matijah 31.01.2004 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 Proszę o opinie osoby, które wybudowały dom w systemie Ytong. Interesuje mnie głównie, czy dom jest ciepły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 31.01.2004 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 Mnie też!!!Zwłaszcza czy przy ścianie zewnętrznej 36.5 nie trzeba później docpielać i czy jest to bardziej korzystne niż BK 24 + 10-12 styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kastel 01.02.2004 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2004 w ogóle przydałałyby się charakterystyki różnych kombinacji ścian ... różne materiały + różńe sys. dociepleń w różnych połączeniach. jakie są ich współczynniki przenikania ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.02.2004 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 W teorii jest tak: współczynnik ciepła dla Ytong to U=0,29, czyli tyle samo, co dla maxa i styropianu. Norma polska wynosi U=0,5, im niższy tym lepiej. Ja przymierzam się jednak do Ytong 40 cm, bo ma współczynnik U=0,23. Poza tym przy Ytongu ściana oddycha a przy styropiania nie. Ale to teoria a ja chciałbym poznac opinie ludzi, którzy doświadczyli Ytonga na własnej skórze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.02.2004 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 To nie był gość, tylko matijah. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.02.2004 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2004 Proszę o opinie osoby, które wybudowały dom w systemie Ytong. Interesuje mnie głównie, czy dom jest ciepły. Mam wybudowany dom w tym systemie.Nie docieplałem go steropianem,ani wełną.Na razie jestem zadowolony.Trzeba jednak wynająć dobrą ekipę ,która bedzie dobrze znałasie na robocie.Najważniejsze miesca to okna,kominy. Pozdrowienia.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 03.02.2004 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 A nie myślicie o polskim BK? Np Solbet? Było na forum już wiele dyskusji na ten temat. Tańszy, no i nasz... My planujemy BK 400, sciana JW, 36 cm, Solbet właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 03.02.2004 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Agnes, zamówiłaś już Solbet? Bo w marcu podwyżka o 50 groszy na bloczku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 03.02.2004 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 Wiem, teraz chcą 13,50 za bloczek (po negocjacja cenowych, to najlepsza cena jaką osiągnęłam) z klejem i transportem (u nas ok 15 km). Na m2 ściany wchodzi 7 bloczków (to jakbyście chcieli kalkulować). Ytong wyszedł mi ok. 21.000, Solber 16.600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matijah 04.02.2004 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 A nie myślicie o polskim BK? Np Solbet? Było na forum już wiele dyskusji na ten temat. Tańszy, no i nasz... My planujemy BK 400, sciana JW, 36 cm, Solbet właśnie. Może masz rację, ale często jest tak, że co tanie to drogie. Można zaoszczędzić na czyms innym. Ytong produkują w Szwecji od 1928r. Różnica w cenie jest spora, ale nie spowodowana importem, bo mają dwie fabryki w Polsce. Przemyśl to, bo dom to nie buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 04.02.2004 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 To jest akurat bardzo przemyślana decyzja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość BASKA4444 04.02.2004 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 CZY Z YTONG-A MOŻNA TEŻ ZBUDOWAĆ ŚCIANY PIWNICY? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 06.02.2004 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 Można, tylko po co. Poza tym należy wykonać naprawdę wzorcową izolacje przeciwwilgociową.Co do ytonga to polecam. Jest to tak proste że można się obejść bez ekipy murarskiej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 06.02.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2004 A co do Solbetu ? Nie wypowiem się bo nie mam argumentów. Ciekaw tylko jestem czy AgnesK jeździ Polonezem czy Volkswagenem? Niestety jeszcze nie wszystko dobre co polskie. Ale sprawdzę to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 09.02.2004 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Słuchajcie. Warto się nad nim zastanowić. Parametry ma naprawdę dobre. Nie miałem za wiele czasu by je porównać, ale może w tym tygodniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olsen 11.02.2004 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 CZY Z YTONG-A MOŻNA TEŻ ZBUDOWAĆ ŚCIANY PIWNICY? Witam z tego co wiem to tak ale upewnie sie w piatrek 13.02.2004 gdy bede mial spotkanie z przedstawicielem firmy Ytong Pozdrawiam Olsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kateb 17.02.2004 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Mam "polską wersję" Ytonga. Ściana 3-warstwowa: BK24cm + 2*4 cm styropianu + BK12cm. W porównaniu z domem moich sąsiadów z oryginalnego Ytonga( bez ocieplenia bloczki ok.40cm) odnoszę wrazenie że mój dom jest chłodny. Opłaty za ogrzewanie na porównywalnej powierzni wynoszą u mnie ok. 40% więcej. Jedna uwaga: oba domy są z poddaszem użytkowym, ale mój jest bardziej rozłożysty. Gdybym teraz budowała to tylko z oryginalnego Ytonga. Pozdrawiam.Kateb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olsen 17.02.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Spotkanie z przedstawicielem firmy Ytong dopiero w 23lutego przelozyl wiec narazie nic niewiem na temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 17.02.2004 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Dla wszystkich zainteresowanych (dla kateb szczególnie) sprawdziłem wszystko, ale z uwagi na chroniczny brak czasu opiszę Wam wszystko jak się uwolnię od pracy.Miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amys 17.02.2004 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Agnes - ciekawi mnie co spowodowało o wyborze Solbetu jakie argumenty wysunęli przeciwko Ytongowi, pomijając cenę oczywiście sprawdziłem, że parametry katalogowe bloczków z obu firm są niemal identyczne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts