Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cięcie cegieł ręcznie formowanych

Recommended Posts

Czy ktoś ma doświadczenie z cięciem cegieł ręcznie formowanych - zcinanie lica cegieł w cely uzyskania płytki. Czciałbym obłożyć taką płytką elewację domu. Z tego co dowiadywałem sie u producenta to jest taka możliwość - sam producent robi takie płytki (również narożne) ale cena jednej płytki jest porównywalna z ceną cegły, natomiast płytka narożna jest nawet czterokrotnie droższa. Gdyby udało mi się pociąć samemy takie płytki to z jednej cegły miałbym dwie płytki.

Pozdrawaim

Opłaca to się? Koszt tarcz, odpadów, czasu i zachodu?

Nie dziwię się, że koszt narożnej płytki jest taki drogi - weź 100 cegieł i spróbuj odciąć od nich taki narożnik.

Ciekawe w ilu przypadkach zmarnujesz materiał :)

Patrzyłeś płytki Vandersanden? Ja płaciłem w zeszłym roku 3,08 za jeden z modeli. Były tańsze niż CRH.

Czy się opłaca to zobaczymy - zależy jak wyjdzie cięcie. Mam ofertę na cegłę (215 x 102 x63) Nelissen Antiek Rood 2,3 PLN brutto/szt. Jak dobrze pójdzie to z jednej cegły będę miał dwie płytki o grubości 2 cm - zatem za 1m2 wyjdzie ok.: 65 zł. Jeśli chciałbym kupić takie płytki u producenta to cena razy dwa. Dobra tarcza daimentowa do cięcia: 200 - 300 zł . Pytanie tylko na ile starczy?

Ponawiam pytanie czy może ktoś to już robił?

Ja sam nie, ale kolega tak - przecinał cegłę ręcznie formowaną na pół i z tego wmurowano mu cokół domu i fragment ściany w salonie - za kozą.

Technicznie odbyło się to w ten sposób że zawiózł cegłę do kamieniarza a tam przecięto każdą na pół.

W mojej opinii NA ZEWNĄTRZ jakiekolwiek płytki to potencjalny problem z odpadaniem przy minimalnych niedokładnościach w wykonaniu i wodzie która dostanie się w szczeliny i zamarznie.

Dla mnie granicą sensownego oszczędzania jest cięcie cegły na pół.