Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ILE ZA STAN SUROWY???

Gierga

Recommended Posts

• 1 month później...

Zmieszcze się zmieszcze ....;)....

buduje z gazobetonu, odeskowany dach + papa - oczywiście bez okien i drzwi STAN OTWARTY - znalazłam ekipę co za 15 tys postawi mi domek ;)

Chyba materiałmy mnie więcej niż 25 tys nie wyniosą ;)

Mnie wychodzi na sucho (na papierze) po negocjacjach cenowych jakieś 60-70 kPLN za dom 115m2 + podpiwniczenie za stan surowy.

Sama cegła to około 10-12kPLN,

stropy (2 szt.) to około 7kPLN (Porotherm), a jeżeli prefabrykowany (np. żerań lub 2K) to około 100,00PLN za 1m2 na gotowo (razem z wieńcami).

do tego dach około 25-30kPLN (z dachówką).

Gierga,

sprawdź jaki zakres prac zawiera się w tych 15 tysiącach. Kto płaci za geodetę, koparkę, szalunki, transport, stemple, itp. jeśli oni w tej cenie gwarantują wszystko, to jest to atrakcyjna cena, nie wiem jaka jakość prac i jaką wiedzę posiadają wykonawcy. Jeśli Ty musisz dodatkowo poopłacać różne rzeczy sama, to trzeba policzyć o ile wzrośnie koszt robocizny.

Poza tym nie napisałaś jaki strop wybrałaś, z czego budujesz....i parę innych szczegółów.

Tak się składa,że ja buduję dokładnie taki sam domek; cztery proste ściany, poddasze użytkowe, dach dwuspadowy bez okien dachowych. Tylko z boku doprojektowany jest garaż na 1 samochód.

Jestem po kilkunastu rozmowach z wykonawcami, ceny są różne.

Ci co są superfachowcami z dużą wiedzą na temat prawidłowych, powtarzam prawidłowych rozwiązań to żądają dużo za wykonanie.

Ci którzy nie znają nawet podstaw z zakresu budowlanki, budują wszystko na oko, na każdym kroku oszczędzając co się da i upraszczając co się da żądają skromnych kwot.

Przedwczoraj dostałam wstępną tanią wycenę i po godzinie rozmowy z wykonawcą nie dałam mu nawet projektu do szczegółowego wyliczenia, bo opowiadał takie herezje, żę się go wystraszyłam. Na szczęście ja jestem na takim etapie wiedzy budowlanej, że już rozróżniam szybko dobrych i kiepskich.

Pomału godzę się z wyższą cena i dobrym wykonawcą. Dom to nie kibel, jak to jeden mi powiedział, trzeba z rozumem budować.

Dzisiaj z kolei po rozmowie byłam prawie w euforii - facet uprzejmy, inteligentny, konkretny, wyuczony, doświadczony, sypie nowościami z rękawa, doradza, fachowość z niego wprost bije na kilometr - tylko ile zaśpiewa, że tak powiem ?

I jeszcze jedna sprawa - po drodze okazuje się, żę trzeba dokupić to i tamto, zabrakło tego i tamtego, to i to podrożało - więc kwota którą dysponujemy rozchodzi się dużo szybciej niz przewidywaliśmy.

Ja jestem świadoma tego wszystkiego, liczę się z tym, że może zabraknie mi pieniędzy pod koniec budowy, nigdy bym nie rozpoczęła budowy z tak małą kwotą. Ale to ja. Są na forum tacy magicy, co budują za właśnie takie nieduże pieniądze, oni sami dużo wkładu dają, ekipy niewiele tam wykonują i wtedy to staje się możliwe.

Życzę Ci mimo wszystko powodzenia.

Domek (ok. 130 m pow. uż.) parterowy z poddaszem użytkowym, podpiwniczony (zbudowany z BK; stropy to płyta kanałowa a ławy lane z gruszki; prosty dach dwuspadowy, jedyna ekstrawagancja to duży, podpiwniczony i w połowie zadaszony taras) - stan surowy zamknięty (okna plastik; dach - deskowanie + papa, dachówka cementowa – bo taniej niż blacha ! :o ) to ok. 65 tys. Jak ujmę dach i okna (materiał i robociznę) to stan surowy otwarty – 45 tys. (w tym robocizna 13 tys.). Nie wiem o ile taniej wychodzi budować bez podpiwniczenia, ale wydaje mi się, że 40 tys. to ciut przymało... Zwłaszcza gdy wszystkim VAT odbija... No i pamiętaj o pierdułkach typu – geodeta, tyczenie, prąd, woda. Wcześniej projekt, działka (!) itepe Powodzenia :D

• 3 weeks później...