mleczus 13.04.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Mam pytanie.. przeszukałem forum i nie mogłem znaleźć odpowiedzi na męczące mnie od pewnego czasu pytanie.. sprawa wygląda tak obecnie jestem na etapie wykańczania własnego mieszkania, dodam że mieszkanie to piętro w domu prywatny o powierzchni ok 120m2, na parterze mieszkają rodzice.. rodzice ogrzewają parter piecem węglowym, wodę ogrzewają Junkersem.. ja chciałem na piętrze stworzyć niezależną instalacje C.O. w oparciu o dwufunkcyjny piecyk gazowy wspomagany kominkiem.. moje pytanie jest następujące jakie uprawnienia powinien mieć instalator do podłączenia podlicznika gazowego pociągnięcia gazu z piwnicy przez jedną kondygnacją do piecyka i kuchenki (odcinek ok 4m w linii prostej), czy na taką rozbudowę instalacji niezbędny jest plan i czy fakt podłączenia dodatkowych odbiorników gazu muszę zgłaszać w gazowni.. proszę o pomoc za odpowiedzi wielkie dzięki.. pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 13.04.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Mam pytanie.. przeszukałem forum i nie mogłem znaleźć odpowiedzi na męczące mnie od pewnego czasu pytanie.. sprawa wygląda tak obecnie jestem na etapie wykańczania własnego mieszkania, dodam że mieszkanie to piętro w domu prywatny o powierzchni ok 120m2, na parterze mieszkają rodzice.. rodzice ogrzewają parter piecem węglowym, wodę ogrzewają Junkersem.. ja chciałem na piętrze stworzyć niezależną instalacje C.O. w oparciu o dwufunkcyjny piecyk gazowy wspomagany kominkiem.. moje pytanie jest następujące jakie uprawnienia powinien mieć instalator do podłączenia podlicznika gazowego pociągnięcia gazu z piwnicy przez jedną kondygnacją do piecyka i kuchenki (odcinek ok 4m w linii prostej), czy na taką rozbudowę instalacji niezbędny jest plan i czy fakt podłączenia dodatkowych odbiorników gazu muszę zgłaszać w gazowni.. proszę o pomoc za odpowiedzi wielkie dzięki.. pozdrawiam.. Cała instalacja za głównym licznikiem zwie się instalacją wewnętrzną a ta i prace na nie przeprowadzane nie podlegają jako takie wydziałowi sieci gazowni,gazownie obchodzi instalacja do licznika głównego do plomby co nie znaczy że instalator który wykonuje przeróbkę instalacji wewnętrznej gazowej nie powinien posiadać uprawnień gazowych a taki podlicznik służy jedynie do rozliczeń pomiędzy panem a pana rodzicami gazownie obchodzi wskazanie licznika głównego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 13.04.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 dokladnie gazownie obchodzi gaz do licznika ,dalej zakadasz sublicznik i pozniej odliczasz m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 13.04.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Ale dla nowych domów zanim gazowniapodłączy gaz to wymaga aby był projektinstalacji gazowej wewnętrznej i pozwoleniena jej budowę.Czyli po takim podłączeniu gazu to jużmożna robić sobie dowolne modyfikacjeinstalacji bez żadnych projektów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 14.04.2010 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 (edytowane) każda ingerencja w instalację gazową a także wykonanie nowej, musi być udokumentowana pozwoleniem na budowę, na podstawie projektu wykonanego przez projektanta z odpowiednimi uprawnieniami, opinii kominiarskiej, dziennika budowy, zgłoszenia rozpoczęcia robót,odbioru przez gazownię,zgłoszenia zakończenia robót,roboty wykonawcze muszą być robione przez osoby z uprawnieniami gazowymi E i D, i nie piszcie Panowie glupstw, że gazownię nie obchodzi to co jest za kurkiem głównym Edytowane 14 Kwietnia 2010 przez 1950 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mleczus 14.04.2010 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 ok.. dzięki wielkie Panowie za odpowiedzi.. a co do naniesienia przez specjalistę na istniejący plan tego typu rozbudowy, jak już pisałem podpięcie się do istniejącej rury gazowej (przekrój jest wystarczający) podlicznik, kolanko i około 3,5 m pionowej rury i następnie trójnik na podłączenie piecyka i kuchenki.. to ile projektant może sobie policzyć za tego typu usługę, słyszałem że jest to sprawa dosyć kosztowna ale nie mam pojęcia o jakim rzędzie wielkości mowa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 14.04.2010 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 wolny rynekminimum 500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 14.04.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Najlepiej iść do gazowni i tam znaleźćfachowca, który kompleksowo załatwicały temat. Gazownie nie zawsze wymagająpozwoleń na budowę.Na pewno dla nich Twój problem to "chlebpowszedni" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 14.04.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 przy gazie zawsze jest potrzebne pozwolenie na budowę jak masz tak radzić to lepiej nic nie pisz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mleczus 16.04.2010 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 ..dzięki wielkie Panowie pozwolenie mam więc bez obaw.. wybieram się do gazowni dopytać co i jak.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 16.04.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 1950Dlatego wysyłam mleczus do gazowni. Jak myśliszczy fachowiec z gazowni jak oceni, że projekt i całareszta jest potrzebna to odstąpi od tego?Ale gdyby była kwestia przeniesienia podgrzewaczawody na sąsiednią ścianę, lub zmiana rodzaju kotłagazowego, itp. rzeczy to też radziłbyś aby uruchomićcała machinę z pozwoleniami, projektami, kominiarzami,zgłoszeniami, odbiorami, dziennikami budowy, kierownikamibudowy, protokółami odbioru itd.Skoro siedzisz w tym biznesie to powinieneś wiedzieć, że to około 20 różnych papierków które trzeba zgromadzić.Wątpię, żeby którakolwiek z gazowni rygorystyczniewszystkiego się domagała. Ja opieram się na własnymdoświadczeniu i na tym jak do tego podchodzilimoi wykonawcy od gazu i projektant.Jeszcze raz podkreślam, że w tej konkretnej sytuacjidoradzam udać się do gazowni i tam znaleźć fachowcaod instalacji bo to może zaoszczędzić bardzo dużoczasu i pieniędzy dla mleczus.1950 Ty naprawdę uważasz, że mleczus powinien zacząćcałą zabawę w swoją modyfikację od poszukiwaniaprojektanta od instalacji gazowej a nie od wizyty w gazowni?I że projekt zamknie się w kwocie 500 zł?1950 też zastanów się nad tym co piszesz.A jak już chcesz popisywać się znajomościąprzepisów to przynajmniej wymień dla mleczuste wszystkie dokumenty, które musi zgodnie z przepisami zgromadzić. A ja tą Twoją listę obiecujępoprawić o ile będzie posiadać uchybienia.I zobaczymy kto jest silniejszy w przepisach.Zapewniam Ciebie, że po analizie tej Twojej listymleczus w ekspresowym tempie skorzysta z tejmojej, jak to określiłeś złej rady żeby pofatygować się do gazowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 16.04.2010 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 jak w Erzemówisz, masz,- wniosek, idziesz do gazowni i wypełniasz na miejscu lub przez internet, - 4 egzemplarze projektu budowlanego instalacji gazowej, tutaj musi się wykazać projektant- oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane, wypełniasz i oddajesz - opinia kominiarska, trzeba niestety zaprosić kominiarza,- zapewnienie dostawy gazu, jeżeli jest gaz to nie będzie problemów,- mapa zasadnicza,- złożenie wniosku o pozwolenie na budowę,- znalezienie kierownika,- znalezienie wykonawcy,- zgłoszenie rozpoczęcia robót,- zgłoszenie zakończenia robót,- odbiór komniarski,- odbiór przez gazownię,- zawieszenie licznika,i szczęśliwe korzystanie z gazu, być może wygląda to strasznie,ale masz pewność, że żaden życzliwy sąsiad nie doniesie na Ciebie, w dobrze pojętym interesie społecznym,a samowola budowlana bardzo drogo kosztuje,masz pewność, że Wykonawca zrobił Ci to tak jak powinien,masz sprawdzoną szczelność instalacji dwa razy,raz przez Wykonawcędrugi raz przez Gazownię, owszem idź do Gazowni niech Ci powiedzą co robić,ale tak to powinno wyglądać, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 16.04.2010 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 1950 - rzeczywiście prawie to o co mi chodziło.Żebyś jednak dokładnie zrozumiał o co mi chodzito polecam artykuł na stronie: http://bubleprawne.gazeta.pl/Bubleprawne/1,87291,5096735,Dziennikarz_do_Palikota__instalacja_gazowa__czyli.html W tym artykule jest cała prawda o przepisach.Owszem przepisy należy znać ale bezkrytyczniesię im nie podporządkowywać. I nie namawiaćwszystkich do ścisłego ich przestrzegania.Uważam, że tak też i podchodzą do tych sprawurzędnicy w gazowniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 16.04.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 to, że coś jest bublem prawnym, wcale nie znaczy, że niestety nie obowiązuje, a akurat w przypadku gazu uważam, że prawo musi być bezwarunkowo egzekwowane,nikt nie podłoży głowy po to, żeby Tobie było łatwo,na pocieszenie powiem Ci, że gdzie indziej mają jeszcze gorzej, z gazem nie ma żartów, to nie woda że ją odpompujesz lub wysuszysz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 16.04.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 Ci od gazu mówią, że z nim nie ma żartów.Ci od elektryczności też z chęcią zabronilibysamodzielnej wymiany bezpieczników dlaludzi bez uprawnień SEP. No bo z prądemteż nie ma żartów. A w kominach, bez częstychprzeglądów i czyszczenia na pewno zapalisię sadza i spali dom. No rzeczywiście chybatylko hydraulicy zajmujący się wodą są tutaj pokrzywdzeni, no bo mogą tylko postraszyćnas inwestorów znacznymi stratami finansowymiw przypadku zalania mieszkania. A tak na marginesie wyobraź sobie hydraulika,który pracuje z zawodzie ale nie ma uprawnieńgazowych. W domu u niego lub np. jego rodziców trzeba poprawić coś w przyłączeniukuchenki gazowej. Powinien to zrobić samodzielnieczy nie?I tutaj chyba jest pomiędzy nami różnica zdań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 16.04.2010 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2010 nie wiem czy widziałeś kiedyś pożar komina,i to by było na tyle, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 22.04.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 nie kwestionuje zagrożenia związanego z instalacją gazową czy elenktyczną ale tak jak ktoś napisał wcześniej do przepisów trzeba podchodzić z rozsądkiem. jak ktoś się nie czuje na sile to niech nie robi sam, lepiej wynająć kogoś z uprawnieniami. ale by za każdym razem występować o pozwolenie na budowę to trochę przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 24.04.2010 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Samm - co innego przeniesienie kociołka czy jego wymiana, a zupełnie co innego dołożenie nowego urządzenia do istniejącej instalacji - na dzień dobry gazownia stwierdzi: "coś za dużo gazu tu się nagle ulatnia" i to sprawdzi. Co potem? Albo się dogada, albo zwie się toto "samowolka budowlana", że nie wspomnę o "życzliwych".Ale Polska to piękna kraj i można tu sporo pokombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 24.04.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Mały - idealnie mam takie same zdanie jak Ty.Dlatego w dwóch z moich poprzednich postówwysyłałem autora tego wątku do gazowni, żebytam porozmawiał z jakimś fachowcem, któryoceniłby zakres pracy, a być może ją i wykonał.A przy okazji wszystkie według niego niezbędnepapierki pomógł skompletować. Czy istnieje jakaś lepsza rada od tej którą ja tu teraz w trzecim moim poście ponawiam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamila.lyszczarz 14.08.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Witam. Ja mam problem podobny. Otóż mam pół domu. Przyłącze gazowe jest w budynku. Czy muszę sobie robić swoje osobne czy mogę jakiś rozgałęźnik? I czy sąsiad musi mi wyrazić zgodę na podłączenie i żądać zwrotu części kosztów, jakie poniósł przy montażu przyłącza? Proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts