Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zgłoszenie pozwolenie czy nic

krzychus

Recommended Posts

Ponieważ stałem się posiadaczem drugiego samochodu a garaż w domu mam jednostanowiskowy chciałbym postawić coś na działce aby nie parkowac pod chmurką. Podobno na postawienie blaszaka nie trzeba nic. A co jak zamiast blaszaka postawie sobie podobny garaż ale o konstrukcji drewnianej i trochę ładniejszy niż blaszak?( wysokość minimalna 2m a maks. 4m) Co mam zrobić w przypadku np. wykonania stóp betonowych? Czy lepiej go postawić na utwardzonym gruncie np płytki chodnikowe? I jeszcze jedno jak daleko od granicy działki mogę cos takiego postawić i czy bedzie więcej problemów jak zrobię wyjazd bezpośrednio na drogę publiczną przy samej bramie wjazdowej na posesję?(czyli de facto poszerzy mi się tylko wjazd na działkę) Edytowane przez krzychus

. Podobno na postawienie blaszaka nie trzeba nic. )

Błąd i to podstawowy.

Zgodnie z prawem budowlanym na zgłoszenie można postawić:

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

2)wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki

Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 3:

1)budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1-3, pkt 5-19 i pkt 21;

;

Więc jeśli zgłosisz budowę wolno stojącego obiektu gospodarczego do 25 m2 zabudowy to będzie ok. Ale jeśli zgłosisz budowę garażu ( bez względu czy to będzie blaszak czy inny) to Starostwo wyrazi sprzeciw i nakaże ci uzyskanie pozwolenia na budowę. Ale uważaj bo jeśli sąsiad zgłosi że to nie jest budynek gospodarczy to możesz mieć problem patrz wyrok Sądu:

Wyrok

z dnia 20 maja 2009 r.

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach

II SA/Gl 1189/08

Dla kwalifikacji obiektu jako gospodarczego funkcja gospodarcza winna być dominująca i podstawową. Garaż jest obiektem z zasady służącym przechowywaniu pojazdów. W garażu, oprócz samochodu, może być przechowywany inny sprzęt, nie decyduje to jednak o zmianie podstawowej funkcji obiektu jako garażu.

To czy blaszak jest związany z gruntem czy nie nie ma znaczenia. Patrz wyrok Sądu

Wyrok

z dnia 22 października 2004 r.

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie

IV SA 1535/03

Fakt trwałego związania obiektu z gruntem bądź brak takiego trwałego połączenia obiektu z gruntem nie przesądza o tym, czy wymagane jest pozwolenie na budowę, czy też nie.

Faktu istnienia na gruncie obiektu garażowego o wymiarach 6,00 x 3,00 m, wzniesionego w 2002 r., bez wymaganego pozwolenia na budowę, nie kwestionuje sam skarżący, chociaż polemizuje z oceną prawną dokonaną przez organy. Nie można się zgodzić z argumentacją skarżącego, który twierdzi, że tego typu obiekt, jak garaż blaszany, niezwiązany trwale z gruntem, nie wymaga pozwolenia na budowę. Fakt trwałego związania obiektu z gruntem bądź brak takiego trwałego połączenia obiektu z gruntem nie przesądza o tym, czy wymagane jest pozwolenie na budowę, czy też nie. O tym, czy wymagane jest pozwolenie na budowę, czy też zgłoszenie właściwemu organowi, wynika z brzmienia art. 29 i 30 Prawa budowlanego. Z żadnego z wyżej wymienionych przepisów nie wynika, że tego typu garaż (niezależnie od tego, czy jest połączony trwale z gruntem, czy też nie) zwolniony jest z uzyskania pozwolenia na budowę. Do obowiązków inwestora należy więc zastosowanie się do postanowienia art. 28 Prawa budowlanego, bowiem w przeciwnym razie grozi sankcja określona w przepisie art. 48 Prawa budowlanego, którego zastosowanie w konkretnej sprawie nie zależy od uznania organów nadzoru budowlanego.

Czyli wiemy już że budowa garażu bez względu na jego wielkość, sposób posadowienia i rodzaj materiału wymaga pozwolenia na budowę.

Teraz o odległościach

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

(Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.)

§ 12. 3. W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, dopuszcza się:

4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych.

Takie odległości obowiązują do sąsiednich działek budowlanych, droga nie jest działką budowlaną tutaj zastosowanie bedą miały wytyczne z miejscowego planu zagospodarowania a w przypadku jego braku z decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu.

Na zgłoszenie można postawic wiatę do 25 m2 i wtedy odległości nie mają znaczenia. patrz wyrok Sądu

Wyrok

z dnia 23 października 2008 r.

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Białymstoku

II SA/Bk 243/08

Do usytuowania wiaty nie znajdują zastosowania odległości sytuowania budynków na działce budowlanej od granicy z sąsiednią działką budowlaną, określone w § 12 czy też § 19 rozporządzenia z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690 ze zm.).

Pozdrawiam i zyczę dużo cierpliwości

• 2 years później...

Witam,

Teraz o odległościach

I tu przytaczasz przepis:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Moje pytanie brzmi: czy to nadal jest aktualne? Czy coś się może zmieniło? Pytam, bo nie mogę odszukać cytowanego przez Ciebie fragmentu w tym rozporządzeniu. Moje źródła to:

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20020750690

http://www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-02-75-690

A może jest jeszcze jakiś odrębny przepis gdzie ten zapis znajdę?

Mój blaszak stoi w odległości 1,5 metra od granicy działki - sąsiad zaczyna robić o to problemy więc chyba czeka mnie przesuwanie blaszaka. Garaż spełnia warunki: jest nie dłuższy niż 5,5 m i nie wyższy niż 3 m.

Z góry dzięki za info

PS: Mój jest ten kawałek podłogi,

a sąsiad mówi mi co mam robić :p

Witam,

I tu przytaczasz przepis:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r.

Moje pytanie brzmi: czy to nadal jest aktualne? Czy coś się może zmieniło? Pytam, bo nie mogę odszukać cytowanego przez Ciebie fragmentu w tym rozporządzeniu. Moje źródła to:

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20020750690

http://www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-02-75-690

Te akty z których korzystasz są to akty pierwotne, bez wprowadzonych później zmian. ( nie są tekstami jednolitymi)

Cytowany przeze mnie fragment to zmiana wprowadzona rozporządzeniem z dnia 12 marca 2009 r. ( Dz.U. Nr 56 poz. 461).

To że garaż stoi w przepisowych odległościach nie zwalnia cię z uzyskania pozwolenia na budowę.

Te akty z których korzystasz są to akty pierwotne, bez wprowadzonych później zmian. ( nie są tekstami jednolitymi)

Cytowany przeze mnie fragment to zmiana wprowadzona rozporządzeniem z dnia 12 marca 2009 r. ( Dz.U. Nr 56 poz. 461).

W międzyczasie udało mi się dotrzeć do tekstu jednolitego - ech te nasze pOSŁY, poprawka na poprawce, nie można się w tym połapać. Niemniej jednak dzięki za podanie namiarów na aktualny przepis - wątek jest gorący więc może komuś się przyda. Ja ze swojej strony dorzucę link do omawianego aktu prawnego:

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20090560461

I jeszcze link do krótkiego artykułu gdzie jest wszystko jasno i czytelnie opisane:

http://mieszkam.gratka.pl/artykul/1310-1-kiedy-mozna-budowac-w-granicy.html

To że garaż stoi w przepisowych odległościach nie zwalnia cię z uzyskania pozwolenia na budowę.

Obdzwoniłem kilka Starostw Powiatowych i podpytałem o sprawę. Uprzejme panie urzędniczki powiedziały mi, że jeśli postawię budynek gospodarczy w odległości 3m od granicy (ściana bez okien) to wystarczy samo zgłoszenie, jeśli chcę zbliżyć się do granicy to już musi być pozwolenie na budowę. Oczywiście zgłaszając budynek gospodarczy do 25m2 nie można napisać, że to garaż blaszany (oczywiście nie może on też być używany do garażowania samochodu). Ponoć wystarczy napisać, że jest to budynek gospodarczy o konstrukcji metalowej - tak mnie poinformowano w nadzorze budowlanym w Kędzierzynie-Koźlu.

Jeden z użytkowników tego forum odwoływał się do sądu administracyjnego i twierdzi, że wygrał sprawę:

Może kogoś zainteresuje.

Poszedłem ze swoją sprawą ( http://forum.muratordom.pl/showthrea...=1#post4850851 ) do WSA i sąd przyznał mi rację. Uzasadnienie wyroku pojawi się pewnie za jakiś miesiąc w interencie, ale według ustnej sentencji wyroku Sąd przyznał mi rację ze nie można z przepisów wywnioskować iż objecie obszarem oddziaływania = automatycznie konieczność uzyskania pozwolenia na budowę.

Mój problem polega na tym, że mam działkę o szerokości 10,40 m. Z tyłu na działce stoi blaszak w poprzek działki - nie parkuję w nim samochodu, bo nawet by się wykręcić nie dało - to po prostu blaszany składzik na pierdoły. Blaszak stoi 1,5 m od granicy, no i oczywiście kochany sąsiad zaczął mieć o to wonty, mam odsunąć garaż na odległość 3 m. Tyle że moja działka ma długość 30 metrów - 3 metry od granicy + 3m szerokość garaż i już 6 metrów działki jestem w plecy. No i tak myślałem żeby nawet dosunąć mojego blaszaka 3m x 5m x 2,5m (szerokość/długość/wysokość) do granicy na podstawie omawianych przepisów. Ale to się wiąże z pozwoleniem na budowę - no chyba że podparł bym się tym wyrokiem sądu kolegi z forum...\

Sąsiad na pewno nie da zgody na podsunięcie do granicy więc mam lipę. Bo gdybym chciał zrobić na zgłoszenie muszę obrócić garaż równolegle do długości działki i postawić go na środku, tak by od każdej z granic było 3 m odstępu (w ten sposób unikam pozwolenia na budowę).

A tak w ogóle to kupiłem działkę,dom i ten garaż. Wszystko grało jak do tej pory. Na niektórych mapkach garaż jest zaznaczony, ale w gooportalu go już nie widać. Boję się iść do urzędu w moim mieście, żeby mnie nie capneli, bo cholera wie czy ten garaż w ogóle był zgłaszany przez poprzednich właścicieli. Ech...

Jeśli na mapkach (ewidencji) jest naniesiony, to nie twój cyrk i nie twoje małpy.

Geoportal nie ma wartości „dowodowej”.

A no właśnie - widziałem, że nie tylko mojego garażu nie ma na w geoportalu, ale też innych obiektów w mojej okolicy.

W mapce, która jest dołączona do projektu instalacji wod-kan mojego domu garaż jest naniesiony - tak więc chyba mogę być spokojny przynajmniej w tej sprawie, bo oczywiście sąsiad wyliczył mi całą gamę innych uchybień - np. muszę odsunąć od granicy drzewo na opał. W przepisach p.poż stoi że takie składowane drewno musi być 4 m od granicy, z czego wynika że muszę je tez postawić na środku mojej szerokiej na 10 m działki :p No, ale trudno...

Dzięki za odp. Pozdrawiam