Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt na stan surowy otwarty

marcinkk

Recommended Posts

nie znam oferty wszystkich banków; natomiast swego czasu do kilku robiłem podobne podejście (millennium, multibank, fortis, DB...) i żaden nie był zainteresowany udzieleniem kredytu budowlanego w wysokosci pozwalającej na doprowadzenie budynku tylko do SSZ - chyba ze masz udokumentowany wkład własny ktory zapewni sfinalizowanie budowy.

co do pozyczki pod dzialke radze zapytac w banku; ale zapewne praktyka bedzie taka, ze potrzebna bedzie wycena rzeczoznawcy (najczesciej z listy banku) za ktora Ty zaplacisz. odbywa. MechaniZm zazwyczaj jest taki, ze rzeczoznawca sprawdza transakcje z ostatniego czasu w Twoim rejonie zamieszkania i na tej podstawie wycenia dzialkę. Nie jest to dobre dla wysokosci kredytu - bywa ze ludzie na papierze zanizaja wartosc sprzedawanych/kupowanych dzialek.

a czy można np zaniżyć kosztorys budowy większość rzeczy będziemy budować z rodziną i znajomymi czytam na stronie milenium że udzielają kredytu do np stanu deweloperskiego czy można się np starać o kredyt na dom i wycenić go np na ok 300 000( kosztorys) dom ok 170 metrów + garaż

poszukaj/zapytaj tu: http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?41-Dokumenty-w%C5%82asne

300k za dom 170-200mkw wydaje się realne. dużo zależy od humoru analityka w banku, który będzie zatwierdzał dokumentację kredytową :) np. w moim przypadku gdy składałem do banku kosztorys było parę uwag, i to w punktach które wyceniałem absolutnie realnie i gdzie nie spodziewałem się żadnych uwag...

• 2 months później...

Elastycznie do kosztów budowy podchodzą PKO BP i BOŚ, więc tam możesz spróbować.

Działka jest wkładem własnym, ale dolicza się ją do kosztów budowy, a nie od nich odejmuje, tzn. bank liczy ile może kosztować budowa domu (zwykle jest to ok. 2.000 zł/m2) i dolicza koszt działki. To stanowi sumę kosztów inwestycji. Od tego odejmuje działkę, wykonane prace plus ewentualnie posiadaną gotówkę. Różnica to minimalna kwota kredytu.

Wyjście jest też drugie - bierzesz większy kredyt a potem rezygnujesz np. z ostatniej transzy. Bank przelicza Ci na nowo harmonogram spłat.