racer 17.06.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Tylko pamiętaj, że kanały w podłodze muszą mieć przynajmniej zbliżone pole powierzchni co przewód okrągły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 06.07.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 (edytowane) jestem w SZOKU. Dziś zaczęli robić rekuperator. Instalacja Polskiego Komfortu wydaje się rewelacją. Przywieźli płyty z wełny mineralnej (USA)dodatkowo izolowane folią alu i SAMI robią kanały. Jeśli w jakimś miejscu jest potrzebne kolanko 15st takie sobie robią, jeśli nie da się przejść kanałem 20cm bo brakuje 2cm to robią 18tkę a zwiększają szerokość o 2cm coby przekroje się nie zmieniały. W salonie aby nie opuszczać sufitu kanał będzie (o ile pamiętam) h11x25 szerokości. Co ważne całość wygląda megaschludnie, zero partyzantki. REWELACJA. Sam kanał jest izolowany termicznie (wiadomo.....wełna) + od wewnątrz ma materiał wyciszający. Póki co jedyna wada to cena ale to też nie jest jakaś masakra przy koszcie całości Edytowane 6 Lipca 2010 przez krolik2002 uściślenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 06.07.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 To co opisujesz to kanały ogrzewania nadmuchowego.Jaki typ rekuperatora stosują u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 06.07.2010 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 reku będzie Renovent 400 z aut. baypassem ale na ten rok będą tylko kanały. Urządzenie w przyszłym roku więc mogę jeszcze swój wybór zweryfikować jeśli Renovent to fajans (nie sądzę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 06.07.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 reku będzie Renovent 400 z aut. baypassem ale na ten rok będą tylko kanały. Urządzenie w przyszłym roku więc mogę jeszcze swój wybór zweryfikować jeśli Renovent to fajans (nie sądzę) a jakieś zdjęcia tych kanałów możesz wrzucić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 06.07.2010 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 zdjęć nie mam ale odwiedź stronę Polski Komfort i tam zerknij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 06.07.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 O kanałach opisanych przez krolik2002 można poczytać Tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 07.07.2010 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 07.07.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Ja po raz pierwszy spotkałem się z tym systemem 10 może 12 let temu - sprawdzone i przetestowane - ale sa tańsze rozwiązania Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 12.07.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Napisz jakie. To forum ma zadanie pomagać.Lepiej się zareklamujesz jak pokażesz jaką masz wiedzę w temacie i doradzić coś mądrego niż wkleisz reklamę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 12.07.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 zwykłe flexy, spiro. grzecznie napisałem, że system jest znany i sprawdzony ale nie najtańszy a za reklamę zapłaciłem, to ją wklejam nikomu nie robąc krzywdy - moje prawo Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 12.07.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Pytanie:Na ile lat planujesz użytkowanie twoich przewodów wentylacyjnych?- Jeżeli nie chcesz do nich więcej zaglądać (tak jak ja) zamów je z blachy. Nie gódź się na żadne spiralki ze złotka od czekolady. - Wszystkie przewody niech ci ukryją w ścianach - żadnych wystających poza powierzchnię ściany kanałów - da się (ja tak mam) - Pomyśl o dodatkowym kanale który będzie ci wyciągał smrody z szafki z koszem na śmieci (ja tak mam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 12.07.2010 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 aby ukryć przewody w ścianach trzeba zaplanować reku na etapie murarki......ja o tym średnio myślałem więc mam puszczone "normalnie". W moim przypadku akurat to mały problem bo mam sufity podwieszane (na dole) a na górze oczywiście w skosach. MEGAzaletą przewodów Polskiego Komfortu jest ich "płaskość" (poszerzony dla zachowania odpowiedniego przekroju) przez co sufit będzie wysoko. Przy rurach blaszanych miałbym niski sufit lub mały przekrój.....do wyboru Wyciąg z szafki na śmieci.....to już lekka przesada ale każdy robi jak chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 13.07.2010 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 aby ukryć przewody w ścianach trzeba zaplanować reku na etapie murarki U mnie na etapie murarki nic nie było planowane. Myślę że jest to kwestia pójścia na łatwiznę firmy instalującej przewody - po prostu nie chce im się kuć ścian. Wyciąg z szafki na śmieci.....to już lekka przesada Dlaczego przesada? Kosz na śmieci jest najbardziej smierdzącym miejscem w kuchni, ale jeśli ktoś lubi te zapachy - każdy robi jak chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 13.07.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Idąc tym tokiem rozumowania, można by zrobić wyciąg z szafki na buty i z okolic kosza na bieliznę. W domu i ścianach będzie wtedy więcej kanałów niż samego muru. Może ktoś wymyśli nośne kanały od wentylacji?... Kto wie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 13.07.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 hehe dobre :) Zgadzam się z Racerem w pełnej rozciągłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 13.07.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Pionowe wycięcie w murze (grubości 25 cm) głębokości 5 cm i szerokości 15 cm praktycznie nie osłabia ściany - zapytaj kierownika budowy.Jeśli wolisz mieć taki kanał wystający ze ściany - to przecież nic nie stoi na przeszkodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.07.2010 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 aby ukryć przewody w ścianach trzeba zaplanować reku na etapie murarki......ja o tym średnio myślałem więc mam puszczone "normalnie". ........ a tu się nie zgodzę nie miałem planowanej WM na etapie murarki a kanały mam wszystkie ukryte (no może poza jednym, choć zależy jak i kto na to patrzy: rura 200mm w zabudowie KG w narożniku pomieszczenia i jednocześnie w szafie wnękowej, czyli schowana bo w szafie lub nie schowana bo nie w ścianie ), kanały PCV prostokątne 200x65 w ścianach szczytowych, skosach i kolankowych, reszta przekrój okrągły na stryszku i suficie podwieszanym parteru w wykończonym domu zobaczysz jedynie anemostaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 14.07.2010 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Pionowe wycięcie w murze (grubości 25 cm) głębokości 5 cm i szerokości 15 cm praktycznie nie osłabia ściany - zapytaj kierownika budowy. Jeśli wolisz mieć taki kanał wystający ze ściany - to przecież nic nie stoi na przeszkodzie. Zatem teoretycznie projektanci takie ryflowane ściany mogą planować bez przeszkód? Polecam zmienić kierownika budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 14.07.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Racer napisał:Zatem teoretycznie projektanci takie ryflowane ściany mogą planować bez przeszkód? Polecam zmienić kierownika budowy. Rozumiem że z wykształcenia jesteś inżynierem budownictwa? A mój kierbud - tak Budynki są projektowane ze spoorym zapasem wytrzymałościowym. Oczywiście kierbud (lub projektant) musi stwierdzić że dane wciecie jest możliwe do wykonania. Rury montowane przez hydraulika są też wcinane w scianę (i to często poziomo) i budynki się nie zawalają z tego powodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts