Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Planuje budowe domu drewnianego - rady, firmy

m_zarik

Recommended Posts

Witam wszystkich, przeczytałem ostatonio coś takiego na stronie nndom.pl, że dom szkieletowy musi być wentylowany mechanicznie, jest to jedna z wad tego systemu, co wy na to??

:rolleyes:

czy wentylacja mechaniczna jest wadą .. moim zdaniem nie

a miałem przyjemność przebywać w pomieszczeniach "wentylowanych" grawitacyjnie i mechanicznie ... mechaniczna działa zawsze .. grawitacyjna niekoniecznie ;)

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Jakw tytule, zamierzam wybudowac dom drewniany, na poczatke chcialbym zapytac czy zna moze ktos nastepujace firmy(ktore akurat znalazlem i powiem ze jestem dosc zainteresowany ich uslugami), mial okazje z nimi współpracowac i jak je ocenia, mianowicie sa to nastepujace firmy:

- George - domy, okna, drzwi drewniane z okolic Nowego Sacza, Marcinkowic,

- DREWEX" Józef Pojawis, Puńsk, koło Suwałk,

- P.B.M. "DREW-BUD" Węgierska Górka k/Żywca

za wszystkie informacje, podpowiedzi z góry serdecznie dziekuje,

pozdrawiam

Witam-zamierzamy z mężem wybudować dom drewniany w konstrukcji szkieletowej.Byliśmy pod Warszawą w wiosce domów modelowych http://www.wioskadomow.pl .Jest bardzo dużo firm i ofert.Polecono nam firmę z Łomży RUSTOALL wwwmieszkajzdrowo.pl Pozdrawiam

Witam-zamierzamy z mężem wybudować dom drewniany w konstrukcji szkieletowej.Byliśmy pod Warszawą w wiosce domów modelowych http://www.wioskadomow.pl .Jest bardzo dużo firm i ofert.Polecono nam firmę z Łomży RUSTOALL wwwmieszkajzdrowo.pl Czy zna ktoś tą firmę? Mieszkamy w Poznaniu może jest jakaś firma z wielkopolski? Pozdrawiam Edytowane przez piomar94
zmianz

Witam wszystkich serdecznie

Jestem nowa z wielkimi planam na dom z bali ale nie mam pojecia jak to zrobić a po przeczytaniu 4 dziennikow przerażenie w oczach.

Błagam powiedzcie czy jak narazie mam sama dzialke to mam szanse w tym roku cos zdzialac. Peraża mnie ta cała papierologia, warunki zabudowy, pozwolonie itp.

Wybraliśmy wstepnie projekt i co dalej? Jaki bal kanciasty, okrągły a może płazy, jakie łączenie, jaka firma a może górale bo firmy cenami z butów wyrywaja, jaki rodzaj drzewa,i jaka grubośc bala. Moj malż mówi ze z ociepleniem od wewnatrz, jakie scianki działowe. Teraz zamieszkuje poddasze w domku jednorodzinnym mam ścianki z gk i jak starszy w swoim pokoju puka to młody obok sie budzi. Czy jak projekt który wybralam jest z kanciaka a ja zechcę z plazów lub okraglaka to się da.

Do thnd: jak wrażenia ze wspólpracy z firmą MISONI, my mamy dzialke pod Piasecznem wiec firma blisko, czy oni robią pod klucz, możecie dać namiar na priva na te domki przez nich stawiane [email protected]

Pozdrawiam i zgory dziekuje za wszelkie informacje.

sprobujcie z ECOHAUS,tel 505 90 90 70,mail [email protected],www.ecohaus.pl>>>>>>>.ale strony to oni jakos nie biora do glowy od paru lat,chyba maja dalej robot duzo.Ani bal okragly,ani plazy,ani górale--no nie wszyscy,sa tacy co znaja sie na robocie i chyle przed nimi czoła,ale domy góralskie to tylko w gorach,bo na mazurach to wygladaja jak kalosz przy garniturze,ja mieszkam w fdomu 20cm bez ocieplenia i bylo w zime oki,polecam--to jest moij drugi dom drewniany...

• 3 weeks później...
Drodzy forumowicze!!!! Te dyskusje to położyć na bal i drugim przykryć. Tu głównie reklamują się właściciele firm budowlanych pod płaszczykiem ciemnych forumowiczów. Nikt słowem nie wspomnie o możliwości zakupu bali we własnym zakresie i postawienia samodzielnie z pomocą prostego cieśli . To jest forum dla naganiaczy. Budowa takiego domu to składanie lego tyle, że klocki są cięższe.

Drodzy forumowicze!!!! Te dyskusje to położyć na bal i drugim przykryć. Tu głównie reklamują się właściciele firm budowlanych pod płaszczykiem ciemnych forumowiczów. Nikt słowem nie wspomnie o możliwości zakupu bali we własnym zakresie i postawienia samodzielnie z pomocą prostego cieśli . To jest forum dla naganiaczy. Budowa takiego domu to składanie lego tyle, że klocki są cięższe.

musisz uważac żeby prosty cieśla nie przewrócił sie od ciężaru tych"LEGO",A a jak dojdzie do zrobienia poprawnej i porządnej "JASKÓŁKI" chatke to i owszemtypu mysiak to on pykniy,ale prawdziwą chate i skomplikowaną to raczej nie zawsze,a kolega jeżeli sądzi że to forum jest tworem naciągaczy to niech sie z niego wypisze---TO NIE JESTMIEJSCE DLA TAKICH WSPANIAŁOMYSLNYCH DORADCÓW.Skoro forum działało do tej pory bez Ciebie i zdecydowana większość jest ZADOWOLONA, TO I DALEJ BEZ CIEBIE KOLO BĘDZIE DZIAŁAŁO.Forum to służy wymianie poglądów i doświadczeń, a 'DOŚWIADCZENI" FORUMOWICZE ŚWIETNIE WYCZUWAJĄ REKLAMĘ.Tobie kolego polecam założyć firmę,która bedzie kładła "bal i przykrywała go drugim",a kaska i klienci będą walić drzwiami i oknami............BYĆ MOŻE........

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 year później...
Ja polecam Firme pana Markisza z pod Jeleniej Góry,Zrobili to Fachowo szybko w terminie.Ja daje im +++++.

my tez mamy zamiar zamowic nasz domek u pana markisza,widzielismy ich domy i mowiono nam ze fachowo tylko ze musimy czekac az do maja buuu ,ale za to bedzie prawdziwy dom z bali.

• 2 years później...
Nie zgadzam się z opinią, że budowa domu z bali to układanie klocków lego, bo mimo, że jestem inżynierem budowlanym zawsze polegam na doświadczeniu naszych cieśli.
błąd... jak jesteś inż .. to winien żeś wiedzieć więcej od nich...

skąd co .

Przeważnie gogusie nie wnikają w szczegóły i bajdurzą.

Pierwsze czy taki ktoś rozumie zachowanie się budowli ... dla niego jest tak bo tak ...

jak bym się nie spotykał z takimi to może bym uwierzył iż mają coś do zaoferowania ...

błąd... jak jesteś inż .. to winien żeś wiedzieć więcej od nich...

skąd co .

Przeważnie gogusie nie wnikają w szczegóły i bajdurzą.

Pierwsze czy taki ktoś rozumie zachowanie się budowli ... dla niego jest tak bo tak ...

jak bym się nie spotykał z takimi to może bym uwierzył iż mają coś do zaoferowania ...

Dlatego od konstrukcji tam jestem ja, a oni zajmują się technologią połączeń węgłów, pracą drewna i odpowiednim jego przygotowaniem.

Wydaje mi się, że nie doceniasz sztuki ciesielskiej.

Mam wrażenie, że niewiele byłby wart mój tytuł bez praktyki na budowie.

Ale dzięki za uwagę :)

Mam wrażenie, że niewiele byłby wart mój tytuł bez praktyki na budowie.

Ale dzięki za uwagę

Uważam iż inż powinien się samodoskonalić .. zadawać pytania i być otwartym.

Jest problem trzeba rozwiązać. Upraszcza się w tedy wiele rzeczy ... rozkładanie rąk nic pomoże.

Studia ? czym one są ? na pewno nie uczą metodycznie i dokładnie ...

jedynym celem studiów z mojego punktu widzenia ... było dojście iż trzeba radzić sobie samemu.

skąd why, czemu ..

Zabawna historia była z podłogą ... u rodziców .. tak ci pacze .. szczeliny i myślę .. czemu te dechy są przybite ...

nie były by ... wystarczyło by klina dociągnąć ... i nie było by problemu ... przecież deska nie uleci na miotle ...

A Tato do mnie mówi ... mi Ojciec (mój dziadek) mówi to samo...

ja w zasadzie to z powietrza wymyśliłem ..nigdzie nie byłem u żadnego cieśli ... itp na przyuczeniu ...

Chyba o jest istota dalszego rozwoju ...

Myślę iż dom drewniany trzeba zrozumieć i poczytać ludzi co życie stracili na poznawaniu drewna ... i zapisie naukowym ...

Często gęsto .. cieśla wpędza w zagadnienia znane tylko sobie ... idiomy techniczne ..

z innej beczki to jest np oddychanie ścian .. to jest idiom techniczny ... jest bo jest.

przecież te okna mają ciepłe szyby z gazem :D kolejny idiom techniczny.

No mi na forum wyleciał gościu iż robią prefabrykaty ... z betonu na stosunku wodno-cementowym 0,7!!!

stąd właśnie na takie czereśniackie doświadczenia był bym ostrożny ...

Mam dom do remontu drewniany ..może by było możliwe zachowanie i odnowienie.

Ale perspektywa instalacji grzejników itp ... mnie się nie podoba.

Drewno zrobię mu tak

co dobre to jako balast ..

pojemność cieplna ... drewna 2,5-2,8 kJ/kg co daje tyle prawie co ściana z cegły !!! warto wykorzystać....

tylko dyfuzja i aktywność termiczna jest gorsza ... przez co drewno nie nadaje się do szybkiego łapania ciepłą

Na domy z bala mam pogląd taki iż są piękne .. ale już nie mają przewagi w izolacji nad cegłą ... jak kiedyś ..

teraz tracą bardzo mocno ... choć nie muszą

Nie wiem czemu nie rozciąć bala na pół i w środek dać izolację ? to takie trudne ?

Uważam iż jest to bardziej ekonomiczne niż mur i latanie z zaprawą ... tynkiem itp ...

elewacja jest od razu materiałem nośnym ...

• 4 months później...
Gość Konto usunięte na żądanie
CYTUJĘ WYPOWIEDŹ THND" ;' "My budowalismy z firma MISONI z Łomianek. W naszej miejscowości jest jeszcze 3 inne domy postawione również przez tą firmę.

Solidni, konkretni-maja bardzo ładne projekty. Za dom 130m2 powierzchni uzytkowej+stolarka okienna+dwoje drzwi wejsciowych+dach pokryty papa zapłacilimsy 164tyś brutto""""

MOJA pierwsza reakcją na ten post: odnosząc się tylko do ceny to b. atrakcyjna, a FA. Missoni kojarzę z dużymi balami, a jaki dokładnie był wasz bal?

Nasz bal powyżej 30cm okrągły, naszego wykonawcę -firmę zdecydowanie polecam, a cenowo sporo wyżej, jakość i solidność kosztuje,

Rozumiem, że cena bez fundamentu i bez środka i bez instalacji ....