leszekpap 12.04.2010 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 witam wszystkich.posiadam dom 10x10m ktory w chwili obecnej rozbudowalem w bok o 5,5m i nad caloscia zrobilem poddasze mieszkalne.w starej czesci domu instalacja ogrzewania jest zrobiona na rurach stalowych/w chwili obecnej mam robic instalacje ogrzewania na nowej czesci domu - firma zaleca mi takze wykonanie ogrzewania na rurach stalowych..co o tym sadzicie ? czy jest to sensowne aby w chwili obecnej robic ogrzewanie na rurach stalowych ? wiekszosc rur pojdzie w wylewkach ( mam dosc wysokie wylewki)...a piony w scianach maja byc ukryte. a gdzie maja byc polaczenia nowych rur ze starymi ? jak rozumiem pod stropami na starej(dolnej) czesci ? poradzcie bo jestem w kropce a nie chce robic tego byle jak. pozdrawiam.Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 12.04.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Witam piszesz że jest to stary dom zapewne ma podpiwniczenie gdzie znajduje się piec gazowy lub na paliwo stałe i właśnie od tego miejsca (kotłowni) wykonał bym przesył c.o do nowej części budynku oczywiście z osobna pompą na nową część sterowana termostatem.A w nowej części budynku rozdzielacz i rury w wylewkach do grzejników.W razie pytań podaje mejla:[email protected] pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekpap 12.04.2010 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 oczywiscie. piwnica wysoka i piec na paliwo stale.zeby do nowej czesci prowadzic osobne nowe rury ( nowa czesc jest w wiekszej mierze nad stara) wowczas musialbym troche zniszczen zrobic w starej czesci - kucia.poza tym pozostaje kwestia starych pionow ktore trzeba przeciez gdzies wyprowadzic.czy w ogole rozwiazanie ktore mi hydraulik proponuje czyli rozbudowe istniejacej instalacji o nowe rury stalowe i je rozprowadzone glownie w wylewkach pod grzejniki ma sens ? czy dalej stosuje sie stal ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 12.04.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 oczywiscie. piwnica wysoka i piec na paliwo stale. zeby do nowej czesci prowadzic osobne nowe rury ( nowa czesc jest w wiekszej mierze nad stara) wowczas musialbym troche zniszczen zrobic w starej czesci - kucia. poza tym pozostaje kwestia starych pionow ktore trzeba przeciez gdzies wyprowadzic. czy w ogole rozwiazanie ktore mi hydraulik proponuje czyli rozbudowe istniejacej instalacji o nowe rury stalowe i je rozprowadzone glownie w wylewkach pod grzejniki ma sens ? czy dalej stosuje sie stal ? Wcioł bym się w instalacje satlową przy kotle a przesyły do rozdzielaczy w miedzi a od rozdzielaczy do grzejników w alu-pexsie zajżyj na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts