurencyjna cena w stosunku do Flexa fi 100 o polu przekroju 78cm2 W przypadku dublowania kanałów, co jest konieczne dla uzyskania odpowiednich parametrów dla strugi powietrza daje nam 40zł/mb instalacji. Ale jak ktoś lubi. Dodam że przy takiej cenie wymieniłeś mało "zalet" Dublowany kanał jest w stanie cicho przetransportować poniżej 120m3/h powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 18.05.2010 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 reklama jak to reklama, granie na tej części mózgu która nie wie co to racjonalne myślenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 06.06.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 a przewody elastyczne termofleks to taki fajans ?? widziałem kilka takich działających instalacji i nie marudzili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 07.06.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Zależy od którego producenta. Tylko te o wytrzymałości powyżej 2000 pa są zalecane. podobnie jest z aluflexami, z jednymi dobrze się pracuje a inne zwyczajnie się rozpadają na szwie. Są producenci którzy oferują termoflexy do pracy w ciśnieniu 2500, one są mocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 15.06.2010 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2010 Napisze też tu a'propo brudzenia się przewodów. Problem z termofleksami (ich brudzeniem) występuję jedynie przy źle wykonanej DGP, gdzie turbina pcha przegrzane powietrze często nawet bez filtra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 16.06.2010 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 dokładam pytanie o przewody mianowicie czy można "pożenić" przewód w posadzce na pietrze (poziom, do długości max 2,5 mb) z przewodem okrągłym w pionie. Myślałem o przewodach metalowych w posadzce pietra, które na parterze w suficie są zakończone w postaci anemostatów a pionie idą standardowo okrągłe. Jakie przejściówki i "kolanka" zastosować? Znacie jakiegoś dobrego producenta takich kanałów w tych 2 systemach systemowo połączone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 17.06.2010 03:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Nie ma z tym żadnego problemu. Przejrzyj ofertę http://www.darco.com.pl/oferta/p,71,system-ksztaltek-prostokatnych.html, a na pewno coś dopasujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts