Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja ogrzewania

leszekpap

Recommended Posts

witam wszystkich.

posiadam dom 10x10m ktory w chwili obecnej rozbudowalem w bok o 5,5m i nad caloscia zrobilem poddasze mieszkalne.

w starej czesci domu instalacja ogrzewania jest zrobiona na rurach stalowych/

w chwili obecnej mam robic instalacje ogrzewania na nowej czesci domu - firma zaleca mi takze wykonanie ogrzewania na rurach stalowych..

co o tym sadzicie ? czy jest to sensowne aby w chwili obecnej robic ogrzewanie na rurach stalowych ? wiekszosc rur pojdzie w wylewkach ( mam dosc wysokie wylewki)...a piony w scianach maja byc ukryte.

a gdzie maja byc polaczenia nowych rur ze starymi ? jak rozumiem pod stropami na starej(dolnej) czesci ?

poradzcie bo jestem w kropce a nie chce robic tego byle jak.

pozdrawiam.

Leszek

Witam piszesz że jest to stary dom zapewne ma podpiwniczenie gdzie znajduje się piec gazowy lub na paliwo stałe i właśnie od tego miejsca (kotłowni) wykonał bym przesył c.o do nowej części budynku oczywiście z osobna pompą na nową część sterowana termostatem.A w nowej części budynku rozdzielacz i rury w wylewkach do grzejników.W razie pytań podaje mejla:[email protected] pozdrawiam

oczywiscie. piwnica wysoka i piec na paliwo stale.

zeby do nowej czesci prowadzic osobne nowe rury ( nowa czesc jest w wiekszej mierze nad stara) wowczas musialbym troche zniszczen zrobic w starej czesci - kucia.

poza tym pozostaje kwestia starych pionow ktore trzeba przeciez gdzies wyprowadzic.

czy w ogole rozwiazanie ktore mi hydraulik proponuje czyli rozbudowe istniejacej instalacji o nowe rury stalowe i je rozprowadzone glownie w wylewkach pod grzejniki ma sens ? czy dalej stosuje sie stal ?

oczywiscie. piwnica wysoka i piec na paliwo stale.

zeby do nowej czesci prowadzic osobne nowe rury ( nowa czesc jest w wiekszej mierze nad stara) wowczas musialbym troche zniszczen zrobic w starej czesci - kucia.

poza tym pozostaje kwestia starych pionow ktore trzeba przeciez gdzies wyprowadzic.

czy w ogole rozwiazanie ktore mi hydraulik proponuje czyli rozbudowe istniejacej instalacji o nowe rury stalowe i je rozprowadzone glownie w wylewkach pod grzejniki ma sens ? czy dalej stosuje sie stal ?

Wcioł bym się w instalacje satlową przy kotle a przesyły do rozdzielaczy w miedzi a od rozdzielaczy do grzejników w alu-pexsie zajżyj na priv