Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

licznik na przyłacze tymczasowe od sąsiada

Recommended Posts

Witam!

Próbowałem znaleźć odpowiedź na ten temat na forum ale nie znalazłem.

Czy istnieje możliwość założenia jakiegoś tymczasowego licznika na podłącze elektryczne od sąsiada na czas budowy. Bardzo uprościłoby mi to rozlicznie z sąsiadem za prąd ( a może również wodę).

Czy ktoś korzystał z tego sposobu i jakie ma opinie o tym.

Wydaje się, że jak na razie sąsiad to "równy chłop" i raczej nie sądzę że się zmieni. rozmawiałem już wstępnie z sąsiadem o użyczeniu prądu i wody - mam jego zgodę (nota bene 2 sąsiednie budowy również wcześniej pożyczały prąd i wodę).

Witam!

Próbowałem znaleźć odpowiedź na ten temat na forum ale nie znalazłem.

Czy istnieje możliwość założenia jakiegoś tymczasowego licznika na podłącze elektryczne od sąsiada na czas budowy. Bardzo uprościłoby mi to rozlicznie z sąsiadem za prąd ( a może również wodę).

Czy ktoś korzystał z tego sposobu i jakie ma opinie o tym.

Wydaje się, że jak na razie sąsiad to "równy chłop" i raczej nie sądzę że się zmieni. rozmawiałem już wstępnie z sąsiadem o użyczeniu prądu i wody - mam jego zgodę (nota bene 2 sąsiednie budowy również wcześniej pożyczały prąd i wodę).

Tak, polecam to rozwiązanie. Licznik założy dowolny elektryk. U mnie ekipa sąsiada o mały włos nie puściła mnie z torbami właśnie przez to że nie rozliczaliśmy się licznikiem (miałem założony dla swojej orientacji). Mieli włączony 24h/dobę piecyk przez całą zimę.

Dzięki za szybką odpowiedź.

Mam w takim razie jeszcze pytanie:

A gdzie można kupić taki licznik? Czy podobnie można zrobić z wodą?

Najtaniej na Allegro. Za 3-fazowy w 100PLN się powinieneś zmieścić. Gdy potrzebny jest 1-fazowy to wystarczy taki wtykany do gniazdka.

Nowe znajdziesz w hurtowni elektrycznej (ale moim zdaniem nie warto przepłacać).

tak, ale pozostaje problem prawny. Sąsiad nie ma ma możliwości prawnej odstąpienia Ci energii elektrycznej- zabrania mu tego umowa z dostawca, tak samo wody.

Znam przypadek, gdy fakt pożyczania wody na sąsiednią budowę został odkryty przez administratora sieci. Zarówno pożyczający jak i drugi zostali potraktowani jak złodzieje - nielegalny przyłącz. Naprawdę duży problem. Z prądem jest identycznie- tutaj dochodzi taryfa budowlana C11. Niektóre umowy na dostawę energii sa tak skonstruowane, że nawet robiąc remont we własnym domu powinieneś zmienić taryfę.... ( absurd, ale tak jest)

Dzięki z ostrzeżenie!

Mam nadzieję, że aż tak źle nie będzie. Sąsiad pożyczał już prąd na 2 budowy i nic się nie wydarzyło. Wydaje mi się, że obecnie zużycie prądu na placu budowy nie jest duże (fundamenty z gruchy, porotherm). Więc Zakład Energetyczny nie będzie mocno zdziwiony.

Poza tym......... sąsiad to były mistrz Polski w boksie

Zużycie prądu wzrośnie znacząco dopiero na etapie tynków.

No i oczywiście wszelkie dogrzewanie się pracowników.

Zwróć uwagę czym i jak długo będą oświetlać pomieszczenia w trakcie prac.

Znam przypadek gdzie w każdym pomieszczeniu stał na stojaku halogen 2x500W i świecił na okragło nawet w ciągu dnia.

I znienacka uzbierało się kilka kilowatów mocy.

A sprawa wyszła po tym jak zostałem poproszony o zrobienie solidnego przedłużacza na budowę, bo "te zakupowe to jakieś słabe i non się palą".