Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Planuje budowe domu drewnianego - rady, firmy

m_zarik

Recommended Posts

Witam,

Jakw tytule, zamierzam wybudowac dom drewniany, na poczatke chcialbym zapytac czy zna moze ktos nastepujace firmy(ktore akurat znalazlem i powiem ze jestem dosc zainteresowany ich uslugami), mial okazje z nimi współpracowac i jak je ocenia, mianowicie sa to nastepujace firmy:

- George - domy, okna, drzwi drewniane z okolic Nowego Sacza, Marcinkowic,

- DREWEX" Józef Pojawis, Puńsk, koło Suwałk,

- P.B.M. "DREW-BUD" Węgierska Górka k/Żywca

za wszystkie informacje, podpowiedzi z góry serdecznie dziekuje,

pozdrawiam

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My budowalismy z firma MISONI z Łomianek. W naszej miejscowości jest jeszcze 3 inne domy postawione również przez tą firmę.

Solidni, konkretni-maja bardzo ładne projekty. Za dom 130m2 powierzchni uzytkowej+stolarka okienna+dwoje drzwi wejsciowych+dach pokryty papa zapłacilimsy 164tyś brutto. Fundament stawialismy sami bo akurat taka usluga byla u nich bardzo droga

• 2 weeks później...

Witam wszystkich serdecznie

Jestem nowa z wielkimi planam na dom z bali ale nie mam pojecia jak to zrobić a po przeczytaniu 4 dziennikow przerażenie w oczach.

Błagam powiedzcie czy jak narazie mam sama dzialke to mam szanse w tym roku cos zdzialac. Peraża mnie ta cała papierologia, warunki zabudowy, pozwolonie itp.

Wybraliśmy wstepnie projekt i co dalej? Jaki bal kanciasty, okrągły a może płazy, jakie łączenie, jaka firma a może górale bo firmy cenami z butów wyrywaja, jaki rodzaj drzewa,i jaka grubośc bala. Moj malż mówi ze z ociepleniem od wewnatrz, jakie scianki działowe. Teraz zamieszkuje poddasze w domku jednorodzinnym mam ścianki z gk i jak starszy w swoim pokoju puka to młody obok sie budzi. Czy jak projekt który wybralam jest z kanciaka a ja zechcę z plazów lub okraglaka to się da.

Do thnd: jak wrażenia ze wspólpracy z firmą MISONI, my mamy dzialke pod Piasecznem wiec firma blisko, czy oni robią pod klucz, możecie dać namiar na priva na te domki przez nich stawiane [email protected]

Pozdrawiam i zgory dziekuje za wszelkie informacje.

• 2 weeks później...

CYTUJĘ WYPOWIEDŹ THND" ;' "My budowalismy z firma MISONI z Łomianek. W naszej miejscowości jest jeszcze 3 inne domy postawione również przez tą firmę.

Solidni, konkretni-maja bardzo ładne projekty. Za dom 130m2 powierzchni uzytkowej+stolarka okienna+dwoje drzwi wejsciowych+dach pokryty papa zapłacilimsy 164tyś brutto""""

MOJA pierwsza reakcją na ten post: odnosząc się tylko do ceny to b. atrakcyjna, a FA. Missoni kojarzę z dużymi balami, a jaki dokładnie był wasz bal?

Nasz bal powyżej 30cm okrągły, naszego wykonawcę -firmę zdecydowanie polecam, a cenowo sporo wyżej, jakość i solidność kosztuje,

Arcia, - raczej nikłe szanse na dosłowne postawienie chaty,

sam wybór wykonawcy, planu, adaptacja, dogadanie to około 2-3miesiące- i nie jest to wcale proste, ponadto dobrzy wykonawcy mają zajęte terminy na pare miesięcy,

ale może po wyborze projektu i wykonawcy uda Ci się wylać choć fundamenty, a ze stawianiem drewnianych belek zdecydowanie polecam poczekaj na wiosnę, !!

Byłem w apisie z wycena mojego domu: za bal 7cm stan surowy otwarty proponowali cene jaka zapłaciłem za bal 12cm z wykończeniem (w tym dach, okna i drzwi) w domie z Bieszczad.... co do jakości nie wypowiadam sie bo po tej rozmowie przestałem się interesować tą firmą.... może i szkielety robią dobre....

witam jestem nowy na forum od zawsze podobały mi się domy z bali drewnianych mamy działke i zamierzamy z żoną kupic projekt domku konwalia i chciałbym prośić o przykładową wycene budowy w stanie surowym zadaszonym tzn interesuje mnie wyfrezowanie bali i transport na teren śląska okolice katowic reszte jestem wstanie samemu zrobić tzn poskładać oto fotki www.extradom.pl/projekt-domu-konwalia-bsa1254.aspx

U mojego brata budowała f. WIKO Bardzo fajni ludzie i solidna firma, może dlatego że rodzinna z tradycją. Robią domy z prawdziwych okrągłych bali, a nie te na konstrukcji i obite deskami. Najlepsze jest to, że nawet się nie reklamują i jak zrobią dom to nie puszczają zdjęć w internet, cenią prywatność klienta. Polecam u mnie również będą budować.

503 160 175 to kontakt., strony internetowej nie pamiętam

• 3 weeks później...

Nie wiem czy nie za późno, ale co do firmy GEORGE, to nie polecam:) Pojechałam do nich z gotowym projektem i wycenili mi dom w konstrukcji szkieletowej na 300 tys! Bez podłóg, schodów, drzwi i okien. Słyszałam, że swoją prace wykonują solidnie, ale ta cena?! W konsekwencji, realizację projektu złożyliżmy w ręce małej nieznanej firmy. Koszty jakie poniosłam, nie przekroczyły 160 tys.

Mam nadzieję że mój post na coś się przydał:)

Pozdrawiam

Załatwiał ktoś może taką opinię ?

ściany i przekrycia dachów budynków są nierozprzestrzeniające ognia, to minimalna odległość między nimi powinna wynosić 8 m – opinię taką może wydać Instytut Techniki Budowlanej lub osoba o odpowiednich uprawnieniach p.poż., mówiącej o tym iż ściana z bala o przekroju minimalnym 14 cm spełnia normy ogniotrwałości

gdzie, jak, za ile :bash:

Nie wiem czy nie za późno, ale co do firmy GEORGE, to nie polecam:) Pojechałam do nich z gotowym projektem i wycenili mi dom w konstrukcji szkieletowej na 300 tys! Bez podłóg, schodów, drzwi i okien. Słyszałam, że swoją prace wykonują solidnie, ale ta cena?! W konsekwencji, realizację projektu złożyliżmy w ręce małej nieznanej firmy. Koszty jakie poniosłam, nie przekroczyły 160 tys.

Mam nadzieję że mój post na coś się przydał:)

Pozdrawiam

Jeśli można prosić o namiary na firmę będę zobowiązana:)