Bonzo 13.04.2010 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Witam, Czy może ktoś podpowiedzieć jakich wymiarów ceownik użyć na przęsła w płocie ? Ogrodzenie ze słupków klinkierowych w odstępie max. 2, 60 m, między nimi sztachety drewniane. Czy dawać dla bezpieczeństwa, żeby sztachet nie powyginało, po 3 przęsła czy też dwa wystarczą? Jak mocować przęsła do słupków? Odpada jakiekolwiek spawanie, gdyż przęsła mają być ocynkowane. Myślałem o zrobieniu ocynkowanych uchwytów (chyba, że można to gdzieś kupić?), które wkręcam w słupki, opieram na tym ceownik i łącze uchwyt i ceownik na przestrzał śrubą.Z góry dziękuję za informację.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominiku 17.05.2010 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Witam, Też jestem na etapie budowy płotu takiego jak Pan tylko bez murowanych słupków. Ceownik zakupiłem 20x40x20x2mm po dwie sztuki na przęsła odstępy między słupkami mam 2.5 m . Deski długość 180 cm szerokość 95 mm montowane na przemian(raz z jednej raz z drugiej strony żeby ładnie wyglądało tak ze strony ulicy jak i posesji ). Mocowanie sztachet chcę rozwiązać w następujący sposób(zaznaczam ze jest to mój pierwszy własnoręcznie wykonany płot wiec może być prostszy lub mniej pracochłonny sposób na zamontowanie sztachet): W docięty pod wymiar ceownik mocuję belkę(listwę)(na 3 może 4 śruby zamkowe - to ocenie jak dojdę do tego etapu) do której będę montował przygotowane sztachety na najzwyklejsze wkręty do drewna(po 4 na każdą sztachetę tzn 2 u góry 2 na dole pod minimalnym skosem). Przed tą operacją trzeba będzie wyciąć w ceowniku rowki na dokręcenie drugiej partii sztachet przychodzących od drugiej strony - myślałem żeby przykręcić tam też listwę ale znacznie pogrubi to konstrukcje- wycięcie w ceowniku pasków będzie według mnie lepszym rozwiązaniem ale oczywiście jestem otwarty na wszelakie pomysły. Słupki już stoją? jak jeszcze nie to wmurować w konstrukcje np zawiasy - drugą część do przęsła na srubę i mocowanie gotowe jeszcze jakieś zabezpieczenie coby nikt tego nie ściągnął. Można wmurować rurkę i to samo rozwiązanie nawet prostsze. Z wiercenie w słupkach też można ale co wmurowane to wmurowane. A trzeba pamiętac chyba jeszcze o zostawieniu możliwości ruchu metalowych elementów tu całego przęsła(nic na sztywno tak mi kiedyś ktoś powiedział - dlaczego ? chyba dlatego że metale pracują pod wpływem temperatury tak jak tory kolejowe tez zostawia się odstępy co jakiś czas). Ale się rozpisałem pozdrawiam i wspaniałego płotu życzę Dominik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts