Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wodomierz czy cieplomierz ??? mieszkanie

tomekzaz81

Recommended Posts

Witam,

odrazu wyjasniam, ze nie posiadam domu ;( mam tylko mala kawalerke,

zarzadca proponuje wymiane wodomierzy na cieplimierze, 600zl sztuka? czy jakos tak.

szukalem troche w googlach ale nic ciekawego nie znalazlem :(

chcialem Was sie forumowicze poprosic o pomoc, czym sie rozni jedno od dugiego i co bardziej mi sie

moze oplacic w mojej 32m2 kawalerce gdzie mieszkamy w 2+1?

pozdrawiam i prosze o pomoc

Tomek

Witam

Trochę to dziwne albo coś pokręciłeś. Wodomierz mierzy tylko przepływ natomiast ciepłomierz działa na zasadzie pomiaru przepływu czynnika grzewczego /h mierząc jednocześnie różnicę temperatur zasilania i powrotu - za jego pomocą oblicza się ilość zużytego ciepła. Sprecyzuj dokładnie o co chodzi.

Pozdrawiam

witam, troche namieszalem, wiec tak

zarządca proponuje cyt. " Wynienić wodomierze zainstalowane na instalacji c.o. na ciepłomierze.

nie wiem czy nam sie to oplaci, bo, czy to musi byc na kazdym grzejniku zamontowane?

skoro teraz ogrzwanie wlaczamy na 3-4h w nocy, a zima tylko w nocy grzalismy,

zaoszczedze na tym?

witam, troche namieszalem, wiec tak

zarządca proponuje cyt. " Wynienić wodomierze zainstalowane na instalacji c.o. na ciepłomierze.

nie wiem czy nam sie to oplaci, bo, czy to musi byc na kazdym grzejniku zamontowane?

skoro teraz ogrzwanie wlaczamy na 3-4h w nocy, a zima tylko w nocy grzalismy,

zaoszczedze na tym?

Czyli jest tak jak mówił KrzysztofLis2. Ciepłomierz musisz mieć na każdym pionie. Obecnie buduje się w ten sposób, że instalacja jest prowadzona w podłodze i mieszkanie ma tylko jedno zasilanie oraz jeden powrót więc jeden ciepłomierz wystraczy.

W zasadzie trudno określić czy coś zaoszczędzisz. Skoro grzejesz tylko 3-4h na dobę to czy to będzie wodomierz czy ciepłomierz przepływ będzie taki sam, co najwyżej dokładniejszy pomiar temp. zasilania i powrotu. Jeżeli masz tylko jeden to gra jest warta świeczki, w przypadku większej ilości musisz wziąść pod uwagę, że oba urządzenia mają okres legalizacji 5 lat, więc to nie jest jednorazowa inwestycja. I tak samo jest w obu przypadkach. Koszt legalizacji to ok. 60% nowego urządzenia.

Przekalkuluj sobie: ile płacisz za ogrzewanie, ile aktualnie masz tych wodomierzy etc.

Pozdrawiam

Ciepłomierz pozwoli płacić za dostarczone ciepło wg stawek uzgodnionych z dostawcą. Przy użyciu wodomierza płacimy za przepływającą przez układ wodę. Bez względu na to, które rozwiązanie jest tańsze w eksploatacji dla konkretnego użytkownika (a może być różnie) powinno się dążyć do montażu ciepłomierzy bo opłaty są po prostu uczciwsze.