Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

YTONG

matijah

Recommended Posts

W teorii jest tak: współczynnik ciepła dla Ytong to U=0,29, czyli tyle samo, co dla maxa i styropianu. Norma polska wynosi U=0,5, im niższy tym lepiej. Ja przymierzam się jednak do Ytong 40 cm, bo ma współczynnik U=0,23. Poza tym przy Ytongu ściana oddycha a przy styropiania nie. Ale to teoria a ja chciałbym poznac opinie ludzi, którzy doświadczyli Ytonga na własnej skórze.

Proszę o opinie osoby, które wybudowały dom w systemie Ytong. Interesuje mnie głównie, czy dom jest ciepły.

8) Mam wybudowany dom w tym systemie.Nie docieplałem go steropianem,ani wełną.Na razie jestem zadowolony.Trzeba jednak wynająć dobrą ekipę ,która bedzie dobrze znałasie na robocie.Najważniejsze miesca to okna,kominy. Pozdrowienia.Powodzenia

A nie myślicie o polskim BK? Np Solbet? Było na forum już wiele dyskusji na ten temat. Tańszy, no i nasz... My planujemy BK 400, sciana JW, 36 cm, Solbet właśnie.

Może masz rację, ale często jest tak, że co tanie to drogie. Można zaoszczędzić na czyms innym. Ytong produkują w Szwecji od 1928r. Różnica w cenie jest spora, ale nie spowodowana importem, bo mają dwie fabryki w Polsce. Przemyśl to, bo dom to nie buty.

Mam "polską wersję" Ytonga. Ściana 3-warstwowa: BK24cm + 2*4 cm styropianu + BK12cm. W porównaniu z domem moich sąsiadów z oryginalnego Ytonga( bez ocieplenia bloczki ok.40cm) odnoszę wrazenie że mój dom jest chłodny. Opłaty za ogrzewanie na porównywalnej powierzni wynoszą u mnie ok. 40% więcej. Jedna uwaga: oba domy są z poddaszem użytkowym, ale mój jest bardziej rozłożysty. Gdybym teraz budowała to tylko z oryginalnego Ytonga. Pozdrawiam.

Kateb