Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Podlicznik ogrodowy" - jak to ugryźć?

jarett

Recommended Posts

Hej

na razie będę miał szambo ale za 2-3 lata prawdopodobnie podłączą mnie do kanalizacji. W związku z tym chciałbym mieć osobny licznik zliczający wodę używaną np. do podlewania ogrodu a nie powiększający rachunku za ścieki.

Jak to w ogóle ugryźć? gdzieś to muszę już zgłosić? czy to się robi jakoś przy okazji przyłącza czy jak ?

zacząć gryźć od wodociągów, wg ich widzimisie zrobić kocówkę przyłącza, i będzie ok, można to zrobić od razu przy robieniu przyłącza, można i później, ale szczegóły w miejscowych wodociągach bo to zawsze państwo w państwie i wszystko od nich zależy, nic ci nie da to, że na forum ktoś napisze że ma tak a inny, że ma inaczej...

Nasze wodociągi zapewniają wodę wyłącznie dla celów mieszkalno-użytkowych i nie udało mi się załatwić podlicznika. Poczatkowo chciałem kopać studnię w ogrodzie, jednak na początku tego roku zapadła decyzja o robieniu kanalizacji u nas. Na razie czekam (max za rok mają zrobić) i chcę adoptować obecne szambo na deszczówkę, po parokrotnym przepłukaniu powinno być ok. Zresztą nawet teraz ciągle dawkuję bakterię, aby nic z niego nie zalatywało w ogrodzie.

A nasze wodociągi mają "opcję" ;) podlicznika ogrodowego. Tak jak napisał edde - pójdź, zapytaj, to na szczęście nie jest wiedza tajemna. Czasem nawet hydraulicy z wodociągów po godzinach chętnie zrobią co trzeba zgodnie z lokalnymi zwyczajami/wytycznymi.

Czasem nawet hydraulicy z wodociągów po godzinach chętnie zrobią co trzeba zgodnie z lokalnymi zwyczajami/wytycznymi.

Dlatego prawie wszystkie przyłącza miałem załatwiane z min. formalności, do każdego z nich brałem lokalnych misiów na fuchę. Szybko, łatwo i przyjemnie :)