Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urządzanie ogrodu pod psa :)

TMK

Recommended Posts

Przeklejam ze swojego dziennika, może ktoś przeczyta i nie nakopie się tyle co ja :)

-------------------------

Dla odmiany perypetie ogrodowe, czyli jak zrobić aby się narobić :D

Po zakończeniu krótkiej siedmiomiesięcznej zimy, z 1,5 tygodnia temu zabraliśmy się za porządkowanie ogrodu i szykowanie pod krzaczki i inne zielsko. Żonka kupiła jakieś powoje do obsadzenia siatki, już na drugi dzień nasz wilk czule zaopiekował się nimi :confused: i musiałem cały wieczór pilnować piesa, aby nie spotkała go jakaś krzywda ze strony wiadomo-kogo :) Na szczęście po zakończeniu zimy chodzę z nim na dłuższe spacery po 3-5km i zwialiśmy daleko od domu :D

W piątek kupiłem 80szt tui brabant i jeszcze tego samego dnia zostały posadzone, w miarę gęsto co 70cm i 50cm od płotu. Przez weekend obserwowałem moje futro jak reaguje na krzaki i o dziwo był grzeczny, wyrywać nie wyrywał nic, jednak lubi pilnować posesji i widać jak tuje mu przeszkadzają. Przy każdym starcie do siatki, wyhamowywał przed krzakami i biegł wzdłuż nie wiedząc czy wskoczyć w nie czy nie :) Skończyło się na tym, że dzisiaj przesadzałem wszystkie, aby został pas 1,3m do biegania dla naszego wilka :lol:

---------------------------------------

Przy okazji, o czym jeszcze powinienem pamiętać przy zakładaniu ogrodu?

Z tego co poczytałem - zachować ścieżki psa, ulubione rabaty obsadzić bławatkami lub jakimiś płożącymi krzewami, patent z obsikaną gąbką, sadzić raczej większe rośliny wtedy gdy futro tego nie widzi, płotki etc

Edytowane przez TMK

Mam to samo ratunku !!!! - 5 miesięczna wilczyca,

W tym roku chyba zajmę się chyba tylko trawą, myślałam że w dużych donicach chociaż uchowają mi się róże na pniu, niestety dziś poszła jedna a tak ładnie rosną :(:( sadze tylko to co dostanę od znajomych z nadzieją, że może nie zniszczy od razu albo będę sadzić jesienią od razu duże gatunki, może do tego czasu zmądrzeje.

Moja nie ma ścieżek jakby co.

Ach, zapomniałem. TMK, o co chodzi z ta obsikaną gąbką?

Trzeba przypilnować swojego psa i jak gdzieś się wysika, zetrzeć ile się da szmatką lub gąbką. Niektórzy proponowali aby taką szmatkę wsadzić jeszcze gdzieś w ogrodzenie, aby inne psy "przypieczętowały" ją ;) Następnie takie szmatki umieszczasz gdzieś w swoim ogrodzie i pies raczej będzie korzystał z tego miejsca. Mając sukę można natrzeć takim moczem np duży kamień, tylko po większych deszczach zabieg trzeba powtórzyć :)

U mnie sikawką jest stara zżółkła świąteczna choinka, widać w tle z wczorajszych rozgrywek ;) Reszta fotek w dzienniku.

http://img693.imageshack.us/img693/6021/m259.jpg